De pH van azijn ligt tussen 2 en 3,5, afhankelijk van de concentratie van het azijnzuur.
Azijn heeft een pH-waarde tussen 2,4 en 2,7. Het is niet waarschijnlijk dat het toevoegen van water de zuurgraad verandert, en water heeft ook een pH die varieert.
Praktijkvoorbeelden van pH-waarden
Azijnzuur: pH 3. Water: pH 7. Ammoniak: pH 11. Natriumhydroxide: pH 13.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep. Chemisch gezien is dit een stof die zuur kan neutraliseren.
Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0. Azijn heeft een pH van 2-3 en citroensap een pH van twee, dus is het effect op het water vergelijkbaar.
Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is. Daardoor stijgt het chloorverbruik en zal je dit dus sneller moeten toevoegen en doseren. Een te hoge pH-waarde is ook niet aangenaam voor de zwemmer.
Helaas kan het chloor niet goed werken als de zuurgraad niet goed is. De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 1 tot 14, waarbij 7 als neutraal gezien wordt. Om het chloor goed te laten werken is een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,8 nodig. Je onderzoekt de zuurgraad door middel van een testset.
De pH is een waarde op een schaal tussen de 0 en 14 en geeft aan of een product zuur, neutraal of alkalisch is. Een sterk zuur product heeft een waarde van 0 en wordt bijvoorbeeld gebruikt om kalk- en vliegroestvorming te verwijderen. PH-neutrale producten hebben een waarde rond de 7 en zijn veilig in gebruik.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Zure grond heeft in het algemeen een pH-waarde tussen pH 4 (flink zuur) en pH 7 (neutraal, dus niet zuur en niet kalkrijk). Er zijn planten die juist in zulke grond graag groeien. Andere groeien liever in kalkhoudende grond (vanaf pH 7 en hoger).
Technisch gesproken is azijn een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan alcohol zijn uit de vergisting van suiker, maar ook uit wijn, bier of appelcider. De vergisting naar azijn vindt plaats door de azijnazuur-bacterie Acetobacter.
Schoonmaakazijn en azijnzuur zijn min of meer hetzelfde: Schoonmaakazijn is azijnzuur aangelengd met water. Doorgaans bevat schoonmaakazijn tussen de 5% en 10% azijnzuur. De overige 90-95% is dan water. Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing.
Verse melk heeft een pH-waarde van 6,7.
Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Hoe zit het met de inwendige en uitwendige intieme zones? Bij een vrouw die niet in de menopauze zit, varieert de normale pH-waarde van de vagina tussen 3,8 en 4,5. De vulva en het perianale gebied bestaan uit huid (gemiddelde pH-waarde 8) en een slijmvlies, wat altijd wat zuurder is (gemiddelde pH-waarde 4,8).
De pH-waarde varieert van 0 tot 14, waarbij 0 de sterkste zuurgraad en 14 de hoogste alkalische reactie vertegenwoordigt. Bij waarde 7 ligt het neutrale punt, wat bijvoorbeeld bij zuiver water het geval is.
Gebruik ongeveer 170 g soda om de ph van 37.854 liter water met 0.2 te verhogen. Neem deze hoeveelheid als leidraad en voeg later meer soda toe als je de pH verder moet verhogen. Je test de pH van het water en krijgt bijvoorbeeld 7,2.
Het is een zeer sterk, oxiderend en instabiel zuur (soms stabiel mits de concentratie niet boven de 30% komt).
Hoe lang niet zwemmen na pH minus? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.