Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
De eerste soort is een wat kleiner rolletje en is eigenlijk de traditionele Japanse sushi. Rijst in nori met één ingrediënt als vulling, zoals rauwe zalm, tonijn of krab. Daarnaast is er ook een nieuwe vorm van maki ontstaan, namelijk de California roll. Deze sushi's zijn dikker en gevuld met meerdere ingrediënten.
De vis in sushi wordt doorgaans rauw gegeten, maar heel af en toe wordt sushi ook met gegaarde vis gemaakt. Er worden in principe geen kruiden aan sushi toegevoegd. Wel worden voor de smaak en versiering ingrediënten als sesamzaad, lente-ui en kuit toegevoegd.
Maki is een gerolde sushi, hosomaki dunne rol, futomaki dikke rol, uramaki omgekeerde rol en temaki handrol. Sashimi is gesneden vis. Sushi is shari, rijst met sushi (op smaak gemaakte rijst, azijn, zout, suiker, Mirin en kombu) met toppings.
Veel sushi-hapjes bevatten vis en daarbij zijn zalm, tonijn, makreel en octopus favoriet. Kies je voor de vette vissoorten zoals zalm, makreel en tonijn dan ben je verzekerd van een gezonde portie omega 3 visvetten. Het maakt daarbij niet uit dat je de vis rauw eet.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon.
Nigiri is knijp sushi, bolletje sushi rijst gevormd in de palm van je hand met een toppings erop. Maki is een gerolde sushi, hosomaki dunne rol, futomaki dikke rol, uramaki omgekeerde rol en temaki handrol. Sashimi is gesneden vis.
Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd. Sushi wordt vaak geserveerd met gember, wasabi en sojasaus. Vaak wordt daikon als garnering gebruikt.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het vaak niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met heel veel suiker (om het wat zoeter en extra plakkerig te maken). Bovendien zitten er ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen in deze witte rijst en bevat het wél veel calorieën. Daar kun je dik van worden.
Welke soorten vis gebruikt SushiPoint? Veel gebruikte vissoorten zijn rauwe zalm of tonijn. Wij letten er scherp op dat we eerste kwaliteit verse vis gebruiken bij de verwerking van onze sushi. Verse vis smelt op de tong, heeft een neutrale geur en een heldere structuur.
Nigiri Zalm is de populairste sushi onder Nederlandse sushi-eters. Dit blijkt uit onderzoek van eten bestel-site Hungry. De thuisbezorger van restaurantmaaltijden analyseerde ruim 14.000 sushi-bestellingen in de aanloop naar Internationale Sushi Dag, dat afgelopen zaterdag werd gevierd.
De belangrijkste ingrediënten in sushi zijn sushirijst, nori (gedroogd zeewier), rauwe vis en groenten. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn avocado, komkommer, omelet, tonijn, zalm, krabvlees, garnalen en octopus. Sojasaus en wasabi worden ook vaak geserveerd als bijgerechten.
In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.
Nigiri sushi
De zeewier ontbreekt dus bij deze soort sushi. Door de licht zure sushirijst is deze sushi de perfecte manier om de pure smaak van de vis te proeven, en door de warmte van de rijst gaart de rauwe vis een klein beetje.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.
De gegarandeerde versheid van de ingrediënten waarmee wordt gewerkt, maakt dat sushi van SushiPoint een overheerlijke smaaksensatie veroorzaakt. Daarbij gaat SushiPoint voor een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten. Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
Er zitten 80 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) sushi. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'sushi'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.