Drainagemortel is een mix van fijne split en cement en vormt een stabiele, stevige waterdoorlatende laag die wordt toegepast tussen het zandbed en straatwerk. Drainagemortel is geschikt voor allerlei soorten bestrating, zoals keramische tegels, natuursteen, betonsteen en klinkers.
Split 2-5mm is perfect voor drainagemortel, dit zorgt namelijk voor de juiste hechting en de beste gas-en waterdoorlatendheid. Let op! Dit is geen siergrind. De maat 2-5mm zegt iets over de minimale en maximale korrelgrootte.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
Split heet ook wel breuksteen en ontstaat door het splijten (breken) van grote brokken gesteente die gewonnen worden uit steengroeven in gebergten. Het breken veroorzaakt de kenmerkende hoekige vormen, waardoor split minder beweegt als het eenmaal gelegd is. Daarom is split perfect voor opritten en paden.
Drainagemortel bestaat uit gravé (porfier) steentjes, cement en water. De mengverhouding van drainagemortel is de volgende: 5 delen fijne gravé steentjes (0/2-0/6 mm) op 1 deel cement. Let wel: de drainagemortel moet nat in nat afgewerkt worden met een dun laagje chape. Je gebruikt dus een chape toplaag.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
De drainerende onderlaag
De drainagemortel zorgt ervoor dat er nooit water onder de tegels staat en het water dus goed afgevoerd wordt (= gedraineerd). De tegels worden aan de onderzijde voorzien van hechtmortel en in de drainagemortel ingeklopt.
Split of grind valt onder waterdoorlatende bestrating. Water kan gemakkelijk langs het kleine gesteente naar de ondergrond stromen. Als u split of grind in uw oprit heeft, bent u dus milieubewust bezig en helpt u moeder natuur met haar waterprobleem.
In het algemeen is split goedkoper dan grind. Dit komt voornamelijk omdat de winning ervan minder moeizaam gaat.
De standaard laagdikte is 5cm. Grind en split tussen 20mm en 40mm vragen een dikkere laagdikte van 6-7cm. Grotere maten: afhankelijk van de maat ±6-10cm.
Bij tegels gelegd op zand krijg je hoogstwaarschijnlijk met regelmaat onkruid tussen de voegen. Wil je liever minder onderhoud aan je terras? Dan is het verstandiger om te kiezen voor beton als ondergrond. In dit geval kunnen er voegen aangebracht worden, waardoor je geen last krijgt van onkruid.
Keramische tegels van 3 centimeter dik kun je op een stevig zandbed leggen. En dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele, dunnere keramische tuintegel. Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen.
Keramische tegels worden nog te vaak in de mortel gelegd. Dit is een snelle manier van plaatsen, de chape en de tegels kunnen op één dag geplaatst worden en het is minder belangrijk dat de chape perfect vlak ligt.
Wordt er niet op gereden, dan volstaat een laagdikte van 6 tot 8 cm drainage mortel. Daarnaast is het belangrijk om in de gaten te houden dat de tegel hoger komt te liggen dan de kantopsluiting. Het is verstandig om de tegels te verwerken met een afschot, van de weinig aflopend, van 1 cm per strekkende meter.
U kunt uitgaan van 75kg per m2.U bedekt dus ±20m2 met 1 m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2 De benodigde laagdikte is 5 tot 6 cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte). Legt u het dunner dan heeft u kans dat u de ondergrond ziet.
Door het toepassen van een verharding van grind / splitplaten met grind maakt u een waterdoorlatende constructie. Door de gaten in de platen kan het water zo in de ondergrond infiltreren en bij extreme regenval zal geen uitspoeling van het grind optreden.
Met name de lichtere steensoorten zijn het meest gevoelig voor groene verkleuring. Het meest kleurvast is Basalt split. Andere kleurvaste soorten zijn Ardenner split grijs, Canadian slate zwart, Beach pebbles zwart, Baskisch rood split, Rosso Verona split.
Grind is makkelijk in onderhoud. Het laat water door, fijn voor 't groen in de tuin. Grind kan overal, ook op plekken waar tegels moeilijk te leggen zijn.
Voor je bezoek aan Split, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De ideale plek om te overnachten is tussen Bacvice Beach en de oude stad. Zo zit je op loopafstand van zowel het strand als de oude stad met haar vele bezienswaardigheden.
Split is de tweede stad van Kroatië en vooral de afgelopen jaren in populariteit gestegen. Met name omdat je de stad en het strand zo makkelijk kunt combineren. Dat zorgt er alleen voor dat het nogal druk is. Split is daarom eigenlijk aan te raden in het najaar, wanneer het een stuk rustiger is.
Grind werkt drainerend:
Doordat grind bestaat uit losse korrels laat het goed water door. Zo heeft u weinig last van plassen (mits de onderlaag ook voldoende water doorlaat), verbetert u de drainage in de straat/wijk en ontlast u het riool. Veel beter voor het milieu dan bestrating of tegels dus.
Voor het draineren van een ondergrond wordt meestal een specifiek zand gebruikt, namelijk Drainagezand (ook wel drainzand genoemd). Door de juiste korrelgrootte en een minimale ondermaat heeft dit zand uitstekende waterdoorlatende eigenschappen.
Stabilisé is een ideaal opvulmiddel. Het vormt een stevige fundering – voor bijvoorbeeld een terras of een tuinpad – maar blijft goed waterdoorlatend.
Het afschot, dus de lichte helling die het terras moet maken om water weg te laten lopen, dient ca.1,5% te zijn. Is je terras bijvoorbeeld 3 meter diep, dan ligt de tuinzijde ongeveer 4,5 cm lager dan de zijde bij het huis. Leg de terrastegels ook hoger dan de tuin zodat vuil water bij de tegels wegblijft.