Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino's. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt.
De domste dino? Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben.
Je denkt misschien dat Tyrannosaurus rex de gevaarlijkste dino ooit was, maar dat hangt er helemaal vanaf aan welke tijdgenoot van T- rex, zo'n 67 miljoen jaar geleden, je het zou vragen. Een Triceratops zou het daarmee waarschijnlijk wel eens zijn. Die was er als de dood voor.
De gigant met de lange nek, met de naam Patagotitan mayorum, leefde ongeveer 102 miljoen jaar geleden en was waarschijnlijk zo'n veertig meter lang en 69 ton zwaar. Dat is ongeveer even zwaar als twaalf Afrikaanse olifanten (momenteel de grootste landdieren).
De Spinosaurus was de grootste vleeseter van alle dino's. Hij was zelfs 4 meter langer en 4000 kilo zwaarder dan de T. rex. De Spinosaurus had een lange bek met veel scherpe tanden.
De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper. Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden. In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren. Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden.
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
Uit een fossiel dat in Italië is gevonden, blijkt nu dat blauwe vinvissen hun kolossale omvang al minstens anderhalf miljoen jaar geleden hadden bereikt. De blauwe vinvis is niet alleen het grootste dier dat op aarde voorkomt, maar ook het grootste wezen dat ooit op onze planeet heeft geleefd.
Kan/mag het? Dinosaurussen tot leven wekken kunnen we dus niet. Nog niet. “Deze tak van de wetenschap evolueert echt gigantisch snel, de genetica en de celbiologie.
Mosasaurus
Deze grote visachtige had verschillende vinnen die hem hielpen met het manoeuvreren door het water. Met een lengte van 16 meter en een gewicht van 17 ton was dit een echt zwaargewicht dat door het water zwom.
Met een lengte tot 33 meter en een gemiddeld gewicht van rond de 150 ton was de blauwe vinvis de onbetwiste nummer één op de lijst met grootste dieren op aarde. Volgens de wetenschappers was de nieuwe vishagedis echter minstens zo groot als de blauwe vinvis – en mogelijk een paar meter langer en tonnen zwaarder.
De diplodocus, of langnek, leefde zo'n 150 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika. Hij at alleen planten en kon wel 25 meter lang worden. Hij woog zo'n 12.000 kilo. Dat is net zo zwaar als 3 volwassen olifanten bij elkaar.
In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht kon de dinosaurus snelheden halen van maximaal 20 kilometer per uur. Als de Tyrannosaurus Rex harder zou rennen, had de dinosaurus zijn benen gebroken, blijkt dinsdag uit een nieuwe studie van de Universiteit in Manchester en een onderzoekscentrum in Leipzig.
In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.
LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.
Op het eind van het Krijt, 66 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht ten gevolge van een meteorietinslag. Sommige dinosauriërs overleefden echter, namelijk de groep van de vogels.
De T-rex kan je zien
Niks van waar, de T-rex kon prima zien, waarschijnlijk zelfs beter dan mensen!
De ledematen tellen 89 botten wat het totaal aantal beenderen bij Tyrannosaurus op ongeveer 210 brengt.
Dinosaurus betekent letterlijk 'verschrikkelijke hagedis'. Dinosauriërs zijn reuzen-reptielen. De dinosauriërs leven nu niet meer. Lang voor er mensen op aarde woonden zijn ze uitgestorven.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
De Argentinosaurus was niet alleen de grootste dino, maar ook het grootste levende wezen tot nu toe en bovendien het zwaarste dier dat ooit op het land leefde. Het hart van de dino vestigde ook een record: dat woog ongeveer 400 kilo en was meer dan 1700 keer groter dan een mensenhart.