Een bosbrand kun je bestrijden door het bos nat te spuiten, zodat het hout moeilijker brandt. Omdat bossen heel groot zijn is dat niet altijd mogelijk. Als er een bosbrand is, wordt er ook weleens voor gekozen om een deel van het bos te kappen. Dan kan de brand zich niet verder verspreiden.
Niet rennen!
Staat je jas in de fik, dan is het is belangrijk dat je niet gaat rennen! Dat maakt het alleen erger. Probeer je jas zo snel mogelijk uit te trekken. Als dat niet lukt moet je op de grond gaan liggen, zodat het vuur dooft.
De reactie tussen de beide chemicaliën doet de bolletjes ontbranden als ze de grond raken. De brandballetjes kunnen in de baan van een oprukkende natuurbrand op moeilijk bereikbare plekken kleine brandjes veroorzaken, waardoor de grote bosbrand minder brandstof op zijn pad vindt.
Een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken en droge planten of gras in brand krijgen. Houd je wat betreft het gebruik van barbecues, kampvuren en vuurkorven aan de regels die ter plekke gelden. Parkeer niet op bospaden of toegangswegen; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
Als er lange tijd weinig of geen regen valt en het een aantal dagen warm is, droogt de natuur uit en kan gemakkelijk brand ontstaan. Vooral bij een onstabiele atmosfeer met sterke omhooggerichte winden (thermiek) kunnen de branden heftig worden. Ook blikseminslagen kunnen brand veroorzaken.
Mocht je de brand snel ontdekken en weet je wat je moet doen? Dan kun je, nadat iedereen in veiligheid gebracht is en je 1-1-2 gebeld hebt, de brand blussen. Gebruik hiervoor echter nooit water! Je loopt dan de kans geëlektrocuteerd te worden.
Dit is niet zomaar een helikopter, dit is een blushelikopter. Met deze helikopter kunnen branden worden geblust. Hij wordt vooral ingezet tijdens bosbranden. Brandweermannen kunnen dan namelijk op de grond niet goed bij het vuur komen.
Een bosbrand kan vanuit een natuurlijk proces ontstaan en is soms noodzakelijk voor verjonging van de natuur, maar de toename van het jaarlijkse aantal bosbranden is het gevolg van menselijk handelen op aarde.
Voordat u gaat blussen, moet u weten wat er brandt zodat u het juiste blusmiddel kunt kiezen. Niet alle branden kunnen met dezelfde blusstof worden uitgemaakt. Bovendien kan gebruik van het verkeerde blusmiddel leiden tot gevaarlijke situaties.
Zonder zuurstof geen vuur. Door de pan af te dekken, verbruikt het vuur de zuurstof die zich nog in de pan bevindt en zal dan doven. Je kunt de pan afdekken met een deksel, een bakplaat of stevig dienblad.
Ten eerste is water koud, en iets brandt pas als het heet is. Ten tweede sluit water een brandend voorwerp af van de lucht. Dan dooft de brand ook, want brand heeft zuurstof nodig uit de lucht. Maar met benzine is het anders.
Elk jaar zijn er in Australië tijdens het droge seizoen bosbranden.Alleen zijn dit de grootste en hevigste branden ooit! Dat komt omdat het heel droog is en hard waait. In totaal meer dan 8,4 miljoen hectare in vlammen opgegaan.
Een bosbrand kan ontstaan als er lokaal een hoge temperatuur ontstaat; voldoende om een brandhaard te krijgen. Dit kan wanneer er: moedwillig een vuur wordt gemaakt (brandstichting of zwerflandbouw door middel van hakken en branden). Onvoorzichtig met vuur wordt omgegaan (barbecue, kampvuur of sigaret)
Zelfs als je niet in de buurt van een bosbrand woont, zijn de branden schadelijk voor je gezondheid. Bosbranden zijn niet alleen een angstaanjagend, ze veroorzaken ook enorme hoeveelheden rook en fijne deeltjes die een dodelijke cocktail vormen voor onze luchtkwaliteit.
Ook de natuurbrand in Nationaal Park De Meinweg bij Roermond is onder controle. Het vuur, dat maandag uitbrak, heeft 800 van de in totaal 1000 hectare natuurgebied verwoest. Dat betekent dat het de grootste natuurbrand ooit is in Nederland.
Hoe je een natuurbrand kunt voorkomen
70% van alle natuurbranden ontstaan door mensen. Soms worden branden aangestoken. Eén brandende sigaret, een stuk glas of plastic kan al de oorzaak zijn van een brand die een groot natuurgebied verwoest.
In Europa ontstaan bijna alle branden doordat mensen niet goed opletten.Bijvoorbeeld doordat iemand een brandende sigaret weggooit of door een elektriciteitskabel die niet goed hangt. In landen als Brazilië en Indonesië wordt tropisch regenwoud platgebrand om de grond daarna te kunnen gebruiken voor landbouw.
In Europa worden bijna alle branden door de mens veroorzaakt. De helft daarvan onbedoeld, bijvoorbeeld door het remmen van een trein waar vonken vanaf komen, de uitlaat van een auto, of een achtergelaten kampvuur of barbecue. De andere helft is moedwillig aangestoken.
De Brandweer Nederland stuurt geen blusvliegtuigen, blushelikopters of brandweerpersoneel naar Griekenland om te helpen bij het bestrijden van de bosbranden die er woeden.
De blushelikopter van Defensie heeft een oranje waterzak (bambi bucket) waar zo'n 10.000 liter water in gaat.
Bel dus 112, vraag naar de brandweer en geef je exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk, vertel met hoeveel mensen je in huis bent en of er nog mensen binnen zijn. Hiernaast dien je ook bijzonderheden te vermelden. Als allerlaatste kun je ervoor kiezen om hulp te verlenen.
Een personenlift mag je niet gebruiken tijdens een brand, want vaak zijn de lift en de schacht niet bestand tegen rook, vuur, stroomuitval en grote hoeveelheden bluswater.