Een grijskaart reflecteert 18% van alle kleuren van het licht wat op de kaart valt. Een grijskaart wordt als gemiddelde gezien. Als we een opname maken van een puur wit of zuiver zwart oppervlak ziet deze eruit als 18% grijs.
De 18% grijs is een grijswaarde die precies tussen zwart en wit in zit. Wanneer je een balk tekent waarin een heel geleidelijk verloop van zwart naar wit te zien is, zal de grijswaarde die 18% licht reflecteert exact in het midden zijn. In feite is het dus 50% zwart.
Een grijskaart helpt de camera om de kleuren correct vast te leggen. Door de camera een bekende kleur met een vaste waarde te laten zien, kan hij dat als referentie voor alle andere kleuren gebruiken. Deze kleur is 18% grijs. Dit betekent: 0% is puur wit en 100% is puur zwart; 18% grijs is dus lichtgrijs.
Door een foto te maken van je grijskaart onder de huidige lichtomstandigheden, kun je handmatig de witbalans instellen. Zoek in je camera-menu naar de instelling voor handmatige witbalans. Selecteer je foto van de grijskaart en je camera stelt automatisch de witbalans in op basis van de grijskaart.
ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor is licht, hoe beter deze het licht kan 'zien', ook als er juist maar weinig licht is. De afkorting ISO komt van de organisatie die de waarden gestandaardiseerd heeft; International Organization for Standardization.
7: Gebruik de juiste instellingen voor avondfotografie
De witbalans kun je op automatisch laten staan, maar als het beeld te warm is van kleur, stel dan de witbalans in tussen de 3200 en 3500 Kelvin. Zet de ISO-waarde zo laag mogelijk om ruis te beperken, meestal is dit ISO 100.
Houd de grijskaart voor het camera. Zorg ervoor dat je de kaart recht voor de camera houdt, zodat hij op precies dezelfde manier het licht reflecteert als je onderwerp. Het is ook belangrijk dat je de kaart beeldvullend op de foto hebt.
Een wit papiertje moet wit zijn, in iedere kleur licht. De witbalans corrigeert de kleuren in de foto, rekening houdend met het licht waarin de foto werd genomen. Ook kun je de witbalans handmatig instellen op een aantal voorgeprogrammeerde instellingen. Je kunt bijvoorbeeld een witbalans preset gebruiken voor schaduw.
Hoe meer wit we bij zwart mengen hoe lichter het grijs wordt en als het zwart overheerst krijgen we donkergrijs (antracietgrijs). Hieronder zie je grijstinten van heel licht tot heel donker. 'Middengrijs' zit hier dus letterlijk in het midden. Zodra we geel bij een kleur mengen maken we een kleur 'warmer'.
RAL 7015: Leigrijs
De kleur zit tussen RAL 7016 en RAL 7001 in. Echter zit die het dichtste bij RAL 7016, alleen dan iets lichter.
Voorbeelden van koele kleuren zijn: roze, blauw, grijs, blauwpaars, citroengeel, blauwrood, blauwgroen, zwart, wit, zilver.
RAL 7022 verf
Want ombergrijs in combinatie met bijvoorbeeld pastel kleuren geeft een hele warme uitstraling. Datzelfde geldt voor onze overige grijstinten.
De belichtingsdriehoek is de samenvattende term voor de drie belangrijkste hoofdinstellingen van fotografie: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Deze drie instellingen bepalen de belichting van je foto en zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De sluitertijd bepaalt hoe lang er licht op de sensor van je camera valt. Zo lang de sluiter van je camera open staat, komt er licht op de sensor. Hoe lang de sluiter open staat, heeft invloed op hoe een beweging in beeld komt: bewogen of 'bevroren'.
In de nachtfotografie leeft het diafragma meestal ergens tussen de F/8 en de F/16. Meestal wil je alles scherp op de foto krijgen met een groot scherptegebied. Staat er een voorgrond onderwerp dicht bij, dan zal je richting de F/16 gaan, anders is F/8 een goed uitgangspunt bij een camera met een APS-C sensor.
De grootte van de diafragmaopening bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Wanneer je 's nachts foto's maakt, kies je het liefst voor een groot diafragma omdat er weinig licht is. Ik fotografeer 's avonds liever vanaf een statief. Ik kies voor een lage ISO en een diafragma van ongeveer F/11.
Stappenplan voor de juiste instellingen voor nachtfotografie zonder statief: Zet de sluitertijd vast op de camera (vaak wordt 1/60 als richtlijn gebruikt) Stel je diafragma in. Pas de iso-waarde hier op aan.
De matrixmeting is de meestgebruikte lichtmeting voor het licht in je camera, dit is ook de standaard instelling. Het hele beeld wordt hierin meegenomen, omdat er verschillende gebieden van je foto worden gemeten. De camera legt al deze resultaten naast elkaar en maakt hier een gemiddelde van.
De witbalans bepaalt de kleurtemperatuur van de foto en wordt uitgedrukt in Kelvin. Een juiste witbalans zorgt er voor dat de kleuren op de foto er net zo uitzien als in het echt. Een andere witbalans maakt de foto geler (warmer) of juist blauwer (koeler).
Belichting houdt simpel gezegd in: 'de totale hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt terwijl de sluiter open en dicht gaat. ' Wanneer de sensor dus te lang belicht wordt, dan wordt de foto overbelicht en wanneer de sensor te kort wordt belicht, dan wordt de foto onderbelicht.
De kleur grijs wordt in veel verschillende woonstijlen toegepast. Het maakt niet uit of het gaat over minimalistisch of klassiek, de kleur grijs is altijd een goede basis voor jouw inrichting. De kleuren wit, mosterdgeel, smaragdgroen, oud roze en blauw zijn kleuren die perfect passen bij grijs.
Grijs zorgt ervoor dat andere kleuren altijd meer op de voorgrond komen. Kies je bijvoorbeeld voor grijs met pastel tinten, dan krijg je een hele zachte en warme uitstraling. Maar kies je voor grijs met blauw, dan krijg je een koele uitstraling.
RAL 7035, oftewel lichtgrijs, is alles behalve saai. Deze prachtige grijstint is zeker geen standaard kleur en past bij een moderne woning. Deze kleur is zeker niet saai maar is ook geen aanwezige kleur.
"Mensen hebben drie kegeltjes met visuele pigmenten die de kleurinformatie transporteren. Daarmee kunnen ze ongeveer 10 miljoen unieke kleuren onderscheiden, maar amper 30 grijstinten," schrijft Eric Kreit, professor aan de Universiteit van Cincinnati.
Grijze verf
Dit kun je veranderen in koel grijs (meer blauw toevoegen) Een warm grijs bereik je door meer geel en/of rood toe te voegen. Maar ook een secundaire en complementaire kleur kun je ook vermengen tot grijs. Een grijze kleur mengen vergt een beetje proberen en durven.