Er zitten 60 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) tomatensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'tomatensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Soepen in blik- en poedervorm bevatten immers enorm veel zout en bewaarmiddelen, en vaak wordt er ook room in poedervorm aan toegevoegd om het geheel te binden. Hoewel de caloriewaarden nog steeds laag kunnen liggen is instant- of bliksoep dus echt niet zo gezond.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
En wist je dat soep verrassend gezond kan zijn? Tenminste als je de soep zelf maakt met lekker veel groenten en niet te grote hoeveelheden zout of bouillon. Als je gebruik maakt van verse ingrediënten (wat trouwens ook restjes uit de koelkast kunnen zijn) heb je niet veel zout nodig voor een lekkere soep.
Tomatensoep is goed voor de bloeddruk en bloedvaten
Je wilt niet dat deze druk te hoog of te laag is. Tomatensoep kan hier dus gunstig voor zijn. Bovendien bevat een heerlijke kom tomatensoep ook een ruime hoeveelheid vitamine C, wat juist weer helpt om je bloedvaten sterk en soepel te houden.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard.
Als je wilt afvallen en een last van een dip en ook wat energie nodig hebt, pak dag een koffie maar neem een kopje tomatensoep. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig soep eten gezonder zijn en minder calorieën binnen krijgen. Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het consumeren van goede soep.
1 portie (250 ml) bevat 80 calorieën.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
100 ml bevat 48 calorieën.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Groentesoep bevat weinig calorieën, vetten en cholesterol. Zo bevat een portie groentesoep (250 ml) maar 65 kcal! 7. Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding.
Het soepdieet is eigenlijk vrij eenvoudig: De basis is een zelfgemaakte soep van verse producten. Deze soep mag je ongelimiteerd eten, de hele dag door. Maar je kunt natuurlijk niet alleen leven van soep. Daarom heb je iedere dag een aantal extra's die je toch de nodige (minimale) energie moeten geven.
Tijdens het dieet mag je elke dag onbeperkt soep eten. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en ongezoete thee/koffie. Andere voedingsmiddelen zoals groenten, vlees en fruit zijn op bepaalde dagen toegestaan. Brood, alcohol, koolzuurhoudende drank en dieetdrank zijn absoluut verboden.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Als tussendoortje of als maaltijdsoep
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
"Bij het koken van groente lossen wateroplosbare vitamines op in het kookwater", legt Dekker uit. "Hierdoor kan bijvoorbeeld wel de helft van de vitamine C verloren gaan. Bij roerbakken is dat niet het geval." Vetoplosbare vitamines hebben minder te lijden tijdens de bereiding.