Zo kun je denken aan het besparen van energie, het terugdringen van voedselverspilling, meer plantaardig en minder dierlijk op de menukaart of in een gerecht, verpakkingen zonder plastic of elektrische bestelbussen.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Het organiserend principe voor duurzaamheid is duurzame ontwikkeling, die vier met elkaar verbonden domeinen omvat: ecologie, economie, politiek en cultuur(eepc). Verschillende takken van de wetenschap houden zich met duurzaamheid bezig, zoals milieukunde en ecologische economie.
De eisen waaraan een product moet voldoen zijn de volgende. Het product gaat lang mee Duurzame producten gaan lang mee. Je moet dus minder snel weer een nieuw product kopen, dit zorgt er voor dat er zo min mogelijk grondstoffen worden verbruikt. Deze producten gaan jaren mee of kunnen steeds worden hergebruikt.
Een restaurant dat niet alleen geïnteresseerd is in het serveren van voedsel en het verdienen van geld, maar ook verantwoordelijkheid neemt voor de sociale impact ervan, door maatregelen te nemen om de voetafdruk van hun activiteiten te verkleinen en een duurzamere consumptie te bevorderen die in harmonie is met de ...
Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
Alle ontwikkelingen die op technologisch, economisch, ecologisch, politiek of sociaal vlak bijdragen aan een gezonde aarde met welvarende bewoners en goed functionerende ecosystemen, zijn duurzaam.
Welke duurzame producten zijn er, met voorbeelden. Er zijn enorm veel verschillende soorten duurzame producten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor duurzame kleding, bekers/mokken of tandenborstels, maar ook zonnepanelen kan je zien als een duurzaam product.
Lamsvlees en rundvlees zijn over het algemeen meer milieubelastend dan varkensvlees en kippenvlees. Wat betreft waterverbruik is fruit, na vlees de grootste belaster. Bij de overige vijf milieuaspecten veroorzaakt de productgroep zuivel en kaas de op een na grootste belasting van het milieu.
De productie van voedsel belast het milieu. Denk aan het gebruik van land en water of aan uitputting van de bodem. Duurzaam voedsel beschermt de ecologische systemen en voorziet in de voedingsbehoefte van mensen nu en in de toekomst.
Duurzaamheid beschermt onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid. Daarnaast wordt door het verduurzamen de innovatie gestimuleerd en tegelijkertijd proberen we onze manier van leven niet in gevaar te brengen.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord werken, milieu en denken aan de toekomst wordt onder duurzaamheid geschaard. Bij leefomgeving en openbare ruimte gaat duurzaamheid over vraagstukken als energieverbruik, verantwoorde materialen, en klimaatadaptatie.
bestendigheid, duurzaamheid, gestadigheid.
Denk aan: zonne- en windenergie, energie uit aardwarmte (geothermie) en energie uit waterkracht. Deze 4 duurzame energiebronnen veroorzaken geen luchtvervuiling en stoten geen CO2 uit. Biomassa is geen duurzame energie oplossing als daar hout of houten pellets voor worden geïmporteerd.
People, Planet, Profit.
Duurzame producten zijn producten: die betere kwaliteit hebben en dus langer mee gaan. uit de regio, die hoeven dus niet ver getransporteerd te worden. die gemaakt zijn onder goede omstandigheden voor mens en dier.
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
Duurzaam m.b.t. milieu
Dit betekent simpel gezegd: het lang meegaan van het milieu ofwel de leefomgeving. Duurzaam m.b.t. het milieu wil dus zeggen: geen vervuiling, geen uitputting van de hulpstoffen en het in stand houden van de ecologie.
Alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord werken, milieu en denken aan de toekomst wordt onder duurzaamheid geschaard. Bij leefomgeving en openbare ruimte gaat duurzaamheid over vraagstukken als energieverbruik, verantwoorde materialen, en klimaatadaptatie.