Maar wat is een nismaat precies? De nismaat wordt bepaald door de hoogte, diepte en breedte van de nis. De standaardafmeting-keukenkast waar een oven in past, is doorgaans 60 centimeter breed.
De hoogte van de nis is ook belangrijk voor de verluchting van de kookplaat. Je voorziet best 2 cm extra in de hoogte. De standaard breedte van een kookplaat is 60 cm en past gemakkelijk in een standaard nis van 56 cm. Sommige kookplaten van 70 of zelfs 75 cm passen ook in een nis van 56 cm breed.
Inbouw ovens hebben twee standaard nishoogtes, afhankelijk van de grootte van de oven. Kleinere inbouw ovens hebben een nishoogte van 45 cm en grotere inbouwovens hebben een nishoogte van 60 cm. De meeste inbouwovens hebben een nishoogte van 60 cm. Meet de nishoogte aan de binnenkant van de kast, van onder naar boven.
Je meet de nismaten van een inbouw kookplaat op door te kijken naar de nisbreedte, nisdiepte en de dikte van je keukenblad. Een kookplaat is altijd breder en dieper dan de nis zelf, omdat het apparaat op het keukenblad rust.
Als je een inbouw apparaat koopt, is het belangrijk dat je weet wat de nismaten van je keuken zijn. Deze inbouwmaten zijn de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Zo kies je een apparaat dat gegarandeerd in je keuken past.
Alle inbouwovens beschikken over twee standaard inbouw maten. Dit zijn ovens met een inbouwhoogte van 45 centimeter, maar ook van 60 centimeter. De keuze voor een oven van 45 centimeter of 60 centimeter hangt af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en wat voor soort oven het beste past bij jouw huishouden.
Een standaard inbouwoven is 60 cm breed en 60 cm hoog. Bij een compacte inbouwoven is de hoogte 45 cm. De nis zal altijd iets smaller zijn zodat hij mooi wordt afgedekt door de oven.
Stap je over van gas naar inductie, dan kun je dezelfde breedte aanschaffen als jouw huidige gaskookplaat. Soms is het ook mogelijk om een bredere kookplaat te installeren. Raadpleeg hiervoor een installateur zodat deze je goed adviseert over de mogelijkheden.
De breedte en diepte van de kookplaat en de nismaten. De nis is de uitsparing in het keukenblad waarin de inbouwkookplaat wordt geplaatst.
Wanneer je een inbouw oven gaat kopen, is het belangrijk dat je een oven kiest die bij jou en je keuken past. Het is daarom van belang om te kijken hoeveel ruimte je in je keuken hebt voor een oven, waar je de oven voor wilt gebruiken en welke functies voor jou belangrijk zijn.
De standaardafmetingen van een oven zijn 60 cm breed en 60 cm hoog. Maar er bestaan ook compacte ovens: dit zijn ovens van 45 cm of 38 cm hoog en 60 cm breed. Indien de nis 60 cm hoog is en je toch een compacte oven wil, kan je de overblijvende ruimte opvullen met een opberglade of een warmhoudlade.
Zoals gezegd is een oven over het algemeen 60 centimeter breed (en diep). Dit is de meest toegepaste maat en groot genoeg voor het gezin. Krijgt u regelmatig gasten en/of gebruikt u veel de oven? Dan is een oven van 90 centimeter breed aan te raden.
Zorg ervoor dat de afstand tussen de onderzijde van uw kookplaat en de bovenzijde van het meubel tenminste 2 cm bedraagt. Let op: Een kookplaat kan alleen maar boven een vaatwasser, koelkast, diepvriezer, oven of wasmachine worden geïnstalleerd indien dit uitdrukkelijk vermeld staat in de gebruiksaanwijzing.
Ik zou minimaal 2 tot 3 cm ruimte houden en een sleuf van 2 x 60 cm aan de voorzijde vrij houden of op een andere manier zorgen voor voldoende ventilatie. Alles wat u moet weten staat in de inbouwvoorschriften van de kookplaat.
Wij hebben de Siemens EX975LXC1E iQ700 tot beste inductiekookplaat 90 cm gekozen. De Siemens EX975LXC1E iQ700 is de meest flexibele inductiekookplaat op dit moment verkrijgbaar. De kookplaat beschikt over 5 kookzones die samen te voegen zijn tot Flex-zones.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Koken op gas is duurder dan koken op stroom (elektrisch koken). Jaarlijks verbruikt u met een gaskookplaat ongeveer 37 m3 aan gas, terwijl uw stroomverbruik met inductie koken op ongeveer 175 kWh aan stroom per jaar ligt. Dit is een aanzienlijk verschil.
Inductie is sneller en zuiniger dan keramisch. Het koken van 1 liter water gaat zo'n 40% sneller met inductie. Een inductieplaat verwarmt alleen de pan, terwijl bij keramisch de hele plaat warm wordt. Kies daarom bij keramisch een pitje dat even groot is als de pan.
Het verschil
Bij een hetelucht oven blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. De temperatuur is hierdoor overal in de oven gelijk. Voor veel gerechten is dit ideaal, ook wanneer je meerdere platen of roosters tegelijk gebruikt. Bij een conventionele oven komt de warmte van boven en beneden.
Reacties. Die kan ook gewoon los staan, het kan er alleen wat lelijker uit komen te zien omdat hij bedoeld is om 'verborgen' te zitten (althans, de zijkanten). Toegevoegd na 1 minuut: Wees er alleen wel voorzichtig mee.