Wat is duurzaam werken? Duurzaam werken is een nieuwe manier van werken waarbij niet alleen waarde wordt gehecht aan monetair kapitaal maar ook - en juist - aan sociaal en ecologisch kapitaal. Concreet houdt dit in dat je bedrijf er meer aan doet om milieuvriendelijk te opereren omwille van moeder natuur.
Het gaat hierbij om economische, sociale en leefomgevingsbehoeften. Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Goede arbeidsomstandigheden zijn een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er zijn genoeg redenen om als bedrijf te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden: gemotiveerde medewerkers, minder ziekteverzuim, minder arbeidsongeschikten, minder verloop, een beter imago en efficiëntere productie.
Wat is duurzaam ondernemen? Bij duurzaam ondernemen gaat het om de balans tussen de 3 p's: people, planet, profit. Dit betekent dat u in uw bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op uw werknemers, het milieu en de maatschappij. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo).
”Duurzame inzetbaarheid betekent dat werknemers in hun arbeidsleven doorlopend over daadwerkelijk realiseerbare mogelijkheden alsmede over de voorwaarden beschikken om in huidig en toekomstig werk met behoud van gezondheid en welzijn te (blijven) functioneren.
Manieren om duurzame inzetbaarheid te vergroten: Maatregelen op de werkvloer om veilig en gezond te kunnen werken. Bijscholing, cursussen en leren op de werkvloer stimuleren, zodat werkenden over de gewenste vaardigheden voor hun organisatie of de arbeidsmarkt beschikken.
Duurzame inzetbaarheid is voor uw organisatie belangrijk, omdat het structureel aanpakken van problemen als productiviteitsverlies, verloop van personeel, stijgend verzuim, een negatieve werksfeer of organisatiecultuur u veel oplevert.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
De kern van duurzaamheid
Als men duurzaamheid in de kern zou moeten samenvatten dan is alles wat met duurzaamheid te maken heeft gericht op het zo lang mogelijk gebruiken van de grondstoffen die op aarde aanwezig zijn en het veraangenamen van de leefomgeving van alles wat op aarde leeft.
Duurzaamheid is een breed begrip, maar het komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens (people), milieu (planet) en economie (profit) met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet uitputten.
Duurzaam personeelsbeleid betekent daarom zuinig zijn op je medewerkers en die bron verrijken in plaats van uitputten. In personeelstermen: werven van de beste mensen, ze boeien, ontwikkelen, opleiden en managen op een manier die bij hun talent past. Investeren dus, in de vorm van aandacht, energie en tijd.
Het hebben van een duidelijke visie en doelstellingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid helpen u bij het doorvoeren van veranderingen in de organisatie, het aanpassen van de werkomgeving, het inrichten van uw primaire processen en het duidelijk maken en inbedden van initiatieven naar werk- nemers toe.
HR instrumenten gebruik je als HR business partner om je personeelsbeleid soepel te laten verlopen. In het kort zijn er 3 instrumenten ofwel pijlers; instroom, doorstroom en uitstroom. HR instrumenten worden ook wel HRM- of personeelsinstrumenten genoemd.
Het budget mag alleen worden gebruikt voor activiteiten die de duurzame inzetbaarheid vergroten. De cao PO noemt als bestedingsdoelen onder meer studieverlof, coaching, activiteiten die de mobiliteit bevorderen (zoals stage) en werkzaamheden die niet aan tijd en/of plaats gebonden zijn.
Het Huis van Werkvermogen geeft de relatie weer tussen de individuele, organisatorische en sociale dimensies van werkvermogen. Het Huis van Werkvermogen is opgebouwd uit een viertal verdiepingen, namelijk: gezondheid, competenties, normen en waarden en werkomstandigheden.
Denk aan: zonne- en windenergie, energie uit aardwarmte (geothermie) en energie uit waterkracht. Deze 4 duurzame energiebronnen veroorzaken geen luchtvervuiling en stoten geen CO2 uit. Biomassa is geen duurzame energie oplossing als daar hout of houten pellets voor worden geïmporteerd.