Deze datum vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten, waar het idee van een Vaderdag voor het eerst werd geopperd door Sonora Smart Dodd om haar vader te erkennen en te eren voor het feit dat hij zijn zes kinderen alleen grootbracht nadat zijn vrouw was overleden tijdens de geboorte van hun laatste kind.
Geschiedenis. Naar verluidt is Vaderdag in 1909 geïntroduceerd door mevrouw Sonora Smart Dodd, uit de staat Washington, waarbij zij haar vader, William Jackson Smart, wilde eren.
Op de derde zondag in juni worden vaders in het zonnetje gezet.Vaders in Nederland worden op deze dag verwend met cadeaus of bezoek van hun kind(eren). Net als Moederdag is Vaderdag een Amerikaanse uitvinding. Met Vaderdag probeerde mevrouw Dodd vaders meer te betrekken bij de opvoeding van de kinderen.
De officiële Vaderdag valt elk jaar op de tweede zondag van juni. In 2020 is dat op 14 juni. De traditie komt overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1909 wilde Sonora Louise Smart Dodd haar vader eren, die hard had afgezien in zijn leven.
Vaderdag werd pas erkend als een nationale feestdag in Amerika toen Richard Nixon het in de wet ondertekende in 1972. De dag werd in het leven geroepen als aanvulling op Moederdag en om het mannelijk ouderschap te vieren. In de jaren '60 en '70 ontstond een 'new fatherhood' beweging als reactie op de vrouwenbeweging.
Vaderschap is liefde geven
Het belangrijkste is de liefde. De liefde van de vader is een vergelijkbaar met de liefde die God geeft. “Bedenk toch hoe groot de liefde is die de Vader ons heeft geschonken! Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook” zegt de brief 1 Johannes (1 Joh 3).
In Nederland vieren we Vaderdag dus op de derde zondag van juni. Net als in Nederland worden de vaders in veel verschillende landen op dezelfde datum in het zonnetje gezet als hier. Toch wordt vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt deze datum af.
De eerste echte Vaderdag werd op 19 juni 1910 gevierd in Spokane, een stad in de Amerikaanse staat Washington. In beide gevallen waren het initiatieven van gewone burgers die na enige tijd landelijke navolging kregen.
In de Verenigde Staten wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van juni, net als in Nederland. Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië en veel landen in Europa, vieren ook Vaderdag op de derde zondag van juni.
In Nederland werd het idee voor Vaderdag in de jaren 30 omarmd, al viel de dag toen nog in oktober. In 1948 werd besloten om 'in navolging van Amerika' de dag te verplaatsen naar juni. Oktober zat te dicht op feestdagen als Sinterklaas en Kerstmis, waardoor Vaderdag ondergesneeuwd raakte.
Vaderdag valt dit jaar op 19 juni. We vieren de feestdag in Nederland altijd op de derde zondag in juni. De meeste landen vieren eens per jaar Vaderdag, al doet niet ieder land dat op dezelfde dag.
Moederdag wordt meestal in maart, april of mei gevierd: dit verschilt per land. In grote delen van de wereld, waaronder Nederland en België, valt Moederdag op de tweede zondag in mei.
Moederdag wordt overal ter wereld als een feestdag beschouwd, maar het is niet in alle landen een officiële regeringsfeestdag. In de Nederland en België bijvoorbeeld, wordt het gevierd op de tweede zondag van mei en is het wettelijk erkend als een officiële feestdag.In Nederland begon deze traditie rond 1925.
Het was de Amerikaanse Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia, die in 1914 met Moederdag is begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden. Zelf is ze altijd alleenstaand geweest en nooit moeder geworden.
Moederdag wordt over de hele wereld gevierd, maar niet overal op dezelfde dag.
De "moderne" moederdag, op de tweede zondag van mei, is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar startte in 1870 een rechter uit Philadelphia in de staat Pennsylvania, Julia Ward Howe, een campagne voor Moederdag. Dat moest een dag worden van pacifisme en ontwapening, maar het idee sloeg niet echt aan.
In Duitsland wordt op Hemelvaartsdag echter ook nog een ander feest gevierd, namelijk Vaderdag. De zoon keert bij het vieren van Vaderdag als het ware terug naar de vader. Tijdens Vaderdag, ook wel 'Männertag' of 'Herrentag', is het gebruikelijk dat de mannen onder elkaar de straten op gaan om samen te wandelen.
In 1913 schreef Frans Van Kuyck, een liberale schepen in Antwerpen, een pamflet 'De dag des moeders'.Daarin stelde hij voor om op 15 augustus, de feestdag van Maria, Moederdag te vieren.
In Nederland werd Vaderdag voor het eerst gevierd in 1937, dit gebeurde destijds nog in Oktober. Later is dit verplaatst naar de derde zondag van juni. Wat is de datum van Vaderdag 2024? Vaderdag valt elk jaar op de derde zondag van juni.
Het merendeel van de Belgen viert Vaderdag op de tweede zondag van juni. Maar Antwerpenaren doen dat al op 19 maart. En dat heeft mogelijk te maken met de bezetting van de Spanjaarden in de zestiende en zeventiende eeuw. De officiële Vaderdag komt overgewaaid uit de Verenigde Staten.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
God de Vader is de allerhoogste God waarin we geloven en die wij aanbidden. Hij is de hoogste Schepper, Heerser en Bewaker van al het bestaande. Hij is volmaakt, almachtig en alwetend. Hij heeft 'een lichaam van vlees en beenderen, even tastbaar als dat van de mens' (LV 130:22).
31 maart. Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Dan wordt gevierd dat Jezus is opgestaan uit de dood.