Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Om een fijne jeugd te hebben en zich goed te ontwikkelen tot een gelukkige volwassene. Wij werken vanuit de overtuiging dat ieder gezin de wens heeft om zijn kind veilig en positief op te laten groeien.
Kind en Gezin verzamelt heel wat informatie uit haar contacten met gezinnen met kinderen, registraties in de kinderopvang en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling. We geven ook opdrachten voor wetenschappelijk onderzoek.
De consultatiebureaus van Kind en Gezin volgen op systematische wijze de groei en ontwikkeling van Vlaamse kinderen op. Ze hebben een aanbod preventieve gezondheidszorg en leefstijl- en opvoedingsadvies en screenen baby's onder meer naar gehoorproblemen, zichtproblemen en een aantal afwijkingen.
Precies 100 jaar geleden werd het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK) opgericht, de voorloper van Kind en Gezin. De organisatie viert vandaag uitgebreid haar verjaardag, samen met haar zusterorganisaties van Frans- en Duitstalig België.
De pedagoge Katrien Verhegge (41) wordt administrateur-generaal van Kind en Gezin. Katrien Verhegge (41) werd gisteren door de Vlaamse regering benoemd tot leidend ambtenaar van Kind en Gezin.
Het agentschap Opgroeien maakt deel uit van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Kind en Gezin speelt een belangrijke rol in de organisatie van kinderopvang en preventieve gezinsondersteuning en richt zich voornamelijk tot het jonge kind in de voorschoolse periode, en zijn ouders.
De CKG bieden een breed scala aan hulp, zoals thuisbegeleiding, ambulante trainingen of ambulante en korte opvang. Je kan er als ouder zelf naartoe stappen, het gaat dus over zogenaamde rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp.
De dienstverlening van Kind en Gezin is volledig gratis en ook vrijblijvend. Dat wil zeggen dat je, hoewel je als ouder of opvoeder wel verplicht bent om je kind te laten opvolgen, dat niet per se door Kind en Gezin hoeft te gebeuren. Het kan bijvoorbeeld ook door een kinderarts of huisarts.
Kind en Gezin ontstond op 1 februari 1987 uit het Nationaal Werk voor Kinderwelzijn (NWK). Het boek blikt terug op alle realisaties en de evolutie van de werking tijdens de daaropvolgende 20 jaar.
De laatste keer dat er meer dan 200 duizend kinderen in een jaar geboren werden, was aan het begin van de jaren 2000. Het gemiddeld kindertal per vrouw was 1,49 in 2022. Dat is onder het niveau waarop de bevolking zichzelf op den duur kan vervangen (ca. 2,1 kinderen per vrouw).
Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).
Als sociaal werker geef je meer kansen aan kinderen die in een moeilijke gezinssituatie opgroeien door armoede, uitsluiting of conflict. Door te luisteren, alle opties op een rij te zetten en de ouders een duwtje in de rug te geven, zorg jij ervoor dat de gezinnen hun eigen weg vinden.
De consultatiebureaus van Kind en Gezin volgen op systematische wijze de groei en ontwikkeling van Vlaamse kinderen op. Ze hebben een aanbod preventieve gezondheidszorg en leefstijl- en opvoedingsadvies en screenen baby's onder meer naar gehoorproblemen, zichtproblemen en een aantal afwijkingen.
Gedurende deze levensfase worden kinderen schoolkind genoemd. In de leeftijd van 6 -10 jaar zitten kinderen in groep 3 tot en met 6 van het primair onderwijs. Kinderen vertonen in deze periode over het algemeen een toenemende mate van emotionele stabiliteit en een redelijke dosis zelfvertrouwen.
Een leeftijdsverschil van twee of drie jaar zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om te herstellen van de bevalling. Een periode tussen de 12 en 18 maanden tot je volgende zwangerschap zorgt er ook voor dat kans op zwangerschapscomplicaties beperkt blijft.
Natuurlijk is het maar afwachten wanneer en óf je weer zwanger wordt van een tweede of volgende kind. Maar mocht je je afvragen wat theoretisch het ideale leeftijdsverschil is tussen broers en zussen: volgens onderzoekers is dat vier jaar.
Het Verdrag inzake de rechten van het kind omschrijft kinderen als 'iedereen onder de 18 jaar' (vaak overeenkomend met het begrip minderjarige en/of persoon die geen volwassene is). In het alledaagse spraakgebruik spreekt men tot een leeftijd van 12 à 14 jaar van 'kinderen' en daarna van 'jongere', 'tiener' of 'puber'.
' In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond.
Kinderen van 13-15 jaar kunnen vaak alleen thuisblijven. Het ligt aan het kind, maar sommige kinderen vinden het vaak niet fijn om 's nachts alleen thuis te slapen. Je kind alleen thuis laten slapen is dus misschien (nog) niet het beste idee.
1 Gezin 1 Plan is een netwerk van partners uit de hulpverlening. Ze zoeken samen met kinderen, jongeren en hun gezin, familie, vrienden, hulpverleners … naar de juiste ondersteuning. De begeleider maakt samen met het gezin een gezinsplan met alle afspraken.
Een CKG of Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning biedt hulp bij opvoedingsproblemen.