Donkere modus is een kleurenschema dat lichte tekst, iconen en afbeeldingen op een donkere achtergrond plaatst binnen een grafische gebruikersomgeving van een computer of mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet, of binnen een webpagina op het internet.
Een donkere modus zorgt voor minder (fel) wit op het scherm van telefoons en tablets. De achtergrond van menu's en apps wordt zwart gemaakt en de letters komen in het wit in beeld. Later dit jaar maakt de 'dark mode' zijn opwachting in Android Q en iOS 13.
De normale kleurinstellingen van je telefoon zijn overwegend licht en donkere modus draait dit dus om. Het mooie daaraan: je telefoon gaat er niet anders van werken en de inhoud blijft net zo goed leesbaar. Waarom het slim is om de Dark Mode aan te zetten? Het is goed voor de batterij en minder vermoeiend voor je ogen.
Het is niet bewezen dat een donkere modus beter is voor je nachtrust of voor minder vermoeide ogen zorgt. Waarom zou je het dan instellen? Het is vooral een kwestie van smaak. Een donkere modus geeft je smartphone een fris uiterlijk als je jarenlang een licht thema gewend bent.
Een donker scherm gebruikt twee tot vier keer minder energie dan andere kleuren. Een donkere modus ('dark mode' of 'inverter mode') kan voor heel het apparaat of enkel voor een specifieke app of webpagina (bijvoorbeeld Google) worden ingesteld.
Dark mode kan beter zijn voor lezen in omstandigheden met weinig licht, terwijl light mode vaak als beter leesbaar wordt beschouwd in goed verlichte omgevingen. Energieverbruik: Dark mode kan energie besparen omdat donkere kleuren minder energie verbruiken dan heldere kleuren.
Het idee achter de Dark Mode is dat het de hoeveelheid uitgestraald licht verminderd wordt, terwijl er wel nog een contrast wordt behouden tussen tekst en achtergrond. Hierdoor blijft tekst op het scherm leesbaar, maar is het scherm net iets minder fel.
Je ogen moeten rusten, doe het licht uit!
Uit onderzoek met kinderen is gebleken dat wanneer zij in een compleet donkere kamer slapen, zij later minder last hebben van bijziendheid. Brand eens gezellig een kaarsje of wandel eens door een donker bos en geniet van de prachtige sterrenhemel!
Het scherm van een Android-telefoon of tablet geeft minder licht in de zogeheten donkere modus. Dat is minder vermoeiend voor de ogen.
Op Android-apparaten is het contrast van letters en het toetsenbord apart in te stellen. Open de app Instellingen.Tik op Toegankelijkheid > Verbeteringen zichtbaarheid.Tik op het schuifje achter 'Hoog contrast lettertypen'.
Als een app donker is terwijl 'Licht thema' is ingeschakeld, kan dat de volgende oorzaken hebben: 'Donker thema' is ingeschakeld voor de app, maar niet voor het hele apparaat. Dit kunt u controleren bij de opties voor 'Thema' en 'Scherm' in de instellingen van de app. De specifieke opties verschillen per app.
De schuifregelaar Helderheid wordt weergegeven in het actiecentrum in Windows 10, versie 1903. U vindt de schuifregelaar voor helderheid in eerdere versies van Windows 10 door Instellingen > Systeem > Beeldscherm te selecteren. Verplaats de schuifregelaar Helderheid wijzigen om de helderheid aan te passen.
Het resultaat: lezen bij zwakke verlichting vergt meer inspanning.Hierdoor raken de ogen niet beschadigd; ze komen weer tot rust en herstellen zich zodra ze gesloten worden. Dus wanneer u graag een goed boek leest bij gedimd licht, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over uw ogen.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.
In het donker doen de kegeltjes vrijwel niets en gebruikt u de staafjes.Met de staafjes kunt u geen kleuren onderscheiden. Daarom ziet u in het donker alles grijs. De staafjes vangen zo veel mogelijk licht om zo veel mogelijk te kunnen zien.
Helderheid automatisch aanpassen
Een Android-telefoon of -tablet reageert zelf op het omgevingslicht. Het apparaat maakt het scherm dan helderder of juist donkerder. Deze functie staat standaard aan.
True Tone-technologie in Mac-computers, Studio Display en Apple Pro Display XDR gebruikt geavanceerde meerkanaals-sensors om de kleur en intensiteit van het beeldscherm en de Touch Bar aan te passen zodat ze zijn afgestemd op het omgevingslicht, wat afbeeldingen natuurlijker doet ogen.
Omdat het scherm van de iPhone veel energie vraagt en warmte produceert, wordt dit beperkt. Het beeldscherm wordt in dat geval gedimd en in extreme gevallen kan deze zelf op zwart gaan. Wanneer dit gebeurt, kun je de helderheid niet meer handmatig aanpassen en werkt de functie 'Pas automatisch aan' niet meer.
Een helderheid van 300 nits wordt gezien als het beste gemiddelde. Hiermee heb je een goed zicht, komen kleuren goed naar voren op het scherm en voorkom je vermoeide ogen.
Om de gebruiksduur van de batterij te maximaliseren, schakel je automatische aanpassing van de helderheid van het beeldscherm in of dim je het scherm. Als het apparaat te warm wordt, wordt het beeldscherm mogelijk gedimd en wordt de maximale schermhelderheid verlaagd totdat het apparaat kan afkoelen.
Via de Instellingen app op een Androidtelefoon kunt u de donkere modus in- of uitschakelen. Via Scherm of Display kunt u voor een licht of donker thema kiezen. Dit werkt voor alle toestellen die draaien op Android 10 of hoger.
Je achtergrond wijzigen vanaf het toegangsscherm
Houd op het toegangsscherm je toegangsscherm ingedrukt om je achtergrondgalerij te openen. Veeg naar links en rechts om een achtergrond te selecteren die je al hebt aangemaakt. Als je een nieuwe achtergrond wilt toevoegen, tik je op de knop 'Voeg toe' .