Handelingen gepleegd ter voorbereiding van een misdrijf als omschreven in het voorgaande lid, worden gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren of geldboete van de vijfde categorie.
De belangrijkste straffen zijn een boete, een taakstraf en gevangenisstraf. De rechter kan ook maatregelen opleggen. Daaronder valt bijvoorbeeld ontneming van geld dat door het misdrijf is verkregen, het betalen van schadevergoeding of – de meest ingrijpende – tbs.
Landverraad is een verzamelnaam van misdrijven waarbij de externe veiligheid van een land in gevaar wordt gebracht. Hieronder vallen onder meer het doorspelen van staatsgeheimen aan een vreemde mogendheid en het medewerking verlenen aan een vijand in oorlogstijd (collaboratie).
In §81 is ´´Hochverrat´´ tegen de Staat strafbaar gesteld, §82 behandelt Hochverrat tegen een Bundesland (deelstaat) en §83 stelt de voorbereiding voor Hochverrat strafbaar. Het rechtsgoed dat wordt beschermd is de territoriale en het grondwettige voortbestaan van de Staat en de deelstaten.
Het Nederlandse strafrecht kent drie hoofdstraffen: de celstraf, de taakstraf en de geldstraf.
Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Alleen mensen die de meest ernstige misdrijven hebben gepleegd krijgen deze straf.
Levenslang. Nederland kent wel een van de zwaarste straffen van Europa. In Nederland kan je namelijk praktisch nog steeds levenslang zitten: "Als vroeger in Nederland levenslang werd opgelegd, dan werd de sleutel weggegooid", vertelt De Roos.
Doodslag is het opzettelijk, maar niet met voorbedachte rade, beroven van het leven van een ander. Het verschil tussen doodslag en moord is dus dat bij doodslag geen sprake is van een daadwerkelijk vooropgezet plan om een ander van het leven te beroven.
Bij doen plegen is de pleger niet strafbaar, maar is de deelnemer volledig strafbaar. Van uitlokking is sprake als iemand een ander aanzet tot het plegen van een delict, waarbij die ander wel zelf verantwoordelijk is voor zijn daden.
Collaboratie heeft in Nederland verschillende vormen gekend en was vooral in het begin van de oorlog wijdverbreid. Voor het uitbreken van de oorlog kende Nederland al de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) die na de Duitse inval politiek met Duitsland ging samenwerken.
Afvallige = 1) Apostaat 2) Dwaalgeest 3) Geloofsverzaker 4) Geus 5) Iemand die verdeeldheid of splitsing verwekt 6) Ketter 7) Ontrouw persoon 8) Ontrouwe 9) Overloper 10) Renegaat 11) verrader 12) Verzaker 13) Wegloper...
Het bekendmaken van geheime informatie aan de vijand. Alle partijen in de Tweede wereldoorlog kenden wel verraders. 1) Aanbrenger 2) Aangever 3) Afvallige 4) Denunciateur 5) Iemand die met de vijand samenwerkt 6) Iemand die trouweloos handelt 7) Judas 8) Klikker 9) Klikspaan 10) Lek 11...
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
30 jaar na de einduitspraak of 30 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking tenzij de duur van de gevangenisstraf of vrijheidsbenemende maatregel (bijvoorbeeld TBS) langer is dan 20 jaar, dan wordt de termijn van 30 jaar verlengd met 20 jaar (dus verwijdering na 50 jaar).
Het verschil tussen uitlokking en doen plegen is dat bij uitlokking de uitgelokte (dus de pleger van het feit, de medeverdachte) zelf ook strafbaar is. Bij doen plegen is de echte pleger van het feit niet strafbaar.
Uitlokking is de meest onbekende vorm van deelneming aan een strafbaar feit in Nederland. Van uitlokken is sprake als een persoon een ander aanzet om een bepaald strafbaar feit te begaan. Dit is een zeer onwenselijke situatie en daarom heeft de wetgever in art. 47 Sr uitlokking strafbaar gesteld.
De voorbereiding van een strafbaar feit is ook strafbaar. Bij voorbereiding is er al strafbaarheid vóórdat er een begin van uitvoering is. Bij een poging om een strafbaar feit te plegen is men pas strafbaar als er een begin van uitvoering is.
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft voor een verhoging gestemd van de maximale straf voor doodslag van 15 naar 25 jaar. De Kamer doet dat omdat het vindt dat het gat tussen de maximale straf voor moord - 30 jaar of levenslang - en voor doodslag - 15 jaar - te groot is.
Zoals bij elk misdrijf, kent ook dood door schuld een in de wet opgenomen een maximale straf. Deze maximale straf bedraagt 2 jaar gevangenisstraf en een geldboete van de 4e categorie. Indien de dood is veroorzaakt is door roekeloosheid, is de maximale straf 4 jaar en een geldboete van de 4e categorie.
Kamer stemt in met verhoging maximumstraf doodslag (naar 25 jaar), juristen zijn verdeeld. De Tweede Kamer wil de maximale straf voor doodslag verhogen naar 25 jaar. Een Kamermeerderheid heeft zoals verwacht ingestemd met een voorstel van het kabinet om dat te regelen. Nu is de maximale straf nog 15 jaar.
De meeste landen in Europa hebben de doodstraf als zwaarst mogelijke straf in de loop der tijd afgeschaft. Anno 2019 wordt zij alleen nog in Wit-Rusland daadwerkelijk voltrokken.
Nederland is het enige land in Europa waar levenslang ook echt levenslang betekent. De levenslange gevangenisstraf werd in 1878 ingevoerd nadat in 1870 de doodstraf werd afgeschaft.
Levenslang is in Nederland levenslang. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij.