Methode waarbij men alle literatuurreferenties van belangrijke artikelen controleert. Van de nieuw verkregen sleutelartikelen worden opnieuw alle referenties nagetrokken, net zolang totdat deze procedure niets meer oplevert.
De sneeuwbalmethode is een bekende en beproefde methode voor deskresearch. Daarbij ga je van één goede en relevante informatiebron de gebruikte literatuur na. Die literatuur bevat op haar beurt weer nieuwe verwijzingen en zo ontstaat een “sneeuwbaleffect”.
Gebruik je zoekgeschiedenis
een eerdere zoekactie terug te vinden, snel te vergelijken wat verschillende zoekacties opleveren, systematisch te werken door eerst op losse termen te zoeken en daarna de resultaten van je zoekgeschiedenis te combineren met AND, OR en NOT.
De belangrijkste hulpmiddelen bij het zoeken naar geschikte literatuur zijn zogenaamde secundaire publicaties, zoals (elektronische) catalogi, bibliografieën en referaattijdschriften (zie Bronnen voor literatuuronderzoek). Deze publicaties bieden een overzicht van wat in een bepaald vakgebied verschenen is.
In het theoretisch kader van je Plan van Aanpak ga je in op de belangrijkste begrippen, theorieën en modellen die met je onderwerp te maken hebben. Je legt hierbij uit wat deze inhouden en gaat daarna vooral in op waarom deze voor jouw onderzoek relevant zijn (welke deelvraag je hiermee kunt beantwoorden bijvoorbeeld).
Wat is een theoretisch kader precies? In het theoretisch kader geef je de benodigde theoretische achtergrond voor je scriptie. Dit betekent dat je de kernbegrippen uit de hoofdvraag nader toelicht door verschillende definities te bespreken en te beargumenteren welke definities jij in je onderzoek zal hanteren.
Een goede gestructureerde zoekstrategie bouw je door de verschillende onderelen eerst afzonderlijk te zoeken en daarna bij elkaar te voegen. Als je hiervoor de 'Advanced search' gebruikt van bijvoorbeeld PubMed, hoef je bijna niet op haakjes en AND of OR te letten.
PubMed is een gratis zoekrobot die de wetenschappelijke databank MedLine voor je afstruint op zoek naar referenties in wetenschappelijke artikelen. Wil je als verpleegkundige meer kennis vergaren, maak eens gebruik van PubMed. Toegang tot PubMed vind je hier.
PubMed is een vrij toegankelijke database met referenties. Om de full text van een artikel te vinden, klik je bij de gevonden resultaten op de titel. PubMed toont boven in de rechterhoek de Full text links. Sommige artikelen zijn vrij toegankelijk, maar vaker is een abonnement op het tijdschrift nodig.
De bouwsteenmethode is een manier om zoveel mogelijk zoektermen in één zoekactie te combineren, zodat je zoveel mogelijk relevante literatuur vindt voor je onderzoek. Welke zoektermen je gebruikt in een bibliografisch of full-text bestand heeft consequenties voor het resultaat.
Citatiezoeken: 'Geciteerd door' verwijzingen gebruiken
Via deze methode zoek je vooruit in de tijd: de literatuur die verwijst naar een artikel is altijd recenter dan het artikel zelf. Dit is dus een goede manier om recente relevante literatuur op te zoeken.
Wanneer jij een zoekterm invoert, scannen zogenoemde 'spiders' of 'bots' supersnel alle pagina's op bruikbare inhoud. Dit noemt men 'crawling'. Tijdens het crawlen maakt de spider een kopie van de pagina en voegt hij de URL aan de zoekindex toe.
Een sneeuwbaleffect is de benaming voor een situatie waarin een gebeurtenis zichzelf steeds verder versterkt, te vergelijken met een sneeuwbal die bij het bergafwaarts rollen steeds groter wordt en steeds sneller naar beneden rolt.
Het is belangrijk dat je de kwaliteit van bronnen kritisch beoordeelt. Hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte bronnen, hoe steviger jouw eigen onderzoek staat. De kwaliteit van een bron kun je checken aan de hand van: achtergrond van de auteur: Is de auteur een autoriteit op het gebied waar de bron over gaat?
In kwantitatief onderzoek ligt zowel bij het verzamelen als bij de analyse de nadruk op kwantificatie van data. Bij kwalitatief onderzoek is dat niet het geval. De nadruk ligt daar niet op meten en op het verzamelen van getallen, maar op woorden. Het is subjectiever en interpretatiever.
Wat is MeSH
MeSH (Medical Subject Headings) zijn gestandaardiseerde trefwoorden die verwijzen naar de inhoud van een artikel. Aan het merendeel van artikelen in PubMed zijn handmatig MeSH termen toegekend door indexeerders van NLM (National Library of Medicine).
CINAHL-/MeSH-headings gebruiken
Voer een zoekterm in in het zoekvenster, vink het hokje Termen voor onderwerp voorstellen (Suggest Subject Terms) aan en klik op Zoekopdracht (Find). Noot: U kunt de CINAHL- of MeSH-headings ook bekijken door op de link in de bovenste taakbalk te klikken.
Tijdens het zoeken in PubMed kan je gebruikmaken van title/abstract (ook wel afgekort tot tiab). Hiermee kun je zoeken op termen in de titel of samenvatting van artikelen.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken. Dit is een manier waarop sommige opleidingen het zichzelf wel heel makkelijk maken. Alles wat nieuw is, is goed. Alles wat ouder is dan een bepaald jaar is slecht.
Een goede zoekvraag. Een goede zoekvraag bestaat uit verschillende goed afgebakende (en indien mogelijk meetbare) elementen. Hoe beter je je onderwerp kunt benoemen, des te preciezer zal je vraag zijn. Als je je onderwerp niet precies kunt benoemen, dan zullen je zoekresultaten niet of minder relevant zijn.
Elke databank heeft zijn eigen methode om de inhoud van die databank bereikbaar en raadpleegbaar te maken. De meeste databanken gebruiken "Basic search" en "Advanced search". Via "Basic search" kan je de verkregen zoekresultaten filteren nà het uitvoeren van een zoekopdracht.
Ook over de lengte zijn de regels niet eenduidig, maar een theoretisch kader is gemiddeld zo'n drie tot vijf pagina's lang. Wanneer je scriptie voornamelijk uit een literatuuronderzoek bestaat kan het theoretisch kader ook een stuk langer zijn. Meer dan tien pagina's is dan niet ongebruikelijk.
Het is de verzameling van relevante theorieën, ideeën en modellen over het centrale thema. Vanuit de theorie die je hebt verzameld analyseer je vervolgens in een later stadium de onderzoeksresultaten.
Bij het ontwerpen van een conceptueel model maak je gebruik van kaders (blokken), pijlen en lijnen. In de kaders vermeld je de variabelen. Een pijl tussen twee begrippen geeft aan dat de variabele waar de pijl vandaan komt invloed uitoefent op de variabele waarnaar de pijl verwijst.