Trouw en loyaal zijn betekent dat je een soort van morele verbintenis bent aangegaan met de ander. Wanneer je dat schendt voelt dat als een vorm van verraad en kun je het gevoel krijgen dat je de ander laat vallen.
Loyaliteit staat voor trouw en eerlijk zijn. Iemand die loyaal is, staat klaar voor anderen, houdt zich aan afspraken en communiceert op een open manier. In een professionele context betekent loyaliteit het trouw zijn aan je werkgever en aan de doelstellingen van de organisatie.
Loyaal is niet eenduidig te omschrijven maar synoniemen als trouw, eerlijk en oprecht geven het beste de betekenis van dit woord weer. Een loyaal persoon is dan ook iemand die eerlijk is en niet bedriegt. Daarnaast kan loyaal ook betekenen dat een persoon trouw is aan zijn medemens.
Deze 4 onderdelen samen vormen je kernkwadranten. Een kernkwadrant bestaat uit: je kernkwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie.
Typerend voor een valkuil is: Het gaat altijd over soms (soms of regelmatig stap je in je valkuil) Wat je als zwak ervaart van jezelf (als minpunt) Wat je bij jezelf door de vingers ziet, waar je aan voorbij zou kunnen gaan of waar je de neiging hebt om het goed te praten.
Valkuilen die bij de creatieve maker horen zijn: soms blijft ander werk liggen of vergeet je af te maken waar je aan begonnen bent. kun je je niet voorstellen dat anderen niet zo creatief en handig zijn. vind je het moeilijk dat niet iedereen op jouw creaties zit te wachten.
Een loyaliteitsconflict is een dilemma dat bij kinderen ontstaat als ze het gevoel hebben dat ze hun voorkeur moeten uitspreken voor een van de gescheiden ouders. Het is een innerlijk conflict dat ontstaat als het kind door loyaliteit naar de ene ouder voelt dat het een andere ouder te kort doet.
We noemen het een loyaliteitsconflict als een kind om wat voor reden dan ook een innerlijke strijd heeft, omdat hij/zij het gevoel heeft niet trouw te kunnen zijn of te kunnen blijven aan één van de ouders.
Loyaliteit wordt gecreëerd door merkbeleving, dialoog, interactie, gevoel van waarde, vertrouwen en tevredenheid. Loyaliteit ontstaat niet van de een op de andere dag, maar wordt opgebouwd gedurende een langere periode. Loyaliteit kan zich op twee manieren uiten die beide omzetverhogend werken.
Loyaliteit is een goede eigenschap. Iemand die bekend staat als loyaal, is een persoon waar je op kunt bouwen. Een persoon die je kunt vertrouwen, en die jou niet in de steek zal laten. Loyaliteit is over het algemeen geen aangeleerde eigenschap, maar eerder een onderdeel van het karakter van een persoon.
De competentie: Loyaliteit is een van de belangrijkste competenties die jij in het bedrijfsleven moet bezitten. Het geeft namelijk aan of jij in alle gevallen steun kan bieden en dat je weet waar de organisatie voor staat. De normen en waarden van het bedrijf zijn hierbij het belangrijkste.
Onzichtbare loyaliteit gaat spelen wanneer de ene ouder de loyaliteit aan de andere ouder niet erkent. Dit kan door het bestaan van de band te ontkennen, openlijk de andere ouder te bekritiseren en/of te diskwalificeren of door de jeugdige op te zetten tegen de andere ouder.
Loyaliteit binnen een relatie zou omschreven worden als toewijding, trouw, standvastigheid, geduld, gezelschap… en het verlangen om de relatie te laten slagen. What is this? Loyaliteit houdt in dat je trouw aan jezelf blijft omdat je eerlijk moet zijn om loyaal te kunnen zijn.
Daarnaast is er ook verworven loyaliteit: loyaliteit die groeit in relaties door zorg en betrokkenheid. Wanneer een kind niet openlijk loyaal kan zijn aan beide ouders, ontstaat er gespleten loyaliteit: het kind wordt gedwongen mee te gaan in de afwijzing van een van zijn ouders.
Loyaliteit is de mate waarin men trouw is aan aangegane verplichtingen. Wanneer men zich echt houdt aan de afspraak is er sprake van loyaal zijn. Eerlijk en oprecht zijn valt onder loyaliteit.
Trouw of loyaliteit is een morele verbondenheid, vasthoudendheid, of het zich houden aan een verbintenis, band, of verplichting. Waar deze verplichting niet wordt nageleefd, waar trouw wordt geschonden en ontrouw intreedt, kan sprake zijn van verraad.
Je kunt trouw zijn aan je partner, aan jouw werkgever, aan je vrienden of vriendinnen. Je kunt ook trouw zijn aan een morele opvatting of aan jezelf. Wanneer het talent trouwe bij je past dan ben jij: een trouwe vriend.
Gedrag van de controlerende ouder:
Uitsluitende negatieve informatie over de andere ouder delen met het kind. Met smoesjes het contact tussen het kind en de andere ouder beperken. Niet of moeizaam nakomen van de (gerechtelijke) contactregeling. Ex-partner niet informeren over het welzijn en de ontwikkeling van het kind.
In de rechtspraak, maar ook zeker in de media, wordt er steeds vaker gesproken over de termen ouderverstoting, ouderonthechting en parental alienation. Daar worden situaties mee bedoeld waarin een kind aangeeft minder of geen contact te willen met één van de ouders na scheiding.
Wat zijn de gevolgen van parentificatie
Depressie, burn-out, angststoornissen, gebrek aan zelfvertrouwen of zelfs persoonlijkheidsstoornissen kunnen het gevolg zijn van parentificatie. Het is van essentieel belang om parentificatie los te laten om hiervan te kunnen herstellen.
Valkuil: rechtlijnig en bot
Toch zit er een valkuil bij de kwaliteit eerlijkheid. Je kunt jezelf soms in de problemen brengen of iets zeggen wat tegen jou werkt. Je hebt iemand iets verteld, waardoor onrust ontstaat bij de ander. En achteraf had het geen enkele toegevoegde waarde dat jij dit verteld hebt.
Creativiteit wordt gekenmerkt door vrijheid van denken, een niet te volgen logica, onverwacht, willekeurigheid, geestdrift. Bij structuur denk ik aan processen, kaders, wetmatigheden, logica en controle. Dit zijn tegengestelde krachten.
Ze komen dus echt vanuit jouw kern en zijn daarmee meer nature dan nurture (oftewel: aangeboren). Je kernkwaliteiten staan waarschijnlijk dicht bij jouw waarden en talenten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: stabiel, betrokken, geduldig, of daadkrachtig.