Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar stijgt van 30,9 naar 32,2 en de voerwinst per productieve zeug gaat volgens de aloude vuistregel omhoog van 107 naar 114 procent. 'Jaarlijks kan de zeugenhouder 1.160 biggen meer afleveren. Dat levert bij 50 euro per big 58.000 euro op.
De prijs van een varken is 25 tot 750 euro, afhankelijk van het ras dat je wilt kopen. Let op met gratis aangeboden dieren, de bijkomende dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Een weide en een stal zijn de grootste kosten.
VARKEN SLACHTEN (inclusief verwijderingskosten Rendac) Geslacht gewicht (per varken in de been) Tot 100 kg = € 40,- Vanaf 100 kg = € 50,- UITBENEN + PORTIONEREN 0,80 euro per kg geslacht gewicht in de been Tot 1 partij = inclusief kleinmaakprijs; elke losse partij 12,00 euro per partij extra EXTRA'S Verse worst maken 1 ...
Het slachten van een koe kost ongeveer € 180, het afsnijden € 180 tot € 250, afhankelijk van de grootte van de koe: aan een groter beest zit meer werk. Er zijn ook mensen die de koe alleen laten slachten en dan elders laten afsnijden of dat zelf doen.
Het slachten en klaar maken van een varken met een geslacht gewicht van 90 kilo zal ongeveer € 90 exclusief BTW kosten. Voor een rund van 350 kg geslacht gewicht zal de prijs rond € 327,- (excl. BTW) zijn.
Een big van een hobbyvarken hoeft niet zo snel te groeien en mag zo'n 1% tot 2,5% van zijn lichaamsgewicht per dag eten. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd en het ras. Je kunt het voer opsplitsen in ruwvoer en brok: 1/3 ruwvoer en 2/3 brok.
Het selectief fokken van vooral de laatste decennia is puur gericht op maximale productie; zoveel mogelijk biggetjes en zo snel mogelijke groei. Zo groeit een varken met ongeveer 0,8 kg per dag en bereiken ze al na ongeveer 7 maanden hun maximale gewicht van 120 kg, waarna ze naar het slachthuis worden afgevoerd.
Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit. Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden. Varkens drinken water.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
De zeug en haar biggen blijven ongeveer zes weken in een kraamstal. Zodra de biggen 40 weken oud zijn, worden ze gespeend. Als de biggen gespeend worden, dan wordt de zeug weggehaald.
De verdeling. Tegenover Nederland Voedselland zet Ten Have de prijzen van vandaag de dag op een rij. 'Als je in de supermarkt voor een kilo varkensvlees 10 euro betaalt, gaat er maar 1,61 euro naar de boer. Daarvan moet de varkenshouder alles betalen: het voer, de mest, elektriciteit, huisvesting en de dierenarts.
Tien weken oude biggen noemt men gebruiksvarkens. Ze wegen ongeveer 25 kg en gaan naar een varkensmesterij. Als ze ongeveer vier tot zes maanden oud zijn en maximaal 90 kilo wegen worden ze gedood en verwerkt in een varkensslachterij.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Vleesvarkens worden geslacht als ze 100 kilo wegen. Een vrachtwagen brengt ze naar het slachthuis, waar ze worden verdoofd en geslacht. Daarna gaat het vlees naar slagers en supermarkten waar het verkocht wordt aan de klant. Nederlanders zijn dol op vlees.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Dat levert stress op. Varkens houden van rust en slapen een groot deel van de dag. Varkens die van jongs af binnen leven krijgen stress wanneer ze in een voor hen nieuwe buitenwereld zouden belanden. Een buitenleven hoeft dus niet per definitie prettiger voor een varken te zijn.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Varkens kunnen héél goed tegen de kou, veel beter dan tegen de warmte.
Varkens zijn van nature zindelijk. Ze houden er niet van hun behoefte te doen op de plek waar ze slapen of eten. Zorg er daarom voor dat als je een varken binnenshuis zindelijk wilt maken je een afgeschermde ruimte maakt waarbij de bak waarop de behoefte gedaan kan worden zo ver mogelijk van de slaap- en eetplek staat.
De kosten voor een half varken zijn € 6,50 -/per kg. Vacuum verpakt € 7,50- /per kg. Gewicht half varken is ong. 45 kg.
Slagerij van Meurs is één van de laatste zelfslachtende slagerijen in Nederland! Wat tot nu toe misschien onbekend voor u was is dat slagerij van Meurs haar vee nog steeds zelf slacht. Als één van de weinige in Nederland voldoet ons bedrijf nog aan de eisen van deze tijd.
Runderen mogen onverdoofd of onbedwelmd geslacht worden. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dan dood. Hier zijn wel strenge regels voor. Het onbedwelmd (ritueel) slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis en staat onder toezicht van de NVWA.