Voorbeelden hiervan zijn bloedvergiftiging en bloedstollingsafwijkingen zoals hemofilie en de Ziekte van Willebrand. Terugkerende blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak kunnen ook wijzen op bindweefselafwijkingen, levercirrose en leukemie.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
Blauwzucht wordt ook wel cyanose genoemd en is een blauwe verkleuring van de huid en slijmvliezen ten gevolge van een abnormaal zuurstoftekort van het bloed. Blauwzucht kan ontstaan door: Onvoldoende zuurstof in de longen.
Een blauwe plek is een zichtbare bloeduitstorting op de huid. De meeste blauwe plekken worden veroorzaakt door een kneuzing en zijn niet gevaarlijk. Verschijnen blauwe plekken zonder duidelijke oorzaak, kan er meer aan de hand zijn.
Een blauwe plek is een bloeduitstorting op uw huid. De meest voorkomende oorzaak van een blauwe plek is een klein trauma door bijvoorbeeld het stoten van uw been. Andere soorten blauwe plekken zijn petechiën en purpura, dit zijn verkleuringen van de huid die vaak als symptoom voorkomen bij onderliggende ziektes.
Symptomen van een bloeding
Bij een inwendige bloeding is er geen bloed zichtbaar, maar je kunt het wel herkennen aan de volgende symptomen: Pijn. Misselijkheid. Braken.
Cyanose is een blauwe verkleuring van huid en slijmvliezen, veroorzaakt door een verhoogde concentratie onverzadigd hemoglobine, en is klinisch waarneembaar bij een concentratie onverzadigd hemoglobine van meer dan 3 mmol/l.
Groep van symptomen die een bleke huid, roodheid of cyanose (of blauwzucht, blauwziekte), pijn of kriebelingen in de vingers, de tenen, de oren of de neus omvatten.
Cyanose is een blauwpaarse verkleuring van huid en slijmvliezen, als uiting van een verlaagd zuurstofgehalte in het bloed (hypoxemie) of in de weefsels.
Enkele tips voor het dagelijks leven. Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Wat is het? Een slechte doorbloeding in de benen wordt veroorzaakt door een vernauwing of verstopping van een of meerdere slagaders. Wanneer een slagader verstopt raakt, krijgt een deel van je been te weinig bloed, en dus te weinig zuurstof. Daardoor kan schade ontstaan.
Snel blauwe plekken krijgen
Een blauwe plek ontstaat als je, bijvoorbeeld door een botsing, de bloedvaten in je huid beschadigt. Specifieker gezegd: de bloedvaten in je lederhuid, de middelste laag van je huid. Ook in de laag daar net onder, het onderhuidse weefsel, kun je de bloedvaten een tikkie geven.
Om de bloeduitstorting te verminderen, kunt u het beste direct koelen. De dag na het vallen of stoten is het beter om de bloedcirculatie rondom de blauwe plek aan te zetten. Dit kunt u doen door de blauwe plek te verwarmen. Hierdoor zetten de bloedvaten uit, zodat de blauwe plek sneller verdwijnt.
Oorzaak van onderhuidse bloedingen
De oorzaken van deze thrombocytopenie moeten gezocht worden in een gestoorde aanmaak van bloedplaatjes in het beenmerg (bijvoorbeeld na een bestraling), of in een versterkte afbraak (bijvoorbeeld bij een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen of na infecties).
Cyanose is een blauwe verkleuring van de huid, vooral aan de extremiteiten, en (of) van de slijmvliezen. Cyanose kan centraal of perifeer zijn. Perifere cyanose is het gevolg van vasoconstrictie en stasis van bloed en is het best te beoordelen aan de extremiteiten en de aangezichtshuid.
Bij Blauwe Babyziekte (methemoglobinemie) is het bloed minder goed in staat zuurtstof te transporteren, doordat de natuurlijke hoeveelheid hemoglobine verminderd is. Een van de belangrijkste oorzaken van de ziekte is de aanwezigheid van te hoge concentraties nitraat in drinkwater.
Centrale cyanose wijst op een probleem met de circulatie of ademhaling dat leidt tot verminderde oxygenatie (zuurstofvoorziening) van het bloed in de longen of verhoogde zuurstofextractie (zuurstofontrekking) door vertraagde circulatie van het bloed door de bloedvaten in de huid.
Een koude neus, reutelen en troebele ogen. Het zijn enkele symptomen die bij mensen die terminaal ziek zijn, wijzen op een naderende dood. Iemand die gaat sterven na een ziekbed, voelt zich steeds zwakker worden en heeft het gevoel dat alle kracht uit het lichaam wegvloeit. Dat kan iemand angstig of onrustig maken.
Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.
Het zijn rode of paarse puntvormige huidverkleuringen die evenmin verheven zijn. Typisch is dat je ze niet kunt wegdrukken. Purpura zijn niet-wegdrukbare paars- of bruinrode verkleuringen van de huid, die vaak een symptoom zijn van een onderliggende ziekte van de bloedvaten of de bloedplaatjes.
Shock: don'ts
Het geven van eten of drinken kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt. Ook kan het slachtoffer gaan braken. Braken zorgt weer voor vochtverlies waardoor de shock verergert.
Een inwendige bloeding kan veroorzaakt worden door stomp (een autostuur in de buik; een klap tegen het hoofd) of penetrerend (een kogel, een mes) letsel. Ook kunnen ziekten zoals een maagzweer of een stoornis van de bloedstolling inwendige bloedingen veroorzaken.
Hoe kun je het herkennen? Denk vooral aan een bloeding in de schedel als er na een hoofdtrauma één van de volgende symptomen aanwezig is: toenemende hoofdpijn, verwardheid, rusteloosheid, neurologische symptomen aan één zijde van het lichaam, bv.