Voetbal is al gedurende vele jaren de populairste sport van Nederland. Dat zal voorlopig ook wel zo blijven, want voetbal is de enige sport waaraan meer dan een miljoen geregistreerde leden deelnemen. Sterker nog, het zijn er ongeveer 1,2 miljoen, ongeveer twee keer zo veel als bij de nummer twee in deze lijst.
Voetbal (3,5 miljard fans) Verreweg de populairste sport ter wereld is voetbal. Ook deze Britse uitvinding werd in de 19de eeuw een officiële sport met vaste regels. Sommige clubs die tegenwoordig in de Premier League spelen behoren tot de oudste ter wereld, zoals Stoke City dat in 1868 werd opgericht.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Voetbal, zwemmen, aerobics/fitness en hardlopen zijn momenteel de populairste sporten onder de jeugd. Dansen en tennis volgen op enige afstand. Deze sporten zijn niet even populair onder jongens en meisjes. Hoewel meisjes de afgelopen jaren meer zijn gaan voetballen is het nog steeds echt een jongenssport.
Na golf wordt American football als de saaiste televisiesport gezien (59 procent). Daarna volgen cricket (58 procent), darten (ook 58 procent) en snooker (57 procent).
Oudste in Nederland bedreven sporten
Logischerwijs waren de oudste sporten in Nederland veelal dezelfde als die welke op de Engelse kostscholen populair waren: cricket, voetbal, rugby en tennis. Toch blijkt uit het bestaan van de zeil en roeibond dat deze sport gewoon mee is gegaan in de nieuwe ontwikkelingen.
Hoe populair is voetbal? Voetbaltoernooien zoals het wereldkampioenschap worden door miljarden mensen bekeken. Zo werden zowel de WK's van 2010, 2014 en 2018 allen door meer dan 3 miljard mensen bekeken. Dat zijn de officiële cijfers die de FIFA naar buiten bracht.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
American Football is dé nummer 1 sport in Amerika.
Skiën, schaatsen en hardlopen worden ook meer gedaan door hoger opgeleiden dan lager opgeleiden. Bij voetbal en turnen is deze verhouding minder scheef. Turnen is de enige sport waaraan meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden doen.
Jongeren sporten het meest, ouderen het minst
In 2021 sportten Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) het meest (74%), gevolgd door kinderen (4 t/m 11 jaar, 60%) en daarna volwassenen (18 t/m 64 jaar, 56%). Ouderen (65 jaar en ouder) sportten het minst (37%).
Nicoline: 'Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie.
Atletiek is samen met de zwemsport de oudste sport ter wereld. De Kretenzers deden als eersten aan atletiek rond 1500 jaar v. Chr. De moderne atletiek ontstond in Engeland aan het einde van de 17e eeuw.
Polo is een teamsport gespeeld op paarden, waarbij beide teams proberen te scoren door een kleine houten bal in het doel te slaan. De eerste historische bewijzen van deze sport dateren uit 316 n. Chr.
Sport werd ontwikkeld door de oude Egyptenaren, soldaten in training of grazende schapen. De huidige takken van sport hebben vaak een lange en verrassende geschiedenis. De Schotse golfers hadden geen regels voor hoe de baan eruit moest zien.
Bossabal: een combinatie van volleybal en trampolinespringen. Het wordt vaak gespeeld op een groot opblaasbaar speelveld en tijdens het spel staat er muziek aan. De sport komt uit Rio de Janeiro en kun je ook in Nederland spelen!
Een tijdje geleden publiceerden wij een artikel over de intensiteit van het handbal. Tijdens het handballen verbrand je al snel zo'n 8 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 70 kilo verbrandt zo'n 560 calorieën tijdens een uurtje handballen.
Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).
Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn wekelijks 1,7 miljoen Nederlanders minder gaan sporten. Waar in maart 2019 wekelijks nog 10,4 miljoen Nederlanders aan sport deden, is dat nu gedaald tot 8,7 miljoen.
Zwemmen, (veld)voetbal, turnen en dansen zijn de meest beoefende sporten onder de zes tot elfjarigen. Sporten als hardlopen, fitness, maar ook basketbal, bowlen en skiën blijken vooral sporten voor de wat oudere jeugd (18- 23 jaar). De oudere jeugd sport minder en ook minder in verenigingsverband.
Tennis en voetbal
Want volgens onderzoek van het Mulier Instituut uit 2017/2018 zijn voetbal en tennis namelijk de goedkoopste sporten. Voor een jaar voetballen betaal je voor een kind gemiddeld 116 euro. Niet voor niets is het dan ook de meest populaire sport in Nederland.