Gemberpoeder is altijd handig om in huis te hebben, voor als er geen verse gemberwortel voorhanden is. Je gebruikt het in hartige en in zoete gerechten. In hartige gerechten gebruik je gemberpoeder vooral in Oosterse maaltijden.
Djahe is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik. Gemalen gember (of gemberpoeder) heeft een frisse, scherpe smaak en geur. Het is een goed alternatief voor verse gember. Doordat het gedroogd is, is het bovendien een stuk langer houdbaar.
Gemberpoeder (of djahé)
Wij gebruiken het allerliefst verse gember, maar als je dit niet in huis hebt dan is gemberpoeder een goede vervanger.
Gember wordt in heel Azië gebruikt in verschillende gerechten. Djahé is gedroogde en gemalen gemberwortel en is makkelijk in gebruik.
Gember is in verschillende vormen verkrijgbaar. Verse gemberwortel, gemberpoeder (gemalen gemberwortel), als gembersaus, in het zuur en stemgember: ingemaakte gemberwortel op suikersiroop.
Gember is zeker goed voor het afvallen, maar je moet niet verwachten dat het wonderen verricht. Het kan gebruikt worden als aanvulling op een gezonde voeding en genoeg beweging. Het is belangrijk dat je naast het gebruik van gember, ook gezonde keuzes maakt.
Gember bevat de mineralen magnesium en kalium. Magnesium vermindert spierkramp en kalium regelt uw vochtbalans en bloeddruk.
gemberpoeder (zn) : djahé
Ketoembar = korianderzaad. Koenjit = Kurkuma of geelwortel.
Verse laos heeft eenzelfde wortelachtige vorm, maar de smaak en geur zijn echt anders dan die van gember. Niet zoet-pittig, maar eerder pijnboom-achtig en sterk. Sommige mensen vinden de smaak citrusachtig, anderen vinden het naar zeep ruiken.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Korianderzaad - Ketoembar gemalen
Koriander (Coriandrum sativum) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant wordt ook wel 'ketoembar', 'coander' of 'wantsenkruid' genoemd. Gemalen korianderzaad is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt.
Laos kan in recepten vervangen worden door gember en een beetje peper. Laoswortel wordt in Indonesië gezien als een pepmiddel en een afrodisiacum.
GEMBER BEWAREN IN DE KOELKAST
Dit is niet verkeerd, maar in de koelkast gaat de gember langer mee. Wikkel de gember in een stuk keukenpapier en doe in een afgesloten vershoudbakje. Zet het bakje vervolgens in de groentelade van de koelkast. Hierdoor blijft de gember ± 3 weken lang houdbaar!
De gemberplant, met zijn langwerpige en aromatische balderen, komt van nature voor in tropische klimaten. De knollen, met alle knobbeltjes en vingers, vormen het eetbare deel van de plant.
Laos is een tropische meerjarige plant die voornamelijk in Thailand, Indonesië en Maleisië groeit. Hij staat bekend om zijn milde gembersmaak met een vleugje peper en citrus. Hierdoor is het een goede vervanger van de sterkere gember.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Zoals we net leerden stimuleert kurkuma de werking van de galblaas. De galblaas is verbonden met de lever (en het bovenste gedeelte van de dunne darm). En de lever is het belangrijkste orgaan als je jouw lichaam wilt ontgiften. Kurkuma helpt de lever zijn werk goed te doen.
De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs. Ketoembar is een van de vier varianten gedroogde kruiden van conimex. Naast ketoembar is er ook djintan (gemalen komijnzaad), Laos (gemalen galangawortel) en djahe (gemalen gemberwortel). Deze vier soorten gedroogde kruiden kunnen goed gecombineerd worden.
Gemberpoeder wordt in vele vlees- en currygerechten gebruikt. Door de bewerking verschilt de smaak van gemberpoeder wel iets van de smaak van verse gember. Verse gember heeft een sterkere, meer uitgesproken smaak en is daarom minder geschikt voor bijvoorbeeld het bereiden van gebak.
Was de gemberwortel, en verwijder de schil. Snijd de wortel in gelijke, (zeer) dunne plakken. Dun is belangrijk met het oog op de snelheid van drogen, gelijkmatig gesneden, met het oog op gelijkmatige droging. het drogen zelf kan in de zon, en als die verstek laat gaan in de oven of een droogapparaat.
Het wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, officieel bekend als Zingiber officinale. De plant wordt geoogst als de bladeren in de herfst zijn afgestorven. De wortelstokken worden dan opgegraven en gedroogd in de schaduw. Oudere wortelstokken worden gemalen tot gemberpoeder.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken. Hoe ouder de gember, hoe taaier en droger de schil.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.