Als je weinig zelfliefde hebt, wat kun je dan doen om meer van jezelf te houden? Om je gevoel van eigenwaarde op te krikken, moet je jezelf goed gaan behandelen. Een oefening die je zou kunnen doen is een liefdesbrief aan jezelf schrijven. Het idee is niet om ijdel te zijn, maar realistisch.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.
Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je niet te streng en kritisch naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je uitgaat van jouw eigen kracht en kwaliteiten en je niet met andere vergelijkt.
Niet alleen om een gezond zelfvertrouwen te behouden, maar ook om te genieten van kwaliteitsvolle relaties met andere mensen. Niet van jezelf houden zorgt er echter voor dat je het moeilijk vindt om je te verbinden met andere mensen. En het zal ook het risico op depressie verhogen.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Wat kun je er zelf aan doen? Je zelfvertrouwen kun je vergroten door activiteiten te ondernemen en jezelf aan te moedigen door te denken dat je het zult kunnen (positieve gedachten over je kans van slagen). Na afloop kun je jezelf een complimentje geven over het zelfbehaalde resultaat of over je inzet.
God is liefde (1 Joh. 4:8) en hij leeft in jou. (1 Joh 4:12) Jezelf liefhebben is dus God binnenlaten. Door anderen als jezelf lief te hebben komt Liefde in persoon in je wonen, hoe vet?!
Iemand die moeite heeft om zijn zelfbeeld overeen te laten stemmen met het beeld dat zijn omgeving van hem heeft, kan je zeker aanleren waar hem de crux zit. En hoe hij deze beelden beter op elkaar kan afstemmen. Dan begin je met hem uit te leggen dat mensen alleen maar je buitenkant zien.
Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden. Als iets wel goed is gegaan, heb je de neiging om dit succes te verkleinen (het komt niet door jouw handelen, maar door anderen).
De meest gebruikte therapie bij onzekerheid en een negatief zelfbeeld is cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van (onrealistische) negatieve denk- en gedragspatronen die je onzekerheid en lage zelfbeeld in stand houden.
Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing.
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Veel mensen zijn simpelweg op zoek zijn naar veiligheid en zijn bang voor het onbekende. Immers, onbekend maakt onbemind. Veel mensen klagen erover dat hun leven een sleur is, dat het te veel van hetzelfde is, of dat ze te weinig uitdaging hebben. Dat is ook niet zo raar als je altijd hetzelfde doet.