Azijn is een zuurhoudende oplossing met een pH van organische zuren, voornamelijk azijnzuur, en andere organische verbindingen, waarvan vele vluchtige organische stoffen (VOS's) zijn. Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken.
De pH van azijn ligt tussen 2 en 3,5, afhankelijk van de concentratie van het azijnzuur.
Zuur is een bekende smaak. In de keuken komen veel verschillende zuren voor, als citroensap, azijn, tomatenpuree, bijna alle fruitsoorten, wijn. Basen of een basische smaak proef je minder vaak, het is de smaak van zeep. Chemisch gezien is dit een stof die zuur kan neutraliseren.
De pH is een waarde op een schaal tussen de 0 en 14 en geeft aan of een product zuur, neutraal of alkalisch is. Een sterk zuur product heeft een waarde van 0 en wordt bijvoorbeeld gebruikt om kalk- en vliegroestvorming te verwijderen. PH-neutrale producten hebben een waarde rond de 7 en zijn veilig in gebruik.
Zure grond heeft in het algemeen een pH-waarde tussen pH 4 (flink zuur) en pH 7 (neutraal, dus niet zuur en niet kalkrijk). Er zijn planten die juist in zulke grond graag groeien.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Hoe zit het met de inwendige en uitwendige intieme zones? Bij een vrouw die niet in de menopauze zit, varieert de normale pH-waarde van de vagina tussen 3,8 en 4,5. De vulva en het perianale gebied bestaan uit huid (gemiddelde pH-waarde 8) en een slijmvlies, wat altijd wat zuurder is (gemiddelde pH-waarde 4,8).
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Een normale pH in tomaten is 4.0-4.5 en hoe lager de pH, hoe scherper en zuurder het fruit.
Noten en olie van zaden bevatten meer Omega 6-vetzuur en kunnen beter worden vermeden. Kokosolie en olijfolie om eten te bereiden zijn wel basisch.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas. Zwak zuurvormend/zwak basenvormend voedsel: Kwark, noten, zaden, roomboter, olie. Basenvormend voedsel: Vloeibare melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt). Sterk basenvormend voedsel: Groenten, fruit, aardappelen.
Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0. Azijn heeft een pH van 2-3 en citroensap een pH van twee, dus is het effect op het water vergelijkbaar.
Verse melk heeft een pH-waarde van 6,7.
Helaas kan het chloor niet goed werken als de zuurgraad niet goed is. De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 1 tot 14, waarbij 7 als neutraal gezien wordt. Om het chloor goed te laten werken is een pH-waarde tussen de 7,2 en 7,8 nodig. Je onderzoekt de zuurgraad door middel van een testset.
Zure fermentatieproducten als zuurkool, yoghurt etc. zijn door de fermentatie ook opeens basisch geworden. Iets wat zuur is, is immers over de hele linie vaak basisch, las je al aan het begin van het verhaal.
Het eten van sinaasappels maakt je lichaam meer basisch: het alkaliseert je lichaam. Eet je een sinaasappeltje voor het sporten, dan verzuurt je lichaam dus minder snel omdat de basische waarden hoger liggen. Aanrader dus!
Volgens het 80% – 20% principe (80% basische voeding en 20% zuurvormende voeding) voor een goede zuur-base balans valt volkoren (spelt) brood in de categorie zuurvormende voeding.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Juist daarom is het belangrijk om voor de juiste ontzurende kruidenthee te kiezen. Een goede kruidenthee bevat kamille, pepermuntblad, kurkuma, gember, rozemarijn, venkel en vele andere kruiden. De kruiden ondersteunen de nieren bij de afvoer van verzurende stoffen.
De zure smaak van cola en ph waarde cola is laag
Heel zuur. Het heeft een pH waarde van ongeveer 2,7. pH is een maat voor de zuurgraad en heeft waarden van 0 tot 14.
Normale vaginale afscheiding, of witverlies is doorzichtig of melkachtig wit van kleur. De afscheiding is vloeibaar, slijmerig of kan dikker, plakkerig aanvoelen. Soms lijkt het op plattekaas. Normaal witverlies kan wat zuur ruiken of is geurloos.
De huid heeft van nature een iets zure pH-waarde en zit meestal tussen de 4.2 en 5.6. Als je je huid weerbaar en gezond wil houden, moet de pH-waarde rond 5.5 zijn. Dan is je huid in balans.