De kat of huiskat is een van de oudste huisdieren van de mens. De gedomesticeerde kat behoort tot de familie der katachtigen. Ook het woord poes is gangbaar, soms meer specifiek in het geval van een vrouwelijke kat. Een mannelijke kat heet een kater, en een jong katje een kitten.
Katten kunnen een snelheid van 48 kilometer per uur halen. Dit is sneller dan het wereldrecord op de 100 meter sprint. Gemiddeld spenderen katten 2/3 van hun dag aan slapen. Dit betekent dus dat een negenjarige kat slechts drie jaar van zijn leven wakker is geweest.
De jachtluipaard of de cheeta is het snelste dier op het land. In een sprint kan hij een snelheid tot ongeveer 110 km per uur halen. Met zijn slanke, gespierde lichaam met lange poten heeft daarvoor het perfecte lichaam.
De jachtluipaard of cheeta is het snelste landdier ter wereld: op topsnelheid haalt hij meer dan 100 kilometer per uur. De snelste hond ter wereld, de hazewindhond, wordt al eeuwen gefokt op zijn snelheid. Toch haalt hij maar 60 kilometer per uur.
Het jachtluipaard, ook wel cheeta genoemd, is met 105 km/u met afstand het snelste landdier op aarde. Hij gebruikt zijn snelheid om onder andere gazelles te vangen. De topsnelheid van deze grote katachtige houdt hij maar 60 seconde achter elkaar vol.
Welk dier in het snelst in de lucht? Als we dachten dat de jachtluipaard op het land en de zeilvis in het water snel waren, deze vogel is nog veel sneller: de slechtvalk. Wanneer een slechtvalk tijdens de jacht een vrije val inzet, bereikt deze vogel een ongelooflijke snelheid van zo'n 320 kilometer per uur!
In feite hebben katten het IQ van een kind van 2 of 3 jaar oud.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Grote en kleine hersenen
Het verschil zit hem echter in de omvang en grootte van de hersenkwabben. Mens en hond hebben er allebei vier. De frontale kwab zorgt voor het aansturen van mentale functies als emoties, sociaal gedrag, probleem oplossen en taakuitvoering. Deze is echter bij honden veel kleiner.
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Spelagressie is een veelvoorkomend gedragsprobleem en ontstaat in de regel tussen de puberteit en de leeftijd van twee jaar. Er is sprake van spelagressie wanneer een kat zijn spelgedrag richt op andere katten of mensen en ze 'ongevraagd' bespringt en/of aanvalt.
Een paar theorieën van experts zijn: je kat voelt zich opgelucht na het poepen en wil daarom blij rondrennen, hij is trots op zichzelf dat hij dit heeft gedaan, hij wil jouw aandacht trekken om zijn 'kunstje' te laten zien of ze willen gewoon wegrennen van de stank.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Het wanneer en waar is daarom belangrijk bij het ontcijferen of het spinnen een teken van liefde is. Als je kat bij je is, en op schoot zachtjes ligt te spinnen, dan is dat een vrij duidelijk teken dat hij of zij smoorverliefd op je is. Ogen dicht en spinnen is de manier waarop je kat zegt: 'IK AANBID JE'.
Samengevat hangt dit af van: De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Dolfijnen zijn uiterst slim, speels en sociaal, maar soms ook erg sluw. Ze kunnen namelijk bendes vormen, die anderen nietsontziend treiteren en zelfs martelen. Ze herkennen zichzelf in de spiegel en begrijpen het aanwijzen van een voorwerp door een mens.
En wat bleek? De kat is veruit de sterkste diersoort. Meer dan 2.000 fossielen van katten en honden uit de oudheid werden onderzocht, om te kijken hoeveel rassen (wilde) katten en honden er in de loop der jaren zijn uitgestorven.
Dit is een soort van spiegel in het oog, dat oplicht in het donker. Bij honden bestaat dit uit 10 lagen en bij katten zelfs tot 20 lagen. Dit is evolutionair te verklaren, omdat katten 's nachts jagen. Wat betreft de ogen is de kat dus duidelijk de winnaar!
Rouwt mijn kat ook? Alle katten vertonen ander gedrag wanneer er een soortgenoot of mens wegvalt uit hun leven. De één toont zichtbare symptomen van rouw, terwijl de ander stilletjes haar verdriet verwerkt. Dit hangt af van de onderlinge band en hoe lang de kat met haar baasje of vriendje heeft samengewoond.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Katten hebben een uitstekend geheugen op lange termijn. Ze kunnen zich hun dierlijke metgezellen en de mensen die hen voeden herinneren, maar ook degenen die hen irriteren. Dankzij dit geheugen kan een kat in de armen springen van een familielid dat terugkeert na een semester afwezigheid op de universiteit.
De vis heeft een ingezakt "gezicht" met een dikke neus. De blobvis is bedreigd omwille van de intensieve sleepvisserij. Het dier is nu verkozen tot lelijkste dier ter wereld en krijgt daardoor de eer om voortaan als logo van de Ugly Animal Preservation Society door het leven te gaan.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Maar onze ergste vijand – en 's werelds gevaarlijkste dier – is de mug. De kleine bloedzuiger brengt elk jaar ziekten over op honderden miljoenen mensen en ongeveer 1 miljoen mensen sterven daaraan. De mug is dan ook het dier dat wereldwijd de meeste mensen doodt.