Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
De kentekenplaatplicht wordt gefaseerd ingevoerd. Tot 1 januari 2025 hoeven geregistreerde (land)bouwvoertuigen, die niet sneller kunnen of niet sneller rijden dan 25 km/u, nog geen kentekenplaat te voeren.
Als u een aanhanger of caravan in uw bezit hebt zijn er situaties waarin u het voertuig moet laten keuren om er op de weg mee te mogen rijden. Een aanhanger met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg moet zijn voorzien van een kentekenbewijs.
De kosten voor het overschrijven van een caravan zijn overal in Nederland 10,75 euro. Daarnaast ben je bij een Kentekenloket ook aan het juiste adres voor aanvullende diensten zoals een aankoopkeuring, poetsbuurt en wintercheck.
Gemiddeld zijn de caravans in Duitsland zo'n 10% goedkoper. Dit komt mede door het grote aanbod en omdat er in Duitsland geen BPM is en bovendien de BTW een paar procenten lager is. Hierdoor kan de prijs van een zelfde type caravan in Duitsland veel goedkoper zijn.
Kampeerautotarief. Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
Wanneer je op reis gaat met een caravan is het van belang om te weten of je auto deze mag trekken. Dit staat in de meeste gevallen vermeldt op je kentekenbewijs. Daar staat op wat je auto geremd en ongeremd mag trekken. Geremd betekent met een aanhanger die een eigen remsysteem heeft, zoals de caravans dat hebben.
Aanhangwagens met een MTM van >750kg dienen wel ingeschreven én periodiek gekeurd te worden. Wanneer u een nieuwe (of tweedehands) aanhangwagen koopt, dient deze na aankoop ingeschreven te worden bij het DIV (Dienst Inschrijvingen van Voertuigen).
Omdat je voor de meeste caravans geen wegenbelasting betaald heeft het ook geen zit om deze te schorsen. Alleen grote bakbeesten , caravans met een gewicht van boven de 3500 kilo die ook wegenbelasting betalen en APK plicht hebben kun je wel schorsen.
Een caravan die je achter je auto trekt, is automatisch meeverzekerd via je WA-verzekering. Dat betekent dat schade die je toebrengt aan een ander (bijvoorbeeld bij achteruit parkeren) is gedekt. De caravan maakt, mits aangekoppeld, tenslotte deel uit van je auto.
Auto's, motoren, aanhangers en bromfietsen moeten een kenteken hebben.
Op elk (land)bouwvoertuig dat harder gaat dan 25 km/h moet een kentekenplaat. Ook een voertuig waarvoor een ontheffing nodig is, moet een kentekenplaat hebben. Vanaf 1 januari 2025 geldt de verplichting tot het voeren van een eigen kentekenplaat voor elk geregistreerd voertuig.
Een caravan valt inderdaad niet onder de noemer "voertuigen" in het RVV maar onder de noemer "aanhangwagens".
Dan mag u ook met een brommobiel rijden. Heeft u zo'n rijbewijs niet, dan moet u het theorie-examen bromfiets halen en het praktijkexamen bromfiets of het praktijkexamen brommobiel. U moet voor beide voertuigen WA-verzekerd zijn. Voor een brommobiel moet u een kenteken hebben.
Alle aanhangwagens moeten sinds 2012 over een chassisnummer en een gelijkvormigheidsattest (Certificate of Conformity of COC) beschikken. Het gelijkvormigheidsattest omschrijft hoe uw aanhangwagen is opgebouwd en bevat informatie over afmetingen, gewicht en de bandenmaat.
Voor caravans en aanhangwagens is het grens gewicht 750 kg, alles bepalend. Caravans en aanhangwagens die zwaarder wegen moeten een aparte verzekering afsluiten. Daarnaast moeten deze ingeschreven worden bij de DIV en een jaarlijkse keuring ondergaan.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Ongeremde aanhangwagens hebben altijd een MTM (Maximaal Toegelaten Massa) van 750kg. Dat is inclusief het gewicht van de aanhanger zelf. Geremde aanhangwagens bestaan met een MTM van 750kg, deze aanhangers zijn interessant voor eigenaars van auto's met een trekvermogen van minder dan 750 kg ongeremd.
Heel gemiddeld moet u denken aan vanaf 90 kW (motorvermogen) of 120 pk en een koppel (trekkracht) vanaf 200 Nm. Wanneer een bepaalde auto bij u in beeld komt, kunnen we altijd de individuele trekeigenschappen van de bewuste auto bekijken in combinatie met het caravangewicht.
Als je een nieuwe caravan hebt gekocht ben je niet verplicht om voor de caravan een verzekering af te sluiten. Voor schade die je aan anderen toebrengt met jouw caravan ben je verzekerd met: De verplichte WA-autoverzekering: als je caravan is gekoppeld aan jouw auto. Ook ben je verzekerd als de caravan losschiet.
Caravans hebben over het algemeen een lange levensduur. Vaak zien we dat deze maar enkele weken per jaar gebruikt worden en daarna weer netjes de stalling in gaan. Het is dus niet ongewoon dat een caravan in veel gevallen een levensduur van zeker 20-30 jaar heeft. Veel zal echter afhangen van het gebruik.