Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm. Ze zijn intens zoet van smaak en hebben mals vruchtvlees. De smaak van dadels wordt ook wel eens vergeleken met de zoete smaak van honing en de textuur met zachte karamel.
Verse dadels smaken naar honing en zijn minder zoet dan gedroogde. Gedroogde dadels zijn plakkerig zoet.
In een dadel zit veel suiker. In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten.
De voordelen van dadels
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Denk aan salades, rijstgerechten, stoofschotels, curry's of desserts zoals cake, muffins of koekjes. Door hun natuurlijke zoetheid en textuur zijn ze een welkome toevoeging aan veel recepten. Voor liefhebbers van bakken zijn dadels een geweldig ingrediënt om toe te voegen aan brood, cake, koekjes en energierepen.
"Natuurlijk zoet en rijk aan vezels, kalium en antioxidanten, Medjool dadels bieden voordelen voor de spijsvertering en energieniveaus," zei Lad. "Een beetje boter toevoegen, vooral als ze met gras zijn gevoerd, introduceert gezonde vetten die de suikeropname kunnen vertragen, wat een stabielere energieboost biedt ."
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Laat ze ongeveer 5 minuten in heet water weken, hierdoor kun je ze met een blender of met een staafmixer makkelijker fijn malen. Als je zachte medjoul dadels gebruikt, kun je ze na het weken zelfs prakken met een vork.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen daardoor last krijgen van allerlei bijwerkingen. Sommige mensen kunnen een allergische reactie op dadelvruchten krijgen . Bovendien kunnen de sulfieten in gedroogde dadels bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken. De symptomen kunnen variëren, waarbij veel mensen last krijgen van huiduitslag.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
5 Mogelijke bijwerkingen van het consumeren van dadels zijn: Gewichtstoename: Dadels kunnen, wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd, leiden tot gewichtstoename vanwege het hoge caloriegehalte . Het is dus essentieel om dadels met mate te consumeren. Bloedsuiker: Omdat dadels natuurlijke suikers bevatten, kan het eten ervan in overmaat de bloedsuikerspiegel verhogen.
Verandering in smaak
Dadels zijn van nature zoet en pittig met karamelachtige smaken. Als ze zuur of bitter smaken, zijn ze mogelijk bedorven . Je kunt zien dat ze bedorven zijn als ze een gefermenteerde of alcoholische geur hebben of een onaangename geur die niet naar verse dadels ruikt.
Zowel de verse als gedroogde staan in de Schijf van Vijf. In de vrucht zitten veel vezels en kalium. De verse variant bevat ook nog eens vitamine C. Wel is het advies om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden.
Voordelen van dadels voor gewichtsverlies
Hoewel ze vaak bekend staan om hun zoetheid, kunnen ze daadwerkelijk gewichtsverlies ondersteunen en zelfs helpen buikvet te verminderen als ze met mate worden gegeten .
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Voedingsvergelijking: Banaan versus dadels
Dadels bevatten meer bètacaroteen dan bananen, maar bananen bevatten meer alfacaroteen dan dadels . Dadels bevatten meer niacine en pantotheenzuur. Dadels en bananen bevatten veel voedingsvezels en kalium. Bananen bevatten aanzienlijk meer vitamine C dan dadels.
Dankzij deze vitamines, mineralen en vezels kunnen verse dadels verschillende gezondheidsvoordelen opleveren. Dankzij de vezels hebben dadels een positief effect op darmklachten en de algehele werking van je spijsvertering. Verse dadels stimuleren de gezondheid van je hart, hersenen, lever en bloedvaten.
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
Schoonmaken. Dadels hebben een eetbare schil. Wil je die toch verwijderen? Duw dan voorzichtig aan de steelkant van de vrucht tot hij eruit 'springt'.
Als je van plan bent om dadels te gebruiken in recepten zoals smoothies of desserts en je geeft de voorkeur aan een gladdere consistentie, dan is een snelle week in heet water gedurende 30 minuten tot een nacht voldoende. Doe de zachte dadels gewoon in je blender en je bent klaar!
Dadels zijn heel plakkerig en soms zelfs hard.Hierdoor kan de motor van de blenders die geen ijs kunnen crushen kapotgaan. In dit geval kan je beter de dadels vervangen voor wat maple sirup of honing.