Openbaar binnenzwembad (subtropisch zwemparadijs): 27-28°C. Olympisch zwembad/wedstrijdbad: 26°C. Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): 20°C.
De ideale temperatuur voor je buitenzwembad
De ideale zwembad temperatuur ligt gemiddeld ergens tussen de 25 en 28°C. Dit is ongeveer 10°C kouder dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Bij zwembadwater kouder dan 15°C bestaat de kans op onderkoeling.
De ideale zwemtemperatuur ligt volgens het Zwem Informatie- en Documentatiecentrum op 28 à 29 graden. Bij die warmte kunnen magere mensen hun temperatuur gemakkelijk constant houden. Kleine kinderen, ouderen, en invaliden moeten idealiter iets warmer water hebben.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig. Bij officiele evenementen wordt vaak deze FINA regelgeving aangehouden: Onder de 16 graden wordt er niet gezwommen.
Zwemwater heeft vaak een temperatuur tussen 25 en 28 graden. Op sommige locaties is het water nu een halve tot anderhalve graad kouder.
De ideale watertemperatuur is 10 graden Celsius onder de lichaamstemperatuur, dus 27 graden Celsius (alleszins tussen de 25° en 28° Celsius). Dat is bijvoorbeeld ook de temperatuur die verplicht is voor zwemwedstrijden: beneden 25°C en boven 28°C mogen er geen zwemwedstrijden doorgaan.
Een dag met een temperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Omkleedponcho, ideaal om warm te blijven na openwater zwemmen. Maar ook kramp of onderkoeling zijn risico's van nu. Dus ondanks dat het super verleidelijk is, kunnen zwembadzwemmers toch echt beter nog even wachten tot het water minimaal 12 of 15 graden is. Ook met wetsuit.
Een warmtepomp is de efficiëntste en zuinigste manier om ook grote zwembaden op te warmen. Het maakt gebruik van elektriciteit om warmte te onttrekken uit de buitenlucht en die af te geven aan het water. De koude lucht wordt dan weer door de pomp weggeblazen.
In de subtropische baden is het altijd 30°C of meer. In de kinderbaden met speeltuin is het zelfs 34°C, heerlijk warm water voor uren waterpret. In de sportbaden hanteert LAGO een watertemperatuur van 27 tot 28°C om het zo aangenaam mogelijk te maken voor elk type zwemmer.
Tropische temperaturen
Volgens het bord was de temperatuur van het water 30 graden, van het peuterbad 31 (we weten allemaal hoe het komt dat een peuterbad iets warmer is, toch? Zwemluiers zijn een schijnvertoning) en het bubbelbad 36 graden. Het fijne is ook dat de omgevingstemperatuur in Aqua Mundo heerlijk is.
Afhankelijk van de zwembad grootte en buitentemperatuur, duurt het ongeveer 2 tot 7 dagen tot je zwembad 25 graden is door elektrische verwarming.
In het algemeen is een watertemperatuur van de jacuzzi tussen de 34 ° C en 36 ° C voor iedereen aangenaam. De meeste jacuzzi's kunnen tot 40 ° C, maar dit is niet voor iedereen even ideaal. In de winterperiode adviseren wij tot 38 of max 39 ° C te gaan.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Zandvoort is 12.2°C, door de seizoenen: in de winter 7.3°C, in de lente 9.4°C, in de zomer 17.0°C, in de herfst 15.2°C. Minimale watertemperatuur (4.8°C) in Zandvoort het gebeurt in maart, maximum (19.8°C) in augustus.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen dat zwemmen in de kou een positief effect heeft op het immuunsysteem. Ook deze grote overzichtsstudie komt met enig bewijs dat een korte blootstelling met koud water goed is voor je immuunsysteem. Mensen lijken minder snel ziek te worden.
Ziek word je van virussen
Een griepje, een verkoudheid: ziek worden we van een virus of een bacterie. Niet omdat we in een badpak in de regen aan de waterkant staan. Sterker: als je regelmatig in koud water gaat zwemmen, ben je minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid.
Een temperatuur van 30 graden voelt bij 50 procent luchtvochtigheid aan als 31 graden, bij 80 procent als 38 graden en bij 100 procent zelfs als 44 graden. Gevoelstemperaturen boven 55 graden zijn levensgevaarlijk omdat het lichaam zijn warmte maar moeilijk meer kwijt kan. Dat leidt tot oververhitting.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor boodschappen doen of het maken van een wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken. Hoe wapen je jezelf en je kind tegen hitte?
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
In de zomer van 2020 werd in De Bilt op acht opeenvolgende dagen meer dan 30 graden gemeten. Nog nooit eerder sinds het begin van de metingen telde De Bilt zoveel tropische dagen achter elkaar. Het record stamde uit 1975 en 1941, beide jaren telden 6 tropische dagen op rij.
Dat 22 graden soms warm voelt en soms koel, heeft alles te maken met het feit dat wij mensen warmbloedige zoogdieren zijn. Om optimaal te functioneren moeten wij ons lichaam altijd rond de 37 graden houden. Daarom zweten we bijvoorbeeld minder in de winter en eten we meer en zwaarder om ons te wapenen tegen de kou.