Als je dus een vochtvreter in de camper zet, dan wordt de camper zelf droger. Omdat in de winter de lucht minder vochtigheid kan bevatten condenseert het water en slaat neer als condens op de wanden en ruiten van de camper. Uiteindelijk kan dit vocht inwerken op het houten geraamte en kunnen schimmels ontstaan.
Ook in een ruimte waar regelmatig mensen in en uit lopen of ramen en deuren openstaan, heeft een vochtvreter weinig nut. Daar is de luchtcirculatie namelijk veel te groot en ben je eigenlijk steeds de buitenlucht aan het filteren die naar binnen komt. Niet zinvol.
Vochtschade valt te herkennen door vochtkringen, wanden en vloeren die zacht en sponzig aanvoelen, een muffe lucht in uw camper en schimmelvorming. Indien u één van deze symptomen in uw camper aantreft is het zaak om het voertuig zo spoedig mogelijk te laten inspecteren door een gespecialiseerde schadehersteller.
Op de verpakking van een vochtvreter staat vermeld dat het middel irriterend is voor de ogen en dat het etiket aan de behandelend arts getoond moet worden wanneer het wordt ingeslikt. Ondanks dat de stof niet heel gevaarlijk is doen die meldingen wel recht aan de stof.
Op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals de garage, schuur, boot, caravan en meterkast. Plekken met weinig tot geen ventilatie en die uit het zicht zijn. Maar ook in het zicht, op plekken waar je het niet verwacht, zoals in de woonkamer, keuken, hal, toilet en slaapkamers. Voorkom dat vocht een probleem wordt!
Vochtvreters bestaan uit een soort zout. Als dit vocht heeft opgenomen, mag de ontstane vloeistof door de gootsteen. Ook ongebruikte luchtontvochtingsvloeistof mag je door de gootsteen wegspoelen.
Zet de kastjes, deuren en ramen in de stalling op een kiertje. Zo voorkom je condensvorming en schimmel in de caravan. Zet de ramen ook niet te ver open, anders krijg je misschien muizen op bezoek.
Hoe lang gaat een vochtvreter mee? Het zakje met calciumchloride korrels in een vochtvreter gaat ongeveer drie a vier maanden mee, maar dit hangt af van hoe vochtig de ruimte is waarin de vochtvreter staat.
Dit soort caravans worden vervaardigd van heel dun plaatmateriaal. Om die plaat te versterken wordt deze geprofileerd, en dat zijn inderdaad die bobbeltjes. Een camper moet veel sterker zijn, omdat deze zelf rijdend is. De RDW stelt daarom eisen aan de sterkte van het materiaal, om een goedkeuring te krijgen.
Scheur de koffiefilter voorzichtig open en knip deze vervolgens op maat van de spons. Leg de spons met het koffiefilter erop in het bakje en strooi er vervolgens wat zout overheen. Zet de vochtvreter op een vochtig plekje en kijk wat er gebeurt!
Optrekkend vocht komt vaak via funderingen, kruipruimten en (spouw-)muren het huis binnen. Dit vocht trekt via de wanden en spouw omhoog. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een hoge waterstand en een opzuigende werking van verticaal metselwerk.
Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan tot vervelende vochtproblemen leiden: vochtplekken, ongedierte, muffe geurtjes, … Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden. Het verwijdert het overtollige vocht uit de lucht en creëert zo een beter binnenklimaat.
De prijs voor de vochtmeting caravan of camper bedraagt € 60,- inclusief BTW.
Stacaravan isoleren
Een stacaravan of chalet isoleren gebeurt met sandwichpanelen van 4 cm dikte. De binnenkant is PUR en de buitenkant is van staal. Dit wordt aan de onderkant van de stacaravan geplaatst. Hierdoor kan de kou niet meer via de onderkant de stacaravan binnendringen.
De prijs van een vochtvreter is bij de verschillende merken zowat gelijklopend. De meeste vochtvreters kosten gemiddeld rond 20 euro en dit kan soms variëren door het aantal vullingen dat er worden bijgeleverd. De navullingen apart kosten bijna evenveel als het bakje zelf.
Laat een ventilator draaien om het vochtgehalte in een vochtige ruimte te verminderen. Het in beweging houden van de lucht vermindert waterdamp. Gebruik een raamventilator om de ventilatie te verbeteren als de kamer een raam heeft dat plaats biedt aan een raam.
Het belangrijkste voor het winterklaar maken is het aftappen van de waterleidingen vóór de vorstperiode. Begin met de toevoer waterleiding dicht te draaien. Daarna zet u alle kranen en de aftappunten van het watersysteem onder uw stacaravan of chalet open. Let op: Het aftappunt van Glycol moet gesloten blijven.
Laat het schimmel schoonmaakmiddel 30 minuten inwerken. Maak het schoon met water en een spons. Het resultaat is een schimmelvrije omgeving!
Ventilatie is erg belangrijk om vocht tegen te gaan. Zet daarom de (dak)ramen op de ventilatiestand en (bank)kasten op een kier. Kussens van bank en stoelen kunnen het best rechtop gezet worden. Plaats geen vochtvreter in je camper, dit kan juist vocht van buiten aantrekken.
Een groter probleem is dat als de vochtvreter echt nodig is en goed werkt, deze ook vol kan raken en overlopen. Een regelmatige controle is dan nodig en dat is in de praktijk vaak erg lastig. Daarmee zou het middel erger kunnen worden dan de kwaal.
Het aantal benodigde vochtvreters hangt af van de hoeveelheid vocht die in je auto aanwezig is. Zo kan één zakje genoeg zijn, maar kan het ook nodig zijn om er juist twee te gebruiken.