Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.
Het beste is slagroom met een hoog vetpercentage (35-40%). In de supermarkt kun je vaak tot 35% kopen, bij de groothandel en bij boerderijwinkels vind je soms slagroom met een vetpercentage van 40%. Maar geen zorgen, je kan ook heel goed stevige slagroom maken met de room uit de supermarkt.
Slagroom afkomstig van melk van gras gevoerde koeien is een betere keuze, omdat deze meer voedingsstoffen bevat, zoals gezonde vetten en antioxidanten (1, 2, 3).
Slagroom wordt gemaakt van dunne room, die op de volle melk zit en hier af gehaald wordt. In Nederland is het wettelijk verplicht dat producten die als slagroom worden verkocht, minstens 30% vet bevatten. Let goed op in het schap wanneer je slagroom wil kopen, vaak staat er naast de slagroom ook een 'room' variant.
Slagroom is dus de room zoals die bedoeld is. Het heeft een vetpercentage van 35% en is eigenlijk het room zoals dat wordt afgeroomd van de melk. In tegenstelling tot roomsoorten met een lager vetpercentage, kun je slagroom prima stijf kloppen. Wil je een slagroom die goed stijf houdt, maar heb je geen klopfix in huis?
Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
Slagroom is rijk aan de in vet oplosbare vitamines, namelijk de makkelijkst opneembare vorm van vitamine A, belangrijk voor o.a. een goede schildklierfunctie en alvleesklierwerking, vitamine D, noodzakelijk voor de calciumopname, vitamine E, een antioxidant die celveroudering remt en vitamine K nodig voor je lichaam om ...
Hoe werkt het? Klop 125 ml slagroom met de hand of met een mixer in een kom tot er zachte pieken ontstaan. Voeg de opgeklopte slagroom op het allerlaatste moment toe aan je beslag. Dit meng je vervolgens tot een glad geheel en bak je volgens recept af in de oven.
Zelf maken
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Het schiften is dan geen vorm van bederf. De smaak wordt er niet minder door. Met eierdooier gebonden sauzen (zoals hollandaise saus) kunnen gaan schiften als ze te heet worden. Als je ziet dat het fout gaat, neem dan direct de saus van de warmtebron en voeg, flink kloppend, wat ijskoud water of een ijsklontje toe.
Het spreekt voor zich dat aardbeien met een berg suiker of een toef slagroom ook niet helemaal gezond zijn, maar het is wel lekker natuurlijk. Dit betekent trouwens niet dat je aardbeien alleen maar 'kaal' moet eten. Een aantal gezondere alternatieven om aardbeien te nuttigen zijn: Door de kwark, havermout of yoghurt.
Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt. Koel 'm met koud water, ijs of zet de kom even in de vriezer.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Banketbakkersroom kan op meerdere manieren worden gemaakt, maar de basis is altijd een combinatie van melk, suiker en eieren. Vaak wordt ook een vorm van vanille toegevoegd, in de vorm van vanillesuiker, stokje of essence.
Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan. Het is nu klaar voor gebruik of bewaar de slagroom (maximaal 2 dagen) in de koelkast tot je het nodig hebt.
Om slagroom te verstevigen kan ook een kleine hoeveelheid zetmeel, melkpoeder of puddingpoeder aan de room worden toegevoegd. Ook is het mogelijk het vetgehalte van de room te verhogen door mascarpone toe te voegen, hierdoor zal de slagroom ook steviger worden.
Slagroom ongezond
Slagroom bestaat voor 3 gram uit vet, waarvan 2 gram verzadigd vet (niet zo goed). Maar dat vet komt uit de melk van de koe, dus zo heel slecht zou het niet kunnen zijn, toch? Een koe heeft een best gezond dieet en eet voornamelijk gras (duh).
Melkproducten
Het nuttigen van melkproducten zoals melk, yoghurt, boter, slagroom, roomijs en kwark zou ervoor zorgen dat je last krijgen van puistjes en met name tieners en jongvolwassenen hebben hier last van.
Tips voor stevige slagroom:
Gebruik slagroom met een vetgehalte van 35%, liefst nog hoger. Wat oudere slagroom houdt de lucht beter vast. Eventueel kun je slagroom nog licht vetter maken door een klontje roomboter op kamertemperatuur mee te mixen. Voeg per liter 125-150 gram suiker toe.
Klopfix (in zakjes van 8 gram van Dr. Oetker) is een slagroomversteviger die voorkomt dat slagroom inzakt. Je kunt er dus mooie toefjes mee maken. Voeg de klopfix voor het kloppen toe aan de room (1 zakje per 250 ml.).
Volle room
Koop dus (opklopbare) slagroom als je echt een romig gerecht op tafel wilt zetten. Deze volle room past goed in quiche, dikke sauzen, stamppotten en soepen. Uiteraard is slagroom ook uitstekend te gebruiken voor zoetigheid, zoals taarten en toetjes.