Zuur is kortgezegd alles met een pH-waarde lager dan 7. De pH-waarde is de maat voor de zuurgraad; hoe lager de pH-waarde, hoe zuurder het is.
De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen. Bij zuur denken wij aan: citroen, limoen, klaverzuring, azijn, yoghurt, zure bom en rolmops.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Salpeterzuur is behalve een sterk zuur ook nog een sterke oxidator en is in staat om ook de edelere metalen als zilver en koper op te lossen. Bij toevoeging aan geconcentreerd waterstofchloride wordt de gevormde oplossing koningswater (aqua regia) genoemd.
Het sterkste zuur is H2O, de sterkste base is eveneens H2O.
Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam, vruchtensap). Ook alle levensmiddelen die zijn aangezuurd met bijvoorbeeld azijn- of citroenzuur, veroorzaken bij veelvuldig gebruik tanderosie.
Bekend als één van de TikTok challenges. Ze zeggen dat de Toxic Waste Candy het zuurste snoep ter wereld is. Test jezelf en je vrienden wie het best tegen zuur kan met de vier verschillende smaken. Let op: Meer dan 1 tegelijk eten kan irritatie veroorzaken in de mond.
De snoepjes van Toxic Waste komen uit Amerika staan bekend als de zuurste snoep ter wereld. Deze Toxic Waste combineert nieuwe smaken in elk snoepje, vandaar de naam Nuclear Fusion.
De Toxic Waste Red Sour Candy is een nuclear sour bomb die je smaakpapillen compleet op z'n kop zet! Deze rode monsters leveren een intense zure punch, gevolgd door een zoete fruitige twist die je net op tijd redt van de totale sour meltdown.
Zuur zit aan de 2 zijkanten van je tong. Zoet zit op het puntje van je tong. Zout zit aan twee kanten van je tong en bitter zit aan de achterkant van je tong. Kinderen onder de 10 kunnen beter proeven dan volwassen mensen.
Kies dus voor unieke smaken en niet producten waar meerdere grondstoffen, en dus vaak smaken, in zitten. Een aantal leuke suggesties zijn: ð¬ Zoet: suiker, honing, siroop, vla, aardbei, zoete kers, of een rijpe banaan.ð Zuur: citroen- of limoensap, tomaten, een granny smith appel, of azijn.
Zoer betekent letterlijk zuur, maar in dit verhaal zou je het vertalen met guur, guur weer dus. We gebruiken dat voor koud, vochtig weer met veel wind.
Antwoord op je vragen
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
Basisch of alkalisch water is kraanwater dat door een scheikundig proces een basische zuurgraad ofwel pH-waarde heeft (hoger dan 7). Ook zijn er bedrijven die allerlei pillen, druppels en apparaten aanbieden om water basisch te maken.
Bananen op zich zijn geen dikmakers. Of je al dan niet aankomt, hangt af van het feit of je tijdens de hele dag meer energie opneemt dan je verbruikt. En een banaan van 105 kcal met tal van goede voedingsstoffen en vezels levert dus geen zinloze calorieën, maar draagt bij aan een gezond voedingspatroon.
En dat klinkt net zo onprettig als het is. Als je lichaam verzuurd is kunnen ziektes eenvoudiger ontstaan, kun je slechter slapen, heb je een grotere kans op haaruitval en huidproblemen, maar ook op diabetes, jicht, nierstenen, artrose en reuma.
Zuren in voeding en dranken kunnen tanderosie veroorzaken. Zuur zit onder andere in (sinaas)appels, citroenen, grapefruit, kiwi's, vruchtensappen, (light)frisdranken (ook ijsthee), wijn en bijvoorbeeld breezers. Tanderosie is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is.
Voeding: Bepaalde soorten eten verhogen de kans op brandend maagzuur. Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Fluorwaterstofzuur en Oxaalzuur zijn levensgevaarlijk. Fluorwaterstofzuur is een uiterst agressief, bijtend zuur dat ernstige brandwonden kan veroorzaken.
Zure etenswaren
Citroen heeft een uitgesproken zure smaak. Maar er zijn ook zure producten die wat toegankelijker zijn. Neem bijvoorbeeld yoghurt, tomaat, groene appels, een zure mat of karnemelk.