Er is niet één oorzaak voor het ontstaan van een paniekstoornis. Waarschijnlijk ontstaat een paniekstoornis door een combinatie van oorzaken zoals erfelijkheid, opvoeding en hormonen. Kinderen van een ouder met een paniekstoornis hebben meer kans dat ze zelf ook een paniekstoornis krijgen.
Met 'onverwachte momenten' wordt bedoeld dat er geen duidelijke aanleiding voor is. De aanval treedt op 'uit het niets'. Meestal zijn mensen die herhaaldelijk paniekaanvallen hebben voortdurend bang voor een nieuwe paniekaanval of voor de gevolgen daarvan, zoals een hartaanval krijgen of 'gek worden'.
Een paniekaanval is beangstigend maar niet gevaarlijk
Tijdens een paniekaanval kunnen lichamelijke sensaties verkeerd geïnterpreteerd worden. Je kan hartkloppingen verwarren met het begin van een hartaanval, of duizeligheid met het idee flauw te vallen.
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
De angst voor een paniekaanval kan uw leven gaan beheersen. Een paniekstoornis kan enkele jaren duren. Perioden met veel en weinig klachten wisselen elkaar af.
Vitaminen B bij angst en paniek
De B vitaminen dienen immer op peil te worden gehouden om met name angst- en paniekklachten te helpen voorkomen. We kunnen de verschillende B vitaminen onderverdelen in onder andere vitamine B12 Dit is een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam, maar ook voor ons brein.
Zelfs als u vaker een paniekaanval heeft gehad en precies weet wat het inhoudt, kunt u bij een nieuwe aanval toch steeds weer bang zijn dat u dood gaat. Een paniekaanval bereikt meestal binnen ongeveer 10 minuten zijn hoogtepunt en ebt daarna langzaam weg. Soms houdt u nog lang een gevoel van spanning en onrust.
Medicijnen tegen een angststoornis en depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een paniekstoornis. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, paroxetine of clomipramine. Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt.
De behandeling van een paniekaanval gebeurt vaak in de vorm van cognitieve gedragstherapie en medicijnen. Waarbij je tips krijgt als: zoveel mogelijk drukke plekken vermijden. En door oxazepam voor te schrijven. Die de angst en paniek onderdrukt.
Wanneer je een paniekaanval hebt, kun je het gevoel krijgen dat je gek wordt, de controle verliest of zelfs doodgaat. Andere angstaanval symptomen zijn hartkloppingen, koude rillingen, misselijkheid, druk op de borst en een gevoel van ademnood.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Ook veel soorten kruidenthee kunnen een kalmerende werking hebben, zoals kamille, passiebloem, valeriaan of citroenmelisse. Zwarte thee bevat theïne wat juist een opwekkend effect heeft, net als cafeïne. Laat dit in tijden van stress ook liever staan.
Bang zijn is normaal en nuttig als er gevaar dreigt. Het helpt om weg te vluchten of te vechten. Vaak bang zijn noemen we angstklachten. Zulke klachten zijn ook normaal als u in uw leven met moeilijke situaties of problemen te maken krijgt.
Probeer niet weg te lopen van uw emoties, maar erken dat u bang bent en in paniek begint te raken. Erken en accepteer dat u bang bent, maar weet dat u niet echt in gevaar bent. U kunt niet gek worden, u gaat niet dood. De gedachte dat u in gevaar bent is slechts een symptoom van de paniek.