Glasvezel is een vezel van glas waarbij data met de snelheid van het licht wordt uitgewisseld.Dit gaat met een knipperende laser, zodat u met glasvezel supersnel kunt internetten. Vanwege de hoge snelheid en bandbreedte is glasvezel het netwerk van vandaag én de toekomst.
Glasvezelinternet loopt via een apart netwerk en biedt een snellere en stabielere verbinding. Afhankelijk van waar je woont kan de snelheid oplopen tot wel 8 Gbit/s. Odido zet door waar T-Mobile is gestopt met het uitbreiden van een eigen glasvezelnetwerk in Nederland.
Het Glasvezelnetwerk van Odido
Het Glasvezelnetwerk van T-Mobile is nu over naar Odido. Net zoals T-Mobile blijven we hard werken aan de aanleg van ons eigen netwerk in Nederland. Daarnaast bieden we Glasvezel aan via het netwerk van partners. De aanleg doen we in samenwerking met Open Dutch Fiber.
Als je glasvezel wilt aansluiten, wordt er eerst gekeken of er een geschikte aansluiting aanwezig is in jouw omgeving. Vervolgens wordt er een glasvezelkabel tot aan de meterkast aangelegd. Daarna wordt er een mediaconverter in de meterkast geplaatst, die het signaal omzet naar een bruikbaar internetsignaal.
Glasvezel is vezel van glas die zo dun is als een haar. Door deze vezel worden signalen en data geschoten met de snelheid van het licht. Deze signalen kaatsen tegen de binnenkant van de vezels, waardoor je zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk kunt sturen.
Bij glasvezel haal je dus veel snelheid binnen, ook op je wifi-router. En dat is een mooie start voor je wifi in huis. Terug naar de hamvraag: zorgt glasvezel internet ook voor een betere wifi? Oh jazeker!
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Aanleg glasvezel
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Een glasvezelaansluiting bestaat uit een klein kastje met een aantal kabels eraan vast.Het kastje is meestal wit of grijs van kleur en kan verschillende afmetingen hebben, afhankelijk van de type aansluiting. In de meeste gevallen heeft de glasvezelaansluiting een NTP-connector.
Ja, een glasvezelkastje heeft stroom nodig om goed te functioneren. Omdat de lichtsignalen moeten worden omgezet in elektrische signalen wordt het glasvezelkastje doorgaans aangesloten op het elektriciteitsnetwerk in uw huis.
T-Mobile wil een miljoen huishoudens aansluiten op glasvezel-internet in "overwegend stedelijke gebieden", zo meldt het bedrijf. Dit moet de komende vijf jaar gebeuren. Hiervoor werkt de telecom- en internetprovider samen met het bedrijf Open Dutch Fiber, dat het netwerk gaat aanleggen.
Het is niet mogelijk om glasvezel zelf te installeren. T-mobile werkt niet met Genexis modems, maar heeft daarvoor een andere glasconverter en modem. Tevens wordt de glasvezelkabel rechtstreeks op de aansluiting gekoppeld en is daar een apart kapje voor nodig.
Glasvezelabonnementen van T-Mobile over het eigen netwerk kosten vanaf 24 januari 35, 40 en 45 euro per maand, met symmetrische snelheden van respectievelijk 100, 400 en 1000Mbit/s. Voorheen bestond het aanbod uit abonnementen van 50, 100 en 1000Mbit/s, met prijzen van 30, 35 en 40 euro per maand.
T-Mobile heeft een overeenkomst gesloten met netwerkbedrijf Glaspoort. Daarmee gaat de provider internet- en tv-diensten leveren via het glasvezelnetwerk van Glaspoort. Dat netwerk moet op termijn uitbreiden naar 1,2 miljoen huishoudens en bedrijven.
Beste mobiele netwerk 2022
Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar de kwaliteit van onze mobiele netwerken. Uit 2 recente onderzoeken scoort T-mobile algemeen het hoogst. KPN is een goede tweede, terwijl Vodafone als laatste eindigt. De verschillen zijn op veel punten klein, met name in de grote steden.
Beschikbaarheid is (nog) het belangrijkste nadeel van glasvezel. Waar vrijwel elke wijk en elk bedrijventerrein inmiddels DSL heeft, geldt dat nog niet voor glasvezel. Het is een nieuw netwerk dat letterlijk per woning of bedrijfsgebouw wordt aangelegd.
Glasvezelinternet gaat via een flinterdun draad van glas, waar laserlicht doorheen wordt gestuurd. Hierdoor verplaatst data zich met de snelheid van het licht. Je verstuurt én ontvangt met glasvezel dus razendsnel digitale signalen op een betrouwbare manier.
Om uw woning aan te sluiten op glasvezel, krijgt u een verbinding met het netwerk door middel van een ondergrondse boring. Er wordt een raket (geen zorgen, het is geen echte!) vanuit de sleuf in de weg of (oprij-) pad naar de woning 'geschoten'. Er hoeft niet, of zeer beperkt, gegraven te worden in uw tuin.
Glasvezelkabels bestaan uit een dunne glas- of kunststofvezel die lichtsignalen over lange afstanden vervoert. Deze vezels zijn uiterst kwetsbaar en kunnen gemakkelijk beschadigd worden als ze gebogen of gedraaid worden.
Glasvezelkastje opzoeken
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak wit. In de afbeelding is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
Het glasvezel is aangelegd tot in de meterkast. In de meterkast vind je het glasvezel-aansluitpunt. Deze verbinding wordt door de provider geactiveerd en vervolgens sturen ze een installatiepakket op. Ben je benieuwd of er op jouw adres al glasvezelinternet aanwezig is?
NT (Network Termination) is een omzetter van glasvezel naar ethernet. Die wordt door edpnet technicus verbonden met FTU. Daarna is de einige wat u nog dient te doen is uw modem/router aan te sluiten op de LAN-poort van NT. Als u FRITZ!Box 7530 gebruikt, dient het toestel als router geconfigureerd te worden.
Meestal komt glasvezel je woning binnen via een oranje kabel onder de grond. Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter en zit in de meeste gevallen in de meterkast.
Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert.De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.