E-nummer E470b Magnesiumzouten van vetzuren, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E470b komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
Zo is E471 een emulgator die je in Engelse drop vindt maar bijvoorbeeld ook in brood, chocolade of frisdrank.
E471 zit in de lijst van emulgatoren. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Op die manier wordt een emulsie gevormd (zoals mayonaise). Wat betreft E471: daar staat "Mono- en diglyceriden van vetzuren".
Hieronder volgt een opsomming en de reden waarom ze haram zijn. E120: Kan delen van insecten bevatten. E471: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten. E472: Vetzuren die meestal van plantaardige oorsprong zijn, maar er kan in theorie varkensvet in zitten.
Beendermeel: Gemaakt uit botten van slachtdieren (runderen, kippen, varkens, vissen).
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Gelatine van rund geslacht volgens islamitisch ritueel is halal. Ook collageen van huiden van niet ritueel geslachte dieren, maar wel een behandeling hebben gekregen worden halal. Bron. Gelatine uit collageen van varken is haram.
02. Waar wordt de gelatine die HARIBO gebruikt van gemaakt? Onze gelatinehoudende HARIBO-producten die in België en Nederland verkrijgbaar zijn worden voornamelijk vervaardigd met gelatine afkomstig van varkenszwoerd. Daarnaast biedt HARIBO al jarenlang producten aan die zonder dierlijke gelatine worden gemaakt.
Gelatine beschermt je gewrichten tijdens training en helpt bij een beter herstel ervan na een training. Het aminozuur glycine, dat zich in gelatine bevindt, ondersteunt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen. Gelatine draagt bij aan een betere vertering en zorgt dat het maagslijmvlies in goede staat blijft.
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
E407 (carrageen; een natuurlijk plantaardig verdikkingsmiddel uit rood zeewier) kan de slijmlaag van je darmen aantasten, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan. E421 (mannitol; suikeralcohol, soms gemaakt van genetisch gemanipuleerde maïs) kan verzuring en uitdroging tot gevolg hebben.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
Nadelen van sulfiet in wijn
Allergische reacties, hoofdpijn, misselijkheid en spijsverteringsproblemen: het kan allemaal optreden wanneer iemand gevoelig is aan sulfiet. Daarnaast mijden astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren beter producten met te veel sulfiet.
Sulfiet in je wijn = hoofdpijn? Sulfiet is een soort conserveringsmiddel voor wijn: het zorgt ervoor dat de wijn stabiel en houdbaar blijft. Witte wijnen bevatten meer sulfiet dan rode wijnen, zoete wijnen meer dan droge. Sulfiet wordt vaak aangemerkt als grote boosdoener voor de hoofdpijn.
Sulfiet kan aan levensmiddelen worden toegevoegd als conserveermiddel (E220 – E228). Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat fruit niet bruin kleurt. Vooral in gedroogd fruit, wijn en mosselen kunnen hoge sulfietgehalten voorkomen.
Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam, en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Daarom hebben ze vrijwel identieke voedingsprofielen en kunnen ze beide de gezondheid van gewrichten, huid, darmen, haar en botten verbeteren.
Hoi Evelien, als je gelatine als supplement wilt gebruiken, dan kun je het beste de collageen nemen, de werkzame stof is hetzelfde alleen is deze oplosbaar in water en dus gemakkelijk in te nemen. wil je echt de gelatine, kun je er bijvoorbeeld pudding van maken, dat stijft net zo op als gewone gelatine.