De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen.
Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
De enige anticonceptiemethoden zonder hormonen zijn barrièremethodes, het koperspiraaltje of sterilisatie. Wil je in plaats van synthetische hormonen liever natuurlijke hormonen gebruiken? Bekijk dan eens de anticonceptiepillen Qlaira of Zoely. In deze pillen zitten deels lichaamseigen hormonen.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap.Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
aangezien de minipil geen oestrogeen bevat treedt gewichtstoename door de minipil alleen in zeldzame gevallen op; sommige vrouwen of personen met een baarmoeder vinden het prettig dat ze geen menstruatie hebben of dat deze vermindert wanneer ze de minipil gebruiken.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil.
Ja, als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt kun je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely). Kijk voor meer informatie over deze hormonen op de productpagina van Qlaira of Zoely.
Beginnen met de pil
Als je wilt beginnen met de anticonceptiepil heb je een recept van de huisarts nodig. Hij of zij bepaalt samen met jou welke anticonceptiepil het beste bij je past. De pil neem je elke dag op ongeveer hetzelfde tijdstip in. Houd hierbij de volgorde aan die op de strip staat aangegeven.
Het belangrijkste verschil tussen een anticonceptiepil die bestaat uit oestrogenen en progestageen, en een anticonceptiepil die louter progestageen bevat, is dat men met het tweede type amenorroe kan uitlokken. Anders gezegd, die pil zorgt ervoor dat de menstruatie uitblijft. In ruim 90% van de gevallen lukt dat.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
De combinatiepillen met het laagste kans op trombose zijn de pillen met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of ethinylestradiol /norgestimaat. De naam van het hormoon kunt u vinden op de verpakking en in de bijsluiter van uw anticonceptiemiddel.
De geneesmiddelengroepen waarvan het uitgebreidst is vastgesteld dat ze gewichtstoename kunnen veroorzaken, zijn psychofarmaca (antidepressiva, antipsychotica en dan met name de atypische, lithium), anti-epileptica, antidiabetica en geslachtshormonen.
Het beste werkt de gewone pil (combinatie-pil). De minipil werkt minder goed tegen acne. Als je de pil voor het eerst wil gaan slikken, heb je een recept nodig van je huisarts. Meestal merk je pas na 3 tot 4 maanden dat de acne minder wordt.
Bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1000 meldingen van psychische klachten als bijwerking bij de pil en andere hormonale anticonceptie. Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil.
Hoe dat zit: een pil die alleen maar progestativa bevat, kan de talgproductie bevorderen en daarmee acne juist veroorzaken of verergeren. Combinatiepillen, ofwel pillen die ook oestrogenen bevatten, beperken daarentegen juist de stimulans van de talgklieren.
Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Bijwerkingen van de pil komen vooral voor als u met de pil begint. Voorbeelden zijn gevoelige of gespannen borsten; hoofdpijn; stemmingsveranderingen; misselijkheid; gewichtstoename of doorbraakbloedingen. Ze gaan doorgaans binnen enkele dagen tot maanden over. Houdt u er last van, overleg dan met uw huisarts.
Als je een 'natuurlijke anticonceptiemethode' gebruikt, gebruik je geen anticonceptiemiddel, maar kijk je wanneer er geen risico is op zwangerschap. Op vruchtbare dagen heb je geen penis-in-vagina seks. Dit wordt ook wel 'periodieke onthouding' genoemd.
Eén van de anticonceptiepillen zonder oestrogeen die in Nederland op de markt is, is Cerazette. De oestrogeenvrije pil kan een goede optie zijn wanneer je geen oestrogenen mag gebruiken, of als je last hebt van bijwerkingen die veroorzaakt worden door het oestrogeen in de combinatiepil.
Door de hormonen in de anticonceptie kun je bijvoorbeeld je menstruatie uitstellen, doet je menstruatie vaak minder pijn en is er minder bloedverlies. Maar de hormonen in anticonceptie hebben ook nadelen. Bijvoorbeeld stemmingswisselingen of pijn in je borsten.Daarnaast kunnen de hormonen ook trombose veroorzaken.
Een alternatief voor vrouwen die nog wel graag anticonceptie gebruiken na hun 50e is over te stappen op methoden die alleen progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje.
Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus.Je kan zelf je cyclus regelen. Je kan een menstruatie overslaan of uitstellen door de pil 'door te nemen'.
Microgynon 20 is de laaggedoseerde variant van Microgynon 30, maar even betrouwbaar en veilig. In Nederland gebruiken 750.000 vrouwen Microgynon 30. Zij hebben nu de mogelijkheid voor een lichtere variant te kiezen.
Je krijgt door de pil een heel regelmatige cyclus.Je kan ook zelf je cyclus regelen (menstruatie overslaan of uitstellen). Door de pil worden je bloedingen vaak minder pijnlijk. Je verliest ook minder bloed.