De temperatuur bij het uitbroeden van kippeneieren bedraagt 38,3°C in een vlakbroeder en 37.5 °C in een motorbroeder. In een motorbroeder wordt de lucht door middel van een motor mechanisch gecirculeerd, in een vlakbroeder beweegt de lucht enkel door natuurlijke thermiek.
Aan de slag met broeden
Om te beginnen stel je de machine met een ventilator af op 37,5 graden Celsius of een broedmachines met stilstaande lucht op 37,7 graden Celsius. De luchtvochtigheid stel je af op 40-55%. Voor fazanten, kwartels, ganzen of eendeneieren zijn deze temperaturen iets anders.
De broedsheid duurt doorgaans zo'n drie weken, krielen doen er een dag korter over. Sommige hennen eten in die periode niet of nauwelijks. Het is dus normaal dat de hen tijdens het broeden wat magerder wordt. Het komt ook voor dat ze zich letterlijk doodbroeden.
Voor een goed broedresultaat is gedurende de eerste zestien dagen van het broedproces een relatieve luchtvochtigheid van 55 procent noodzakelijk. Vanaf de zeventiende dag moet de luchtvochtigheid naar 65 procent.
Re: hoe lang kan een bevrucht ei zonder warmte? Zolang de hen er niet op heeft gebroed is er niets aan de hand. Eenmaal begonnen met broeden dan zal de hen af en toe ook het nest even verlaten maar dat duurt hooguit een 30 min. Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op.
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Je zet er een bakje water in; na 2 dagen kijk je en vult het bij. Zoveel, toch simpel. In mijn broedmachine plaats ik ook een klein bakje, dit staat er al jaren in. Vul het met water; en dan is het goed.
** Tijdens het uitkomen de broedmachine dicht houden. ** tijdens het broeden de eieren dagelijks minimaal 2 keer keren, 3 x is beter! dit keren moet ongeveer om de 12 of 8 uur.
De oorzaak dat de eieren niet uitkomen kan ook met het klimaat in de broedmachine te maken hebben. De verkeerde luchtvochtigheid of temperatuur kan het uitkomen van het de broedeieren al in gevaar brengen. Zoals je waarschijnlijk al weet moet de luchtvochtigheid in de broedmachine vanaf dag 18 worden opgevoerd.
Temperatuur en luchtvochtigheid broedmachine verhogen
Voor een optimale vochtigheidsgraad houd je de eerste 18 dagen tussen de 40 en de 50 procent aan. Voor de laatste 4 dagen kun je het best ophogen naar 65 tot 75 procent.
Kan je de broedtijd beïnvloeden? Je kan de broedtijd van een kip niet korter of langer dan 21 dagen maken door middel van bijvoorbeeld de temperatuur. Hennen broeden net zo lang op de eieren totdat ze uitkomen. Bij de één duurt dit wat langer of korter dan de ander.
Je kunt het best na veertien dagen nogmaals beoordelen. Eieren schouwen betekent dat je weet wat er gebeurt met je kuikens. Door een goede registratie te maken, houd je precies de vorderingen van de jongen bij. Zo weet je dus ook of het goed groeit en of het de juiste kant opgaat.
De broedduur van ganzeneieren is ongeveer 31 dagen. De temperatuur is tijdens het gehele broedproces 37,5 graden celsius en de als ze aangepikt zijn 37.3 graden. Vanaf de 3e dag t/m de 29e dag gaan we de eieren minimaal 3x per dag keren. Het vochtgehalte in de broedmachine moet zo rond de 45 % R.V.
Het uitbroeden van broeden van eieren duurt 21 dagen en kent verschillende stappen. Van het uitzoeken van broedeieren tot uit het verwelkomen van het kuikentje.
Wanneer het ei boven komt drijven dan is het ei niet meer vers of meerdere dagen bebroed en kun je 'm beter niet meer eten. Een bevrucht én bebroed ei blijft namelijk ”dansen” aan het water oppervlakte door het bewegende embryo. Een onbevrucht maar wel bebroed ei blijft stil drijven.
Vul de kom met water en leg het ei hierin. Als het ei op zijn kant op de bodem blijft liggen, is het vers. Blijft het ei schuin omhoog op de bodem liggen, dan is het 1 à 2 weken oud. Als het ei op de bodem rechtop blijft staan, dan is het 2 à 4 weken oud.
Mijn broedmachine houd constante temperatuur, en de luchtvochtigheid was 53%. K heb alleen onderin wat water liggen. Het enige wat ik heb gedaan om de luchtvochtigheid iets omhoog te krijgen naar de 60% is het gaatje boven in de kap dicht te maken door er een klein kladblok papiertje op te leggen.
Het keren van de eieren en het regelmatig paren tijdens het broeden is belangrijk. Na het leggen van het eerste ei begint het wijfje direct te broeden. Twee tot vijf keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van de snavel.
Te lage luchtvochtigheid in de broedmachine
Een lage luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat een kuiken kleiner wordt dan normaal. Kleiner kuikens zijn weer zwakker en een te zwak kuikentje heeft moeite om het ei te komen. Mochten ze wel uit het ei zullen ze sterven.
Je kunt de eieren het beste bewaren in een ruimte waar de temperatuur ongeveer 10/14 graden is en waar de luchtvochtigheid niet te laag is. De kelder is bijvoorbeeld een prima bewaar plaats. Het bewaren van de broedeieren is het belangrijk dat ze elke dag gekeerd worden, dan plakt de dooier niet vast aan de schaal.
Het beste kan men lauw water gebruiken. Tijdens deze tijd loopt de broedmachine gewoon door. Circa 3 dagen voor de uitkomst van de eieren kan met het afkoelen worden gestopt. Het schouwen van de eieren.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Net nadat ze een ei gelegd hebben, zouden kippen zich namelijk in hun meest vruchtbare fase bevinden. Het opgewonden gekakel dat erop volgt, trekt meteen de aandacht van de haan – als die aanwezig is – die spontaan een potje mee begint te kukelekuu'en en zijn beste paringsdans-moves bovenhaalt.