Werkkleding die bedoeld is om je te beschermen tegen een bepaald risico in je werk, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook kan beschermende werkkleding voor herkenbaarheid zorgen als er bijvoorbeeld het logo van een bedrijf op is aangebracht. Werkkleding is meer dan een bedrijfsuniform.
Bedrijfskleding, zoals overhemden, jassen, truien en dergelijke, moeten wel voorzien worden van een logo. De reden hiervan is dat je je bedrijfskleding eventueel ook buiten het werk om kan dragen. Het logo moet dus goed zichtbaar zijn. Op welke manier je dit doet, is in principe aan jou.
Hoewel er niet in de wet staat aangegeven dat een werkgever verplicht is om de een bepaalde hoeveelheid kleding te geven is dit niet meer dan logisch. Kan de werkgever zelf geen werkkleding verstrekken, dan is het redelijk om deze te vergoeden.”
De Arbowet stelt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het verstrekken van de juiste werkkleding en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) als er risico's zijn.
Bedrijfskleding is de speciale kleding die de medewerkers van veel bedrijven dragen tijdens het uitoefenen van hun functie. De belangrijkste mogelijke redenen om te werken met bedrijfskleding zijn zichtbaarheid, herkenbaarheid, veiligheid en representatie.
Kleding is werkkleding als deze voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden: De kleding is (bijna) alleen geschikt om tijdens het werk te dragen, zoals een laboratoriumjas en een stofjas. Op de kleding zitten 1 of meer duidelijk zichtbare beeldkenmerken die horen bij de werkgever (bijvoorbeeld een bedrijfslogo).
Het “recht” om kledingvoorschriften uit te vaardigen, valt onder de instructiebevoegdheid van de werkgever. Deze bevoegdheid heeft de werkgever op grond van de wet. De bevoegdheid van de werkgever om voorschriften uit te vaardigen over het uiterlijk en de kleding van de werknemer is niet onbeperkt.
Werkkleding is kleding die u (bijna) uitsluitend kunt dragen in het kader van uw onderneming.
Werkkleding wassen is volgens de Arbo wet de verantwoordelijkheid van de werkgever. Evenals het repareren en onderhouden van de bedrijfskleding. Maar het kan zijn dat het uitvoeren daarvan, of in ieder geval het wassen, bij jou als werknemer ligt.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Werkweigering is een verzamelterm voor het weigeren van een 'redelijke' opdracht van een werkgever in het kader van het instructierecht. De redelijke opdracht is een opdracht waarvan in het kader van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) kan worden verwacht dat dit 'bij' de arbeidsovereenkomst hoort.
U mag bedrijfskleding onbelast vergoeden of verstrekken/ter beschikking stellen aan uw medewerkers. De kleding is alleen 100% aftrekbaar als u zich aan de regels houdt. Want de Belastingdienst ziet niet iedere zakelijke outfit als werkkleding.
Op de website van het NIBUD kun je een normbedrag vinden voor wassen en drogen van (werk)kleding. Dit bedrag ligt rond de €2,50 per volle machine en mag onbelast als vergoeding worden uitgekeerd. In de praktijk keren bedrijven vaak een veel hoger bedrag uit.
Ja.Dat is het zogenaamde instructierecht van de werkgever. Dat is geregeld in artikel 7:660 van het Burgerlijk Wetboek. Het uitgangspunt is dat je als werkgever voorschriften mag geven met betrekking tot onder andere de door het personeel tijdens het werk te dragen kleding.
Werkgever of werknemer: wie betaalt de werkkleding? Werkkleding is kleding die je nodig hebt voor je werk. In je vrije tijd heb je er normaal gesproken weinig aan, want daar is het niet geschikt voor. Dat betekent dat de kosten voor de werkkleding voor rekening van de werkgever zijn.
Als je de kleding ook privé kunt dragen, is het niet aftrekbaar als werkkleding. Er geldt een uitzondering als de kleding is voorzien van een beeldmerk van minimaal 70 cm2.Dit beeldmerk moet verwijzen naar je onderneming.In dat geval is de bedrijfskleding aftrekbaar en kun je die dus opvoeren in je administratie.
Vaak is het dragen van werkbroeken met normeringen verplicht. Mensen die bijvoorbeeld dagelijks met gevaarlijke stoffen, elektrotechniek of met open vuur werken zijn verplicht een werkbroek met normering te dragen.
Een set bedrijfskleding gaat een jaar mee. Voor een fulltime kracht worden doorgaans 3 sets aangeschaft. Hiermee wordt 3 tot 4 jaar gedaan. Wanneer je meer sets per personeelslid aanschaft, dan doe je er langer mee.
Een kledingset gaat gemiddeld een jaar mee. Doorgaans worden er voor fulltime medewerkers 3 sets aangeschaft, zodat na 3 á 4 jaar de kleding toe is aan vervanging. Vaak wordt er bij het vervangen van de bedrijfskleding voor een iets ander model gekozen. De mode veranderd en men loopt al enkele jaren in deze kleding.
Kleding is zakelijk aftrekbaar als het daadwerkelijk werkkleding is die je heel specifiek nodig hebt voor je werk. Onder kleding vallen naast kledingstukken ook (werk)schoenen en accessoires. Volgens de Belastingdienst is iets werkkleding: Wanneer het kleding is die vereist is voor je functie.
Sportkleding, sportschoenen en sportaccessoires zijn fiscaal aftrekbaar.
Kosten voor de kapper, schoonheidsspecialiste, manicure, tandarts en make-up zijn ook aftrekbaar voor artiesten. Ook hier gaat het weer om de extra uitgaven. Dat houdt in dat de uitgaven hoger zijn dan een minimum grens.
In veel gevallen betaalt de werkgever dus veiligheidsschoenen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om medewerkers te voorzien van de persoonlijke beschermingsmiddelen die zij nodig hebben om hun werkzaamheden veilig uit te voeren.