De valkuil zit in de opwelling van het hart. In die opwelling denk je misschien minder na en dat kan leiden tot: Een impulsieve actie. Wispelturigheid.
Spontaniteit als eigenschap
Daarnaast is spontaniteit een persoonlijke eigenschap. De één is van nature meer spontaan dan de ander. Vaak zouden we willen dat we wat spontaner zouden zijn. Het is namelijk een eigenschap die in onze maatschappij gewaardeerd wordt.
De valkuil is: gemakzuchtig of laks, té snel genoegen nemen met, achteloos, te gemakkelijk ingesteld of te weinig alert en waakzaam.
Ga gewoon dingen doen zonder erover na te denken. Op een gegeven moment sluipt die spontaniteit vanzelf in je systeem. Verandering van omgeving kan enorm stimuleren om spontaniteit te ontwikkelen. Je kunt een hele andere persoonlijkheid aannemen.
Je zegt wat je denkt en voelt zonder aarzeling. Je houdt je niet bezig met wat anderen van jouw spontane actie vinden. Je houdt je niet bezig met de consequenties van jouw handelen. Je bent hartelijk, open en toegankelijk.
Dat zich op een natuurlijke of autonome wijze voordoet, zonder aantoonbare oorzaak of zonder invloed van buitenaf.
Voorbeelden zijn: teveel denken en te weinig doen, te veel ideeën in je hoofd, te praktisch of te oplossingsgericht. Valkuilen die te maken hebben met jouw communicatie: te kort door de bocht, bot, kortaf, teveel uitweiden, te lang van stof, te direct, onduidelijk, niet tot de kern komen.
Valkuil: afwachtend en passief
teveel tijd nemen en geen notie nemen van deadlines. te langzaam werken en niet begrijpen dat er druk is bij anderen of dat er deadlines zijn gesteld. dood gemoederd aan het werk gaan terwijl anderen in de stress zitten omdat iets af moet.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): spontaan ≠ berekend, gereserveerd, terughoudend.
Valkuil. Jouw valkuil is dat je over-kritisch wordt of veroordelend. Dat je met jouw scherpe pen of tong de vloer aanveegt met jouw mening en zienswijze. Jouw valkuil kan zijn dat je pietluttig wordt, op alle slakken zout legt, spijkers op laag water zoekt, gaat muggenziften of dat je negatief kritisch wordt.
Mensen die doorschieten in assertief zijn, kunnen agressief of egoïstisch zijn en in jouw allergie zitten. Bij zulke mensen kun jij gemakkelijk in je valkuil belanden want omdat jij aardig wilt zijn, stel je je meegaand op.
De valkuil voor zorgzaam is bemoederend of te zorgzaam zijn. Overzorgzaam komt voort uit een overmatige gerichtheid op de ander. Je wilt dat het goed gaat met die ander. En je spant zich volop in om dat te bewerkstelligen.
Dat je energiek bent kan bijvoorbeeld een kwaliteit zijn, maar tegelijk kan je daardoor ook clownesk, fanatiek of hysterisch overkomen als je bijvoorbeeld onder druk staat. Denk goed na over jezelf en vul rechtsboven in het kwadrant in waar jij in door kan schieten.
De valkuil is dat je te gericht bent op orde, structuur. In een lichte vorm noem ik dat star of rigide. In zwaardere vorm wordt het krampachtig, dwangmatig of zelfs obsessief. Dat betekent dat het precies moet verlopen zoals jij het had bedacht.
De valkuil is dat je té sociaal bent en geen grenzen aan kunt geven. Mensen met goede sociale vaardigheden kunnen het moeilijk vinden om nee te zeggen en van zichzelf te laten horen.
Valkuil: te inlevend of te invoelend. Te empathisch, te inlevend, te invoelend of te begripvol is een valkuil. Je kunt je goed verplaatsen in de ander maar je gaat te ver. Merk je dat je soms té inlevend bent en dat je je teveel verplaatst in de gevoelens van de ander?
Je kunt niet tevreden zijn met het resultaat dat je op een bepaald moment hebt bereikt. Je blijft dan bijvoorbeeld maar doorgaan met je werk omdat het voor jou nog niet perfect is. Perfectionisme is dan echt een grote valkuil, die bijvoorbeeld uiteindelijk kan leiden tot burn-out.
Voorbeelden van valkuilen bij luisteren:
je wilt een goede indruk maken en onderbreekt je gesprekspartner/klant en maakt diens zin af. je voelt je onzeker wanneer je manager aangeeft dat hij niet veel tijd heeft. je denkt dat je korting moet geven omdat de klant over prijzen begint te praten.