Zwarte ontlasting is poep vermengd met bloed. De combinatie van bloed en maagsappen zorgt voor de donkere kleur. Door het bloed krijgt de poep ook een plakkerige structuur. Het is belangrijk om te achterhalen waardoor de zwarte ontlasting komt, want bloed in de ontlasting kan gevaarlijk zijn.
Wanneer bloed uit hoger gelegen delen van het maag-darmkanaal komt en dus wordt verteerd, verandert de kleur naar zwart. Wanneer u denkt bloed te zien in uw ontlasting of de ontlasting is zwart en ruikt sterk, is het altijd noodzakelijk om direct contact op te nemen met een (huis)arts.
Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).
De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is. Gal en bilirubine zijn afkomstig van de rode bloedcellen en zorgen voor de bruine kleur.
Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten kunnen zorgen voor rode of zelfs zwarte ontlasting. Maar ook voedingsmiddelen zoals bietjes, rode kool of producten met veel kleurstoffen kunnen deze afwijkende kleur tot gevolg hebben.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Melena is een zwarte, kleverige, teer-achtige ontlasting, met een kenmerkende geur. Het wordt veroorzaakt door een bloeding in de slokdarm, maag of de dunne darm. Als vuistregel wordt gezegd dat een bloeding boven het ligament van Treitz melena veroorzaakt.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan u ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en u moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.
Bloed in de ontlasting merkt u vaak op omdat er bloed aan het toiletpapier zit of omdat u bloed in de wc ziet. De kleur van het bloed kan verschillen. U kunt helderrood of juist donker bloed zien.
Buikgriep gaat meestal vanzelf over. Na 4 tot 7 dagen zijn de klachten meestal weg.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
Als u diarree heeft, heeft u last van dunne en/of waterige ontlasting. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie die ontstaat door een virus of bacterie. Door die infectie is uw darmwand ontstoken en hierdoor neemt het minder vocht op.
Ontkleurde ontlasting heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Wat kun je eruit afleiden als je patiënt dit soort 'stopverfpoep' heeft? Stopverfpoep komt vaak door problemen met de alvleesklier, gal of lever. Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
De ziekte van Crohn wordt meestal ontdekt tussen 15 en 30 jaar. Het kan echter op elke leeftijd ontstaan. De ziekte komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer een vijfde tot een kwart van de patiënten is jonger dan 20 jaar.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Hoge gastro-intestinale bloedingen zijn bloedingen in het gebied van de keelholte tot aan het ligament van Treitz (het begin van de dunne darm). Een hoge bloeding gaat meestal gepaard met bloedbraken en teerontlasting die gedeeltelijk verteerd bloed bevat (melaena).
Patiënten die na een beroerte een gastro-intestinale bloeding krijgen, lopen meer risico op overlijden of blijvende zware handicaps dan patiënten die gevrijwaard blijven van zo'n bloeding.
De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, gastritis (maagontsteking), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal, ...
Het bloedverlies kan een teken zijn van een ernstige ontsteking van de darmwand zoals bij proctitis, colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Er kan dan ook slijm bij de ontlasting zitten. Soms leidt een goedaardige uitstulping (divertikel) van de darm tot bloedverlies. Dit komt vooral bij ouderen voor.