vers – verser – meest vers / verste (of: meest verse); komisch– komischer – meest komisch /komischte (of: meest komische).
Er zijn drie trappen van vergelijking: de stellende trap (positief), de vergrotende trap (comparatief) en de overtreffende trap (superlatief).
Mooi, mooier, mooist
nieuw - nieuwer - nieuwst. groot - groter - grootst. lief - liever - liefst.
De vergrotende en overtreffende trap van vaak zijn vaker en vaakst. Meer en meest zijn de vergrotende en overtreffende trap van veel: veel - meer - meest.
weinig - minder - minst.
moe: moeër / moest / meer moe / meest moe / moeier* / moeder* Er zijn verschillende vormen mogelijk als trappen van vergelijking van moe, maar er is een stijlverschil. De vormen moeër en het moest zijn informeel en lijken vooral gebruikelijk te zijn in gesproken taal.
De vergrotende trap wordt bij voorkeur gevormd met meer, en de overtreffende trap met meest plus het tweede deel van de samenstelling: meer gehoord, meest gehoord.
In gesproken taal wordt vaak als gebruikt in plaats van dan. Hoewel groter als door velen niet meer wordt afgekeurd, is groter dan nog steeds verzorgder, zeker in geschreven taal.
Men onderscheidt drie trappen van vergelijking: de stellende trap (of: positief), de vergrotende trap (of: comparatief) en de overtreffende trap (of: superlatief).
Het zand was als een vloerkleed.Ik voel me als een kleuter die een basketbal wil vastgrijpen.Zomernachten die even warm en zacht waren als de buik van konijnenjongen.
Enige is de verbogen vorm van enig, en betekent “uniek”. Enigste is de overtreffende trap van het bijvoeglijk naamwoord “enig”, dat “aangenaam”, “mooi” of “fijn” betekent. Enigste wordt vaak gebruik in de betekenis van “uniek”, maar dit gebruik is niet geaccepteerd als standaardtaal.
Dan komt na een vergrotende trap en na anders en ander(e): groter dan, kleiner dan, anders dan. Als komt na vergelijkingen met zo en even: zo groot als, even klein als.
Om een superlatief te vormen wordt “-st” toegevoegd . (1) Naast adjectieven kunnen er ook bijwoorden worden gebruikt in vergelijkingen : (1a) Marc rijdt even vlug als Erik. (1b) Marc rijdt net zo vlug als Erik. (2a) Gaby rijdt niet zo vlug als Marc.
Domein Cuvelier Bizonder is een Belgische witte blend van chardonnay en pinot blanc. De wijn wordt geproduceerd door domein cuvelier.
Het correct gespelde bijvoeglijk naamwoord is – zoals in het Frans – chic: een chic hemd. Bij de verbogen vorm en de vergrotende trap van chic verandert de spelling om een verkeerde uitspraak te voorkomen: een chique jurk, chique hemden, chiquere kleren.
zwaar - zwaarder - zwaarst.
' Meest(e) is de overtreffende trap van veel. Voor overtreffende trappen geldt dat ze zowel met als zonder buigings-e kunnen voorkomen: het grootst/het grootste, het best/het beste, het meest/het meeste.
Op zichzelf is er geen bezwaar tegen het gebruik van helder als synoniem van duidelijk. Dat geldt ook voor de vergrotende en overtreffende trap: iets nog helderder maken en het helderste betoog.
Wie mild is, is vriendelijk, inschikkelijk, zacht, toegeeflijk en goedaardig. Ik kan ook zeggen wat het niet is. Wie mild is, is niet bitter, niet cynisch, niet vol wrok, niet hard oordelend over anderen.
De uitdrukking niets is minder waar betekent dat wat net gezegd is, helemaal niet waar is.