Titaniumdioxide (E171) is witte kleurstof die in bijvoorbeeld snoep en kauwgom zit. In 2021 concludeerde EFSA dat de stof niet meer veilig is als E-nummer. Eerder riepen we samen met andere Europese consumentenorganisaties de Europese Commissie (EC) al op om het gebruik van titaniumdioxide in voedsel te verbieden.
Verborgen verslaving
En zout is verslavend. Maar ook andere stoffen zetten in op smaak en zorgen ervoor dat je steeds meer wilt. Zoals suiker en additieven als E621 (ook gekend als MSG, mononatriumglutamaat). Samen zorgen de additieven ervoor dat je moeilijk van dit tussendoortje kunt afblijven.
Kunstmatige en natuurlijke E-nummers
Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur. Zowel kunstmatige als natuurlijke E-nummers zijn voor gebruik goedgekeurd door de EFSA en zijn veilig voor onze gezondheid.
Nitriet (E249 en E250) is een conserveermiddel in vleeswaren zoals ham, spek en worst. Het zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën geen kans krijgen om voedselvergiftiging te veroorzaken. Nitriet kan in het lichaam omgezet worden in nitrosaminen. Deze nitrosaminen kunnen een rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.
E-nummer E500(i) Natriumcarbonaat, gebruikt in Base en zuurteregelaar. E500(i) komt uit de groep Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen E500 - E599.
Zo hebben onze Franse collega's inmiddels al 327.000 handtekeningen opgehaald tegen de additieven E249 (kaliumnitriet), E 250 (natriumnitriet), E251 (natriumnitraat) en E252 (nitraat) kalium in vlees dat potentieel kankerverwekkend kan zijn.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
E220-E228 Sulfiet
Sulfiet (E150b, E150d, E163, E220 t/m E228) is een natuurlijk conserveermiddel. Het zorgt ervoor dat een produt langer houdbaar blijft.
Glutamaat kan aan producten toegevoegd zijn als smaakversterker en is verantwoordelijk voor de hartige 'umamismaak' van voedingsmiddelen als vlees, vis, kaas, champignons en hartige snacks.
E-nummer E127 komt uit de groep Kleurstoffen E100 - E199. E127 wordt gebruikt in alleen in cocktailkersen en geconfijte kersen.
E-nummer E471 Mono- en diglyceriden van vetzuren, gebruikt in Emulgatoren en stabilisatoren. E471 komt uit de groep Emulagatoren, verdikkingsmiddelen, geleermiddelen en stabilisatoren E400 - E499.
E400-495 Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. E500-586 Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. E620-650 Smaakversterkers. E900-915 Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
In het verleden werd ve-tsin eigenlijk alleen gebruikt in Chinees eten verder was het verboden in Nederland. Maar anno 2020 is het een goedgekeurd E-nummer en wordt het veel gebruikt in allerlei, vooral hartige, voedingsmiddelen.
E-nummers zijn stoffen die de eigenschappen van voedingsstoffen verbeteren. Het kunnen kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers zijn. E-nummers worden kunstmatig in een fabriek gemaakt of gewonnen uit de natuur. Voordat een stof een label met E-nummer krijgt, moet hij een lang traject doorstaan.
Waar zit het in? E250 zit bijvoorbeeld in hotdogs, rookworsten, ham, spek en salami. Maar ook in boterhamworst, paté, kipfilet en diepvriespizza's. Ook biologische vleeswaren bevatten E250.
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
Het zit bijvoorbeeld in shampoo, deodorant en zonnebrandcrème. In voedingsmiddelen wordt het onder E-nummer E321 gebruikt, ook om producten langer houdbaar te maken.
Een E-nummer wordt alleen toegevoegd aan een product om een eigenschap te verbeteren, bijvoorbeeld de kleur, smaak of houdbaarheid. Het is dus niet hetzelfde als de ingrediënten zout, suiker, azijn of saffraan, want dit zijn op zichzelf ook voedingsmiddelen.
E160(c) Paprika extract.
Paprika's. Oranje-rode kleurstof.