Sportschool is de benaming die in Nederland wordt gebruikt om een (privé-)centrum aan te duiden waar iedereen kan sporten op fitnessapparaten en met behulp van grote ballen kan er ook worden gesport. Vaak kan er ook aan bodybuilding worden gedaan.
Ingevolge de Staat van bedrijfsactiviteiten valt een sportschool of fitness onder categorie 2. Een bedrijf past binnen de bestemming "Bedrijfsdoeleinden", indien het een sportschool of fitness is. In de planvoorschriften wordt geen definitie gegeven van sportschool of fitness.
Zorg dat je goed warm bent
Doe je een warming up voor cardio, begin dan langzaam en bouw het rustig op naar een intensiever niveau. Ga je krachttraining doen, begin dan met 5-10 minuten op een cardio apparaat en bouw de krachtoefening daarna stap voor stap op in gewicht.
Als je sterker wil worden, dan kun je best in de late namiddag of de vooravond sporten. Je hebt het meeste energie van 14 tot 18 uur, dit komt onder meer door het hormoon testosteron. De productie van deze stof reageert het best op sport op dit tijdstip. Daarnaast is je lichaamstemperatuur dan het hoogst.
Speciale sportleggings met een strak telefoonvak op de heup of het bovenbeen (zoals bijvoorbeeld op bovenstaande foto) zou ik wel aanraden. Daarin blijft je telefoon zitten zonder dat ie beweegt en daar heb je tijdens het sporten geen last van.
Onder fitness voor beginners vallen alle sporten, waarmee je een betere conditie krijgt. Dit is zowel cardio als krachttraining. Cardio helpt je vooral een goede conditie te krijgen, dus een gezond hart- en vaatstelsel, waardoor je rennen, fietsen of zwemmen lang vol kunt houden.
In 2021 deed 56% van de Nederlandse mannen vanaf 4 jaar en ouder wekelijks aan sport. Voor vrouwen is dit 52%. Voor mannen van 12 jaar en ouder lijkt er een licht stijgende trend te zijn tussen 2001 en 2021 in het percentage wekelijkse sporters. Voor vrouwen is de trend over de tijd stabiel.
Een fitnesscentrum heeft gemiddeld 1.600 leden (vaste abonnementhouders). Er zijn kleine centra met 200 leden terwijl grote centra meer dan 5.000 leden kunnen hebben. Tweederde van de fitnesscentra wordt nog zelfstandig gerund. De ondernemer is in de meeste gevallen geen instructeur meer.
Je fysieke gesteldheid
Fitness is namelijk goed voor je algemene gezondheid. Zo zorgt het onder andere voor een sterker hart, een lagere bloedruk en betere bloedcirculatie, sterkere botten en een gezondere huid. Een ander groot voordeel is dat je door regelmatig te sporten, beter slaapt.
Denk maar aan mensen die na een stressvolle werkdag hun hoofd 'leeglopen' of lopen als middel tegen depressie. Maar elke dag sporten kan niet gezond zijn.” De sportarts raadt dan ook iedereen aan om niet iedere dag te gaan sporten. Het is belangrijk dat je lichaam tenminste 1 rustdag per week krijgt.
Door te sporten verbrandt je calorieën en kun je afvallen en droogtrainen, zodat je lichaam in een betere shape komt. Je spieren en lijnen worden meer zichtbaar en je ziet meer definitie. Door te sporten bouw je ook meer spiermassa op. Dit is met name het geval wanneer je aan krachttraining doet.
De voordelen van sporten bij Basic-Fit
Onze leden profiteren daardoor van veel voordeel. Je kunt bij ons elke dag van de week onbeperkt sporten, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen. Je hebt al een onbeperkt fitness-lidmaatschap voor 19,99 per 4 weken.
Als je wilt afvallen, dan hoef je geen specifieke spiergroepen te trainen. Het belangrijkste is dat je de grootste spiergroepen traint. Dit zijn je: Billen, Benen, Buik, Borst, Rug en Schouders. Als je een beginner bent, is het verstandig om het rustig op te bouwen en lichte krachtoefeningen te doen.
Het advies bij afvallen is om elke dag in elk geval 60 minuten matig intensief te bewegen. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn. Driemaal per dag 20 minuten bewegen kan ook.
Voor normale mensen die ook fulltime werken is 3 keer per week sporten perfect. Hoe vaak per week sporten ideaal is hangt namelijk nauw samen met je herstelvermogen. En met een drukke levensstijl heb je meer tijd nodig om te recupereren.
De kosten per uur bij een personal trainer liggen gemiddeld tussen de 45 en 70 euro. Echter, hoeveel jij daadwerkelijk betaalt aan personal training kan hoger liggen, vanwege bijkomstige kosten. Laat je dus niet verleiden door alleen een lage prijs per sessie.
Hip thrust machine
Deze machine is hier de ideale oplossing voor, aangezien je hip thrusters veilig en verantwoord kunt uitvoeren. Als je het hebt over een billen fitnessapparaat dan zullen veel mensen direct aan deze 'booty builder' denken. Naast de bilspieren train je hiermee ook je hamstring en je onderrug.
Zorg er dus voor dat je met een fitnessschema alle koppen van de spier traint. Lukt dit niet of is dit lastig? Dan kan het wel handig zijn om eens in de 3-4 maanden van schema te wisselen, zodat je het lichaam volledig symmetrisch ontwikkelt.
Als eerste kun je je smartphone gemakkelijk meenemen met behulp van een running belt. Dit is een band die je als riem kunt dragen en die strak om het lichaam zit. In de running belt zitten verschillende vakken waarin je jouw spullen kunt opbergen.
Je smartphone in de hand
Toch heeft dit wel wat nadelen tijdens het hardlopen. Omdat je telefoon in je hand vast houdt heeft dat effect op je loophouding. Je armzwaai kan minder zijn, waardoor je niet in balans hardloopt. Daarnaast is de kans dat je telefoon krampachtig vasthoud aanwezig en dat loopt ook minder fijn.
Een hardloop telefoonhouder, ook wel sportarmband genoemd is een band die je om je arm doet. Hier past dan mooi je telefoon in. Dit is veiligere en prettigere optie dan in je hand of kleding. Je telefoon zit namelijk goed vast op z'n plaats in de sportarmband om je arm, mits je de juiste sportarmband hebt natuurlijk.