De drank bevat 2 gram vezels en vitamine A, B12, D, calcium, ijzer en kalium. De B-vitamines zitten oorspronkelijk in haver. De rest van de vitamine is aan het product toegevoegd. Ten opzichte van koemelk, zit er wel minder eiwit in Oatly havermelk.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Sojamelk heeft het hoogste eiwitgehalte. Een gevarieerde plantaardige voeding kan overigens met gemak in voldoende eiwitten voorzien, je hoeft deze dus niet noodzakelijk uit je melk te halen. Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Haver- en amandelmelk zitten net als sojamelk onder de waarde van koemelk. Het is wel goed om de ongezoete variant van plantaardige melk te kopen, dat is een stuk gezonder. Het grootste verschil zit hem in eiwitten en vitamine B2 en B12. De verschillende plantaardige soorten melk bevatten hiervan minder dan koemelk.
Havermelk is een goede bron van vitamine B
Havermelk wordt vaak verrijkt met B-vitamines, zoals riboflavine (B2) en vitamine B12. Daardoor is dit drankje meestal rijk aan vitamine B. Deze vitamines zijn essentieel voor een goede gezondheid en ze hebben verschillende voordelen.
Havermelk is gemaakt van haver en water. Er is dus geen koe bij te pas gekomen: een voordeel voor de vegans! De voedingswaarden van havermelk lijken daarentegen wel minder op die van koemelk. De plantaardige drank bevat minder verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten in vergelijking tot halfvolle melk.
Haverdrink. Met haverdrink krijg je zo'n anderhalve gram vezels per glas binnen. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het cholesterolgehalte in je bloed. Al moet je wel meerdere glazen haverdrink per dag drinken voor een effect.
Als veilige dosis worden twee porties soja per dag gezien. Een portie is: een glas sojamelk (200-250 ml), een kwart blok tahoe, een halve kop tempé/sojabonen/sojavlees, ofwel het equivalent van 8 tot 10 gram soja-eiwit of het equivalent van 25 mg isoflavonen.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
De minste calorieën vind je in de plantaardige yoghurt van AH. Met de Alpro Mild & Creamy en de Alpro plantaardige variatie op yoghurt als goede tweede. De AH Creamy kokos bevat veruit de meeste calorieën. Geen verassing: kokos bevat veel vetten, vetten bevatten veel calorieën.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Volgens Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum, hebben alle dranken één ding gemeen: het belangrijkste ingrediënt is water. Het verschil zit volgens haar vooral in de smaak en de hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten.
Haverdrank - ook wel ten onrechte havermelk genoemd - bevat vezels, wat kan helpen om een te hoog cholesterolgehalte in het bloed wat te verlagen. Deze beta-glucanen verminderen namelijk de absorptie van het slechte LDL-cholesterol.
Havermelk is een gezonde drank en een uitkomst voor als je geen dierlijke melk wilt of kunt drinken. Zorg wel dat je aan voldoende eiwitten, calcium en vitamine D komt. Hoewel je havermelk kunt kopen waaraan deze stoffen zijn toegevoegd, zijn ze hierin niet zo rijk aanwezig als in koemelk.
Wil je nou nog een stapje verder op de koffiemelk-gezondheidsladder, dan kies je voor plantaardige melk zoals kokosmelk, havermelk of amandelmelk. Van deze 'melk' krijg je geen gedoe met vertering, er zitten geen transvetten in en zijn eigenlijk alleen maar goed voor je gezondheid.
Havermelk bevat weinig eiwitten maar bevat net als andere plantaardige melksoorten (en in tegenstelling tot gewone melk) gezonde voedingsvezels die belangrijk zijn voor je darmen en je spijsvertering. Net als rijstmelk is havermelk een goede bron van snel verteerbare koolhydraten.
Dranken op basis van noten en bonen, plantaardige margarine en vegaplakken: ze mogen hun huidige verpakkingen houden.
Je kunt het ook gewoon verwarmen. Ook hier gebruiken we liever havermelk, dan blijft het tenminste lekker. Dit is wat je doet: vul een ontbijtkom met havermout en bestrooi met kaneel, pitten en zaden, ongezouten noten en als je ze in huis hebt; kokosrasp.
Wat zit er in sojadrink? Sojadrink is afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer en vitamine B1.
Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Havermelk en sojamelk zijn de twee beste alternatieven voor koemelk als je geschuimd melk wil. Met havermelk kun je net als koemelk ook goed latte art maken. Dit komt door de (grote) hoeveelheid eiwitten die erin zitten.