Ideale waterwaarde voor de meeste vissen en planten uit tropische regio's 24 á 25°C. Voor discusvissen is een warmere bak gewenst, denk hierbij aan 28 á 30°C. Heeft u veelal levendbarende vissen zoals guppy's of platy's dan kunt u ze beter rond de 21 á 23°C houden.
Bij de meeste vissoorten is een kerntemperatuur van 70 °C goed. Uitzonderingen zijn kabeljauw (60 °C) en tonijn (50 °C).
Grofweg kunnen we stellen dat voor de meeste tropische vissen een temperatuur van 24-25 graden celcius optimaal is, voor "koudwatervissen" zoals goudvissen kunnen we een temperatuur van zo'n 16-22 graden aanhouden (als ze in het aquarium gehouden worden) en voor de Discusvissen welke een snellere stofwisseling nodig ...
Amerikaanse onderzoekers hebben een warmbloedige koningsvis ontdekt. Het is voor zover bekend de enige vis die warm bloed door zijn hele lichaam kan laten stromen. Dat stelt hem in staat om in diep, koud water op vissen en inktvissen te jagen.
Het antwoord is: nauwelijks. Vissen zijn koudbloedig, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgeving. Als het water onder het ijs afkoelt, dan daalt de temperatuur van de vis ook. De hartslag van de vis neemt af en het verteringsstelsel komt vrijwel stil te liggen.
Tonijnen houden hun lichaam warm door een orgaan dat Rete mirabile wordt genoemd. Koudbloedig betekent dat ze zelf geen lichaamswarmte kunnen produceren. Vissen hebben hun omgeving nodig om het lichaam warm te houden, het water.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
'Gewone' goudvissen tolereren watertemperaturen van 2 graden Celsius (°C) tot 28°C, maar een temperatuur tussen 10°C en 21 °C is het meest gunstig. In warm water zijn de vissen actiever dan in koud water.
Tropisch aquarium
Het is natuurlijk vooral afhankelijk van de grootte van het aquarium, maar een gemiddeld exemplaar van 110 liter verbruikt jaarlijks 1.441 kWh stroom. Dat gaat om €288,20. Dat is meer dan het stroomverbruik van zes wasdrogers.
Ideale waterwaarde voor de meeste vissen en planten uit tropische regio's 24 á 25°C. Voor discusvissen is een warmere bak gewenst, denk hierbij aan 28 á 30°C. Heeft u veelal levendbarende vissen zoals guppy's of platy's dan kunt u ze beter rond de 21 á 23°C houden.
Je planten kunnen vaak warmere temperaturen nog enkele dagen tolereren, je vissen zijn hier echter een stuk gevoeliger voor. Een temperatuur van 28 graden of hoger kan problemen opleveren voor je aquarium.
Voor vissoorten als tonijn en zalm kun je beter een niet al te hoge kerntemperatuur aanhouden, tegen de 50 °C is hoog genoeg. Het visvlees zal anders vrij droog worden en dat is zonde. Witvis als kabeljauw kan iets meer hebben. Denk hierbij aan een kern van 58 °C.
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
De zebravis is een leuke vis die je kan houden in jouw beginnersaquarium. Ze stellen geen hoge eisen aan de waterwaarden. De temperatuur die ze het meest aangenaam vinden zijn tussen de 20-26 graden. Wel houden ze van relatief veel licht en houden ze van wat beplanting om zich schuil te houden.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Mensen zijn warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur constant dezelfde temperatuur heeft. Bij zoogdieren is dat ook het geval maar bij vissen, amfibieën of reptielen niet. Zij zijn koudbloedig.
Koudbloedige dieren Alle dieren die niet bij de zoogdieren of vogels horen, zijn in principe koudbloedig. Grote groepen zijn: amfibieën, reptielen, vissen en geleedpotigen waaronder de insecten. Deze dieren kunnen de temperatuur van hun lichaam niet constant houden. Zij zijn net zo warm of koud als hun omgeving.
Warmbloedige organismen hebben een interne productie en regulatie van warmte. Dit in tegenstelling tot koudbloedige organismen die afhankelijk zijn van externe warmtebronnen voor de regulatie van hun lichaamstemperatuur.