De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
De inhoud van een kroket heet salpicon, dat is over het algemeen wat dikker dan ragout.
Het bestaat uit een vulling van ragout, vaak gemaakt van rundvlees, kip, garnalen of vegetarische ingrediënten, omhuld door een laagje paneermeel. Na het vormen wordt de kroket gefrituurd tot een goudbruine en knapperige lekkernij.
De gemiddelde kroket heeft een lengte van 10,5 centimeter en een diameter van 3 centimeter.
Van de ragout worden balletjes gemaakt, die worden gepaneerd en gewalst tot kroketjes. Dan krijgen ze een douche van eiwit, dat is nodig om het tweede laagje paneermeel goed te laten plakken. Daar worden die kroketjes lekker knapperig van. Ze worden even afgeblazen en klaar is de kroket.
Kleinere kroketjes, meestal gemaakt van aardappelen of groenten, worden ook in andere landen gegeten als bijgerecht bij een uitgebreide maaltijd. De Nederlandse vleeskroket is gemaakt van een salpicon van vlees (een soort dikke ragout), die in koude toestand tot een rolletje wordt gevormd.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees.Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
In rundvleeskroketten zijn nauwelijks stukjes en draadjes vlees te vinden, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, terwijl fabrikanten daarmee wel koketteren. Volgens de verpakkingen zit er gemiddeld 10% vlees in de kroketten, maar in 13 van de 15 gevallen is een groot deel niet traceerbaar.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
De roots van de kroket liggen in Frankrijk. Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven.
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
In kaas zit veel vet, waarvan zo'n 66% verzadigd is. Een kroket bevat minder verzadigd vet, zo'n 33%. Ook op basis van vetpercentage ben je dus beter af met een broodje kroket.
Naast de populaire kroket met rundvlees, vind je ook kroketten met kalfsvlees in het assortiment van Van Dobben, Laan, Kwekkeboom en Ad van Geloven. Kalfsvleeskroketten zijn populair vanwege het heerlijk zachte vlees, de lekker luchtige structuur, en het feit dat ze net iets anders smaken.
Een wit broodje kroket bevat zo ongeveer 336 kcal. Vaak hoor je over de vergelijking met een broodje 48+ kaas, dat gezonder voelt maar als het rijk belegd is ook de 300 calorieën kan aantikken. Bovendien bevat een kroket minder verzadigde vetten dan kaas en zit er een aardige hoeveelheid ijzer in.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja.heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Er zitten 131 kilocalorieën in 1 stuk (70 gram) kroket. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kroket'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Beschrijving en extra informatie. Ambachtelijk gemaakte rundvlees draadjesvlees kroketten, met een vleespercentage van 25% gekookt rundvlees. Voor deze kroketten wordt de bouillon gemaakt met vers rundvlees en verschillende groenten en kruiden.
kroketten (meerv.) bepaald gefrituurd voedsel. 1) Aardappelcilinder 2) Aardappelgerecht 3) Bijgerecht 4) Etenswaar 5) Frituurproduct 6) Gefriteurd gepaneerde vleespastei 7) Gefrituurd gerecht 8) Gefrituurd voedsel 9) ...
De kroket is een typisch Nederlands product dat we over de grens maar moeilijk kunnen verkrijgen. Des te opvallender is het dat deze oer-Hollandse snack z'n oorsprong vindt in Frankrijk.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
De lange krokante geschiedenis
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de tweede wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack.
Gewone frituur kroketten bak je in de Airfryer op 200 graden 8 – 10 minuten. Er zijn verschillende merken diepvries frituur kroketten, welke allemaal in de Airfryer kunnen. Je hebt de goedkope Albert Heijn Basic kroketten of de Jumbo huismerk kroketten. Deze zijn een stuk goedkoper.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.