De ER-11 Pro (FLJ SK3 Pro) kan zichzelf officieel de snelste elektrische step van dit moment noemen. Met een ongekende (onbegrensde) topsnelheid van 120 km/u rijd je alles en iedereen voorbij.
Sinds 1 juli 2022 zijn er nieuwe regels en wetten ingegaan voor alle gemotoriseerde voortbewegingstoestellen. Dit zijn alle motorvoertuigen met één of meer wielen die een maximumsnelheid hebben van 25 km per uur zoals elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards, elektrische rolstoelen, enz.
Omschrijving. De Ninebot D38E Powered by Segway heeft een actieradius van 38 km en een maximum snelheid van 25 km/u.
De snelheden liggen ongeveer tussen 10 km/uur voor recreanten en 18 km/uur bij de sporters. De Nederlandse Autoped Federatie (NAF) heeft op zijn website 24 redenen staan om te gaan steppen.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg.
De snelheid neemt af met de levensduur van de batterij, doordat de spanning in de batterij afneemt. Het gebruik van een elektrische step/elektrische e-bike (met gashendel) op de openbare weg is in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein mag rijden.
Veeley V5 elektrische step De Veeley V5 is de eerste elektrische step die van het Dienst Wegverkeer (RDW) de weg op mag.
Niet alle e-steps mogen de weg op
Dan mag u niet op de weg rijden. De politie kan een boete geven. Of uw e-step in beslag nemen.
De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.
De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-.
! De Segway Ninebot Max G30E 2 is niet toegestaan op de openbare weg in Nederland!
Een sterke elektrische step maak je niet nog sneller door de batterij te vervangen. Een batterij vervangen alleen is namelijk niet voldoende om direct de voltage te verhogen. Je moet dan zoeken naar een e-step batterij met een hogere voltage en een snelheidsregelaar kopen die een hogere voltage aankan.
Als je op zoek bent naar de beste elektrische step om lange afstanden mee te rijden, dan is de keuze voor de Ninebot F65i snel gemaakt. Met een actieradius van 65 kilometer brengt de step je overal waar je moet zijn, zonder jezelf zorgen te hoeven maken om met een lege accu te komen staan.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
Op dit moment zijn er geen goedgekeurde elektrische steps. Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
Een elektrische step (e-step), die rijdt op oplaadbare batterijen, wordt gezien als bromfiets. Naast de elektrische step is er de motorstep. Dit is een step met een verbrandingsmotor.
In Nederland mag je alleen met e-steps op de openbare weg als die 1. aangewezen zijn als bijzondere bromfiets door de minister van Infrastructuur & Waterstaat en 2. door de minister van Infrastructuur en Waterstaat zijn toegelaten op de weg.
De StapStep is de eerste en enige elektrische step die in Nederland legaal de openbare weg op mag. De StapStep is een unieke elektrische step die speciaal is ontworpen om legaal en duurzaam te zijn.
Een veelgestelde vraag is of u met een elektrische step de openbare weg op mag. Het antwoord is dat e-steps met trapondersteuning op de openbare weg mogen rijden. Elektrische steps met gashendel mogen echter niet altijd de openbare weg op. De elektrische step moet dan door de RDW zijn goedgekeurd.
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
Voortaan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar om te rijden met een klassieke elektrische step zonder zadel. Er is geen inschrijving of verzekering vereist. Ook het dragen van een fietshelm is niet verplicht maar wordt wel sterk aanbevolen. Wie met een elektrische step rijdt, wordt aanzien als een fietser.
In Nederland mag een voertuig met (elektrische) motoraandrijving alleen de weg op als het goedgekeurd is als bromfiets. Door de Tweede Kamer is een uitzondering gemaakt voor Segway-achtige voertuigen, omdat deze even veilig kunnen zijn als een bromfiets, maar niet dezelfde keuring kunnen doorstaan.
Als uw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag u op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag u op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u.
Op de website van de Rijksoverheid worden alle regels voor het gebruik van een e-step opgesomd: Je bent 16 jaar of ouder. Je hebt geen rijbewijs nodig. Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
In Nederland is een elektrische step pas toegestaan wanneer deze door de RDW is goedgekeurd. De RDW dient deze e-steps eerst aan te wijzen als 'elektrische bromfiets'. Dit betekent dat je niet zomaar met je elektrische step de weg op mag.