Oogdruk is de inwendige druk in het oog. Het wordt bepaald door het evenwicht tussen de aanmaak en de afvoer van kamerwater. Te hoge of te lage oogdruk kan schade geven aan de zenuwvezels van het oog. Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg.
Dat verschilt per mens. Een normale oogdruk, dat wil zeggen een oogdruk die bij 95% van alle mensen voorkomt, bevindt zich tussen de 10 en de 21 mm Hg. Wat voor een oog een gezonde oogdruk is, hangt sterk af van de gezondheid van de ogen. Voor sommige ogen is 30 mm Hg nog goed, voor andere ogen is 14 mm Hg te hoog.
De oogdruk is opeens heel hoog. Dit geeft heftige klachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken, een rood en pijnlijk oog en wazig zien.
Voorbeelden: brinzolamide oogdruppels, dorzolamide oogdruppels, acetazolamide tabletten en capsules. Pilocarpine zorgt voor pupilvernauwing en bevordert de afvoer van vocht uit het oog. Hierdoor wordt de druk in het oog verlaagd. Pilocarpine wordt ook in combinatie met andere werkzame stoffen voorgeschreven.
Een (te) hoge oogdruk ontstaat als gevolg van een onevenwicht tussen aanmaak en afvoer van kamerwater in het oog. Als u een verhoogde druk hebt, loopt u een groter risico op het ontstaan van glaucoom met afsterven van de oogzenuw en onomkeerbare defecten in het gezichtsveld.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
Glaucoom is niet te genezen. Op dit moment is de enige bewezen therapie voor glaucoom het verlagen van de oogdruk. Glaucoom kan op drie verschillende manieren worden behandeld. Meestal schrijft de oogarts u druppels voor om de oogdruk te verlagen en verdere aantasting van het gezichtsveld te beperken.
Symptomenchecker Pijn en drukgevoel oog
Heb je eerder last van een drukkend of pijnlijk gevoel achter of rond je ogen, dan is dat vaak uitstraling van pijn op een andere plek. Pijn of een drukgevoel achter of rond de ogen wordt vaak veroorzaakt door hoofdpijn of een bijholteontsteking.
De oogarts bepaalt uiteindelijk of behandeling nodig is en hoe vaak je je ogen moet laten controleren. Als er bijvoorbeeld glaucoom voorkomt in je familie, dan is het verstandig om je ogen wat vaker te laten controleren. Als er sprake is van glaucoom, dan moet dit behandeld worden.
Bij sommige vormen van glaucoom helpt een laserbehandeling beter dan oogdruppels. Of glaucoom behandeld kan worden met laser en wat het resultaat is, verschilt per patiënt, per soort glaucoom en zelfs per oog. Uw oogarts bespreekt met u welke laserbehandeling voor uw soort glaucoom het meest geschikt is.
Glaucoom is wereldwijd de op één na meest voorkomende oorzaak van blindheid1. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat ongeveer 4,5 miljoen mensen wereldwijd blind zijn door glaucoom.
Een verhoogde oogdruk ontstaat door een onevenwicht in de productie en afvoer van het oogvocht. Dit treedt op wanneer de afvoerkanalen in het oog te nauw worden. De gemiddelde oogdruk in de bevolking schommelt tussen de 12-21 mmHg. Vanaf een oogdruk van 21 mmHg is er sprake van een verhoogde oogdruk.
Meestal wordt glaucoom eerst behandeld met medicijnen (oogdruppels). Daarna kan een laserbehandeling volgen of een microchirurgische behandeling.
Uit onderzoek blijkt dat: vooral Luteïne, Zeaxanthine maar ook vitamine C, vitamine E en betacaroteen, vooral op de macula de meeste invloed hebben. Deze stoffen komen met name voor in groente en fruit. Ook zink en omega 3 hebben een grote rol om het netvlies te beschermen tegen vrije radicalen.
Door stress spannen uw spieren aan, ook die in uw ogen. Hierdoor neemt uw gezichtsscherpte af. Het wazig zien door stress is een tijdelijke klacht. Zodra de stress minder wordt, wordt uw zicht weer helderder.
Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden. In ons oog wordt continu een helder vocht, kamerwater, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt.
Acuut glaucoom > Bij acuut glaucoom ontstaat er in korte tijd een extreem hoge oogdruk. Dit veroorzaakt een heftige, doffe pijn in het oog die uitstraalt naar het hoofd. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, misselijkheid en braken.
Vitamine B (vooral vitamine B1, B2, B6, B12 en foliumzuur) helpen oogziekten voorkomen. Ook ondersteunt vitamine B de werking van de oogspieren. Een tekort aan vitamine B kan zorgen voor gevoeligheid voor licht, oogontsteking en in het ergste geval een verhoogd risico op verlamming van de oogspieren.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
(oogdruppels Azopt® en Trusopt® en tabletten Diamox®). Deze medicamenten werken door een vermindering van de aanmaak van kamerwater.
Vitamine B1
Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes. Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.
Als u 40 jaar of ouder bent. Als u sterk verziend of bijziend bent. Als u van Afrikaanse of Aziatische afkomst bent. Als u aan cardiovasculaire aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes) lijdt.
Acuut glaucoom
De oogbol voelt hard en gevoelig aan en vaak heb je ook wazig zicht. Daarnaast treden er algemene ziekteverschijnselen op: je kunt misselijk worden, hoofdpijn krijgen, gaan braken en eventueel buikpijn krijgen.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.