Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel.' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten, maar in dat geval wordt, in Nederland, over het algemeen alleen de benaming 'curry' gebruikt. In België spreekt men bij curry over de specerij.
Kerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur.
Wist je dat kerrie niet één specerij is, maar een mix van verschillende kruiden en specerijen? De smaak varieert dan ook per bereider. De Verstegen kerrie bestaat o.a. uit kurkuma, koriander, mosterdzaad, peper en gember.
Alleen de kaeng kari is vergelijkbaar en wordt in Thailand dan ook gezien als een Thaise adaptatie van een Indiase kerrie. De meeste currygerechten in de Indonesische keuken zijn ook niet vergelijkbaar met de Indiase kerries. Ook hier zijn de ingrediënten meestentijds verse kruiden en specerijen.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Kerriepoeder is een pittige melange die traditioneel bestaat uit gemalen kurkuma, chilipoeder en komijn, terwijl de kerrieblaadjes hun naam niet zozeer te danken hebben aan hun smaak, maar aan het feit dat ze veel gebruikt worden in curry's.
Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta's. Je serveert vaak met brood of met rijst.
Je kan vadouvan het beste vergelijken met kerriekruiden, maar je proeft vast en zeker het verschil. Deze 'Franse kerrie' is milder en brengt je gerechten met nuance op smaak. Hoewel het best lastig is om de smaak van vadouvan te omschrijven, doen we allereerst een poging.
Het ligt er natuurlijk maar net aan wat je allemaal in je curry gebruikt, maar over het algemeen zijn curry's heel gezond. Ze zitten vaak namelijk boordevol groenten, waardoor ze meestal ook niet al te veel calorieën bevatten. Zeker de vegetarische varianten. Bovendien kun je er prima wat restjes in verwerken.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Ons kerriepoeder is heerlijk om te verwerken in rijst- en wokgerechten.Daarnaast is het ook mogelijk om het kerriepoeder te gebruiken om vlees, kip en vis op smaak te brengen. Dit heerlijke kerriepoeder bestaat uit onder meer kurkuma, koriander, fenegriek, venkel en cayennepeper.
Het woord curry komt van het Tamil-woord kari wat stoofpot betekent. Het poeder: dit is het specerijenmengsel dat wordt gebruikt om de gerechten te bereiden die in saus worden geserveerd. Dit werd door westerlingen bekend als curry.
Traditionele Indiase gerechten kennen specifieke kruiden en specerijen. Denk bijvoorbeeld aan curry's die op smaak worden gebracht met diverse smaakmakers. Typische Indiase keukenkruiden zijn onder andere kerriepoeder, cayennepeper, kurkuma, gember, koriander, knoflook, saffraan en nootmuskaat.
Onmisbare kruiden voor de Thaise keuken zijn: komijn, koriander, knoflook, rode peper, kurkuma, gember, galangal en citroengras. Deze unieke kruiden en specerijen brengen je smaakpapillen tot leven en voeren je mee naar de exotische smaken van Thailand.
Kerrie Surinaams / Surinaamse kerrie/curry
Deze Surinaamse curry/kerrie is DE kerrie die we allemaal kennen uit de toko en wordt gebruikt bij de roti gerechten of het welbekende broodje kip kerrie. Laat je verrassen door deze lekkere Surinaamse smaak.
Gebruik de jongste takjes en bladeren om te koken. Je kunt het hele jaar door oogsten en er meteen mee koken. Voeg de takjes tien minuten voor het einde van bereiding van een gerecht toe aan de rijst, de stoof, de vis, de soep, en haal de takjes er voor het opdienen weer uit.
Massala (kruidenmengsel) of masala, een Zuid-Aziatische, Hindoestaanse mix van (bijvoorbeeld) komijn, koriander, zwarte peper, kardemom, kaneel en kruidnagel.
Wist je dat kerrie een specerijenmengsel is en niet één specerij? Dit mengsel bestaat uit minimaal 12 ingrediënten. De Verstegen Kerriepoeder bestaat uit kurkuma, korianderzaad, mosterdzaad, peper, gember, komijn, piment, nootmuskaat, selderijzaad, venkelzaad, fenegriek en lavas.
Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene. Kip past goed bij elke curry. Specifiek smaken eend, rundsvlees, varkensvlees en aubergine ook heel lekker met rode curry. Gele curry krijgt zijn kleur van verse kurkuma en doet daarom ook wat meer denken aan currypoeder.
De gele curry is de meest milde curry. Hij wordt – niet geheel verrassend – gemaakt met gele chilipepers. Maar zijn kleur krijgt hij vooral van kurkuma. Gele currypasta wordt in Thailand nam prik gaeng karee genoemd.
Koenjit (gemalen kurkuma/geelwortel) – geeft aan vele kerriemengsels en gerechten een mooie warme gele kleur. De smaak is wel wat bitter, vandaar dat het altijd wordt gecombineerd met andere kruiden en specerijen.
Engelse stijl kerrie, Indiase saus met een westerse twist
In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is kerrie geen specerij op zich, maar een combinatie van verschillende specerijen. In deze mix vind je kurkuma, koriander, kardemom, fenegriek, komijn, chili, gember, peper, venkelzaad, mosterd en paprika tegen.
Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming). De kurkuma wordt uit de wortel gewonnen het grootste gedeelte van de oogst komt uit India.