Dieven zijn jonge scheuten in de 'oksels' van planten. De oksel van een plant is de plek waar de stengel zich spitst en zijtakken met bladeren vormt. Je vindt dieven tussen de stengel en zijtakken in. Dieven heten zo omdat ze energie van de plant 'stelen'.
Het dieven van een plant is het weghalen van zijscheuten (okselknoppen) die aan de plant groeien. Dit wordt gedaan bij bijvoorbeeld de tomatenplanten omdat er anders een warboel van kleinere bladeren en stengels ontstaat. Dit gaat ten kosten van de hoofdtak.
Het snoeien van tomatenplanten is belangrijk. Bij snoeien bedoelen we het weghalen van zijscheuten die ook wel dieven genoemd worden. Tomatenplanten die niet opgebonden of gediefd worden, worden hele grote planten met veel blad en weinig of kleine tomaten.
Wat is dieven? Dieven van tomaten is simpelweg het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte (oksel) tussen de stengel en het blad. Zo'n knop ontwikkeld zich spontaan tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen, en vruchten.
Men noemt deze zelftoppende/determinate tomatenrassen. Deze groep van tomaten mag je niet dieven, want dan heb je maar weinig vruchten. Zelftoppende tomatenrassen zijn bijzonder geschikt voor potteelt of teelt in kuipen! De laagstblijvende zelftoppende tomaten zijn Fuzzy Wuzzy, Tiny Tim, Tom Red en Whipper Snapper.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Net zoals tomaten, moet je ook druiven 'dieven'. Dat betekent dat je scheuten uit de bladoksels verwijdert. Met de voorjaarssnoei heb je de druiven op een specifiek punt gesnoeid. In de 'oksel' van het blad dat aan het eind overblijft, komen nieuwe scheuten.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Ethyleen doet groen volwassen tomaten kleuren
Wanneer de tomaat groen volwassen is (dankzij lycopeen en caroteen), produceert ze ethyleen. Supermarkt tomaten worden rood gemaakt in kamers die ze vullen met stikstof en ethyleen.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Gebruik stevige bamboe of wilgen stokken van 2 tot 2,50 meter lang. Steek de stokken achter de geplante tomatenplanten zo diep mogelijk in de grond, zodat de stokken goed stevig staan. Vervolgens knoop ik onder elke tros met een stukje jute touw de tomatenplant vast aan de stok.
TOMATEN AANBINDEN
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Het dieven van een plant is het weghalen van zijscheuten (okselknoppen) die aan de plant groeien. Dit wordt gedaan bij bijvoorbeeld de tomatenplanten omdat er anders een warboel van kleinere bladeren en stengels ontstaat. Dit gaat ten kosten van de hoofdtak.
Tomatenplanten dieven of ontluizen doe je om te voorkomen dat de plant te weelderig gaat groeien, met minder opbrengst als gevolg.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien? De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.
Door druiven te snoeien en krenten krijgt deze mooie grote trossen. Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven. Als u een druif in de tuin hebt, zullen de trosjes in juni al goed te zien zijn en zullen de druiven snel opzwellen.
Een druif kun je het beste twee keer per jaar snoeien: in de zomer (inkorten van de lange scheuten) en in de winter. Wacht bij de wintersnoeibeurt tot al het blad is gevallen, meestal is dat rond begin december.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
De plantafstand in de rij bedraagt 40 cm, de afstand tussen de rijen bedraagt 80 cm. De kiemblaadjes mogen niet onder de grond terechtkomen bij het uitplanten en de planten moeten worden gesteund. De kluit komt 1 cm boven de grond uit. Na het planten worden de paprikaplanten water gegeven.