Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2021) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2022 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde bij benadering gelijk zijn aan de aankoopprijs.
Veelgestelde vragen WOZ
Hierop staat de WOZ-waarde van je woning; dit is de door de gemeente geschatte marktwaarde op 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2021 ontvang je dus in de eerste maanden van 2022. Lees meer over wanneer je de WOZ-waarde ontvangt.
Doet u aangifte over 2021 en is de WOZ-waarde nog niet ingevuld? Gebruik dan de WOZ-waarde uit de beschikking van uw gemeente, met als peildatum 1 januari 2020. Die hebt u begin 2021 gekregen.
WOZ-waarde woningen inzien via het WOZ-waardeloket
De waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) is voor iedereen openbaar. Dit betekent dat u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde kunt opvragen. Dit doet u via het WOZ-waardeloket.
Het percentage ligt vast in de wet en wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van de huurprijzen en de WOZ-waarden. Voor 2021 bedraagt dit percentage voor de meeste woningen 0,5%, maar voor woningen met een WOZ-waarde onder € 75.000 of boven € 1.050.000 geldt een afwijkend tarief).
Voorbeeld WOZ-belasting berekenen
Stel, de WOZ-waarde van jouw huis is 350.000 euro, dan neem je daar 1% van (is zo bepaald door de gemeenten). Dat is 3.500 euro. Die 3.500 euro gaat maal 0,042. Je betaalt dan 147 euro per jaar aan onroerendzaakbelasting.
“Heel kort door de bocht wordt de taxatiewaarde (ook wel marktwaarde) bepaald door een taxateur en de WOZ-waarde door de gemeente”, aldus Van Overbeek Makelaars. De WOZ-waarde wordt gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de gemeentelijke heffingen en belastingen.
Afgelopen jaren zagen we een stijgende lijn in de WOZ-waarde van woningen. Ook afgelopen jaar heeft deze zich doorgezet. In 2021 is er namelijk een gemiddelde stijging van 9% gemeten. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, aldus Vereniging Eigen Huis (VEH).
Lagere hypotheekrente.
Dan betaal je vaak een renteopslag, die bepaald wordt door de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de hoogte van de hypotheek (risicoklasse). Als je WOZ-waarde is gestegen, dan val je mogelijk in een lagere risicoklasse en kun je een lagere hypotheekrente krijgen.
Elk jaar ontvangt iedere huizenbezitter in maart de WOZ-beschikking. De gemeente schat de WOZ-woningwaarde in op 1 januari van het voorafgaande kalenderjaar. Zo is bij de WOZ-beschikking van 2022 de waardepeildatum op 1 januari 2021 van belang.
Of bent u eigenaar van een bedrijfsgebouw of stuk grond? Dan betaalt u elk jaar onroerendezaakbelasting (OZB). Hoeveel hangt af van de waarde van uw onroerende goed (WOZ-waarde). U vindt de OZB en WOZ-waarde op uw aanslag gemeentelijke belastingen.
Meeste woningen verhandeld boven hun WOZ-waarde
Bij een kwart van de woningen kreeg de verkoper zelfs een prijs die meer dan 20 procent boven de WOZ-waarde lag. Een verschil tussen de gemiddelde verkoopprijs en WOZ-waarde van 0 tot 20 procent komt het meest voor, bij ruim de helft van alle verkooptransacties.
Met woningwaarde wordt meestal de marktwaarde of intrinsieke waarde van een woning bedoeld. De marktwaarde is de verkoopwaarde van een woning, ofwel de prijs die kopers in de markt bereid zijn te betalen voor een bepaald huis.
Het verschil tussen WOZ-waarde, vraagprijs en verkoopprijs
Zaken zoals een nieuwe carport of keuken zijn niet altijd bekend bij de gemeente en worden hierdoor lang niet altijd meegenomen in de berekening. In de praktijk is de verkoopprijs van een woning hierdoor gemiddeld tot maar liefst 20% hoger dan de WOZ-waarde.
De WOZ-waarde, Waardering Onroerende Zaken, is de waarde die de gemeente toekent aan een woning. De WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de Onroerende Zaak Belasting zal zijn.
De waarde van je woning en je inkomen bepalen samen hoeveel je maximaal kunt lenen, maar je mag nooit meer lenen dan de marktwaarde van de woning. Om de woningwaarde te bepalen, hanteren hypotheekverstrekkers de marktwaarde van de woning. Dit wordt ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd.
De Gebruiksoppervlakte is de oppervlakte in uw woning (het aantal vierkante meters) dat gebruikt kan worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn. Aangebouwde delen die dicht zijn (zoals een garage, berging, erker, aanbouw of dakkapel) horen ook bij de Gebruiksoppervlakte.
Het is gebruikelijk dat de notaris bij transport van een woning de eigenaren OZB verrekent tussen de nieuwe en oude eigenaar. De nieuwe eigenaar betaalt dan de OZB voor het deel van het jaar dat hij eigenaar is van de woning.
Heeft grond waarop geen gebouw staat of waarop nog gebouwd wordt ook een WOZ-waarde? Ja. Ook grond waarop nog gebouwd kan worden, zoals braakliggende grond of een bouwterrein heeft een WOZ-waarde.
Maar wie moet er betalen, de eigenaar of gebruiker? Dat is degene die het pand op 1 januari van het jaar bezit of gebruikt. Hoeveel ozb u moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het pand. De gemeente stelt op basis van deze waarde een ozb-percentage vast.
Huurders van woningen betalen geen onroerendezaakbelasting maar krijgen huurverlaging. Als u huurder van een woning bent, heeft u niets te maken met de onroerendezaakbelasting. Wel heeft u nog steeds voordeel bij het verlagen van de WOZ-waarde, omdat uw maximale huurprijs dan moet worden verlaagd.
Dat heeft vooral te maken met belastingen die je moet betalen. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) die je moet betalen, en ook hoeveel afvalstoffenheffing je betaalt. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de belasting.