Om een zeer warme trui te krijgen, moet u een zeer isolerend materiaal kiezen. Het warmste en zachtste materiaal is alpaca. Deze wol is zeven keer beter isolerend dan schapenwol. Het heeft ook vele deugden; het is hypoallergeen, thermoregulerend en antibacterieel.
Er zijn meerdere stoffen die goed warm houden. De stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan andere soorten textiel, waardoor hij warmer is.
Wol is de warmste stof van allemaal. Dit materiaal isoleert beter dan andere soorten textiel. Het spul houdt schapen immers ook warm genoeg als het buiten vriest. Sla dus genoeg wollen truien in voor de winter.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Goed isolerende stoffen zijn onder andere wol, zijde en fleece. Ook dons houdt je warm bij extreme kou, maar verliest zijn isolerende functie als het nat wordt. Vermijd wel katoen bij kleden tegen de kou. Deze stof isoleert slecht en blijft lang vochtig als het nat wordt.
Welke voordelen heeft acryl? Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.
Fleece vesten zijn ook erg warmhoudend, maar iets minder winddicht dan een teddy gevoerd vest. Fleece kan ook in alle seizoenen gedragen worden. Kleding van deze stof wordt vaak gedragen als extra tussenlaag of als vest voor de lente en zomeravonden.
Wol biedt isolatie en blijft ademend als je begint te zweten, en is moeilijk te overtreffen door andere natuurlijke stoffen. Wol heeft echter ook een aantal nadelen. Ten eerste voelt wol zwaar aan als het nat wordt, waardoor het minder geschikt is voor buitenactiviteiten. Fleece houdt daarentegen minder water vast.
Waar katoen bijvoorbeeld bij 255°C vlam vat, ontbrandt merinowol pas bij ongeveer 590°C.
Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
2. Synthetische materialen. Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Fleece vesten, warm en comfortabel. Ben je opzoek naar een lekker warm werkvest? Ga dan voor een fleece werkvest! Deze gevoerde vesten zijn ideaal voor het werken in koude omstandigheden, maar ook geschikt voor het werken tijdens frisse lente- en zomerdagen.
Lees altijd eerst het wasvoorschrift dat je in de trui vindt. Daarop staat beschreven of je de trui (in de wasmachine) mag wassen en op welke temperatuur je dat maximaal mag doen. Normaal gesproken was je een trui op maximaal 30 tot 40 graden Celsius. Een wollen trui of andere delicate stof was je liever op 30 graden.
Wol is een holle vezel, deze neemt de warmte van je eigen lijf aan, en isoleert.
Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen. Wel een voordeel bij het sporten: doordat het vocht niet opgenomen wordt, verdampt het zonder dat het plekken achterlaat op de kleding.
Maar synthetische garens hebben heel veel voordelen. Ze zijn gemakkelijk te wassen, goedkoop én het kriebelt niet! Acryl wordt het meeste gebruikt als imitatie-wol. Het heeft dezelfde zachtheid en warmte als wol, daardoor is het heel comfortabel om te dragen.
Na iedere wasbeurt laat het plastic in fleece microvezels los. Deze vezels kunnen waterzuiveringsinstallaties niet eruit filteren, waardoor deze fijne deeltjes uiteindelijk weer in zee terechtkomen. Zo is meer dan een derde van de microplastics in de oceaan afkomstig van synthetische kleding.
Als je een echt probleem hebt met de pilling, kies dan bewust voor je gaas. De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Wat is warmer: fleece of softshell
Als het je puur om de warmte gaat, dan moet je zonder enige twijfel voor fleece kiezen! Wel beschikt een softshelljas over veel extra functies om zoveel mogelijk warmte vast te houden, zoals bijvoorbeeld klittenband rondom de polsen, zodat er zo min mogelijk wind in de jas kan komen.
Was fleece kleding samen met synthetische kleding van polyester en nylon. Check het waslabel voor de juiste temperatuur (best niet meer dan 30° of 40°). Was de fleece kleding met een mild wasmiddel en gebruik geen wasverzachter. Droog je jas op een sportkleding- of synthetisch programma.
Een teddy jas is een heerlijke warme, maar vooral fluffy jas waarin je lekker warm blijft in het najaar en de winter. Het materiaal van een teddy coat is heerlijk zacht, zowel aan de binnen- als buitenkant van de jas.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn;Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Wonen in een te koud huis heeft ten eerste flinke negatieve gevolgen voor je ademhaling.Het verhoogt namelijk de kans op astma en andere ademhalingsziektes. Ook andere ziektes gedijen goed bij een lage temperatuur. Denk bijvoorbeeld aan griep, allergieën of hart- en vaatziekten.
Is het erg koud maar droog, dan kan je een thermische broek (synthetisch of merinowol) onder je broek dragen of voor je vertrek al opteren voor een warmere softshell broek. Staat er veel wind of valt er natte sneeuw of regen, dan kan je een waterdichte ademende regenbroek bij aantrekken.