Vanwege de melkwei bevat Rivella ingrediënten die je niet snel in je fresh beverage verwacht, zoals lactose, melkzuur en mineralen. Het wordt gezien als de nationale drank van Zwitserland, maar, saillant detail: de variant die wij kennen als de standaard Rivella (met blauw etiket) maakte zijn primeur in Nederland.
Pepita en Rivella
Als het gaat om typisch Zwitserse drankjes, is Pepita een van de meest populaire.
Drinken is ook een geweldige manier voor de Zwitsers om te socializen of te ontspannen na het werk. Witte wijn is in het bijzonder erg populair en wordt traditioneel geserveerd bij fondue – een van de meest stevige gerechten in het Zwitserse dieet.
Rivella wordt gezien als de nationale drank van Zwitserland. Het aandeel in waarde van Rivella AG in de Zwitserse frisdrankmarkt was 15,3 procent in 2013, waarmee Rivella op de tweede plaats staat na Coca-Cola. Rivella is een lang gevestigd merk in het Vorstendom Liechtenstein, Nederland en Luxemburg.
Jodelen, vendelzwaaien, Alpenhoornblazen, worstelen: deze en nog veel meer typisch Zwitserse tradities maken sinds jaar en dag deel uit van het leven van de Zwitsers.
Er zijn enkele gerechten en specialiteiten zoals fondue, Älplermagronen of chocolade, die typisch Zwitsers zijn. Van een eigen Zwitserse keuken kun je echter nauwelijks spreken. Er is een keuken met Berner schotel en Berner rösti. Een keuken met Waadtlandse saucisson en lookgroente.
Andere gegeven antwoorden voor een Zwitsers ontbijt waren: een omelet, schnitzel of worstjes. WERKELIJKHEID! De Zwitsers eten veelal hetzelfde als in de omliggende Duitstalige landen. Een veel voorkomend Zwitsers ontbijt bevat vers fruit, noten en muesli.
Natuurlijk wordt de nationale frisdrank van Zwitserland gemaakt met melk. Rivella werd voor het eerst geproduceerd in 1952 en is een van de meest iconische dranken van Zwitserland. Volgens hun website wordt het gemaakt van melkserum (ook bekend als wei), kruiden- en vruchtenthee-extract, water, suiker en bruis .
Zuger-kers
Deze drank is het lekkerst als hij koud wordt geserveerd en wordt vaak gebruikt als digestief na een grote maaltijd. Ondanks zijn elegantie en kersensmaak wordt Zuger Kirsch ook gebruikt als hoofdingrediënt bij het maken van de Zuger kirschtorte (Zwitserse kersentaart) en de beroemde Basler läckerli koekjes.
Uit eten gaan in Zwitserland is prijzig en alcohol is duur. Om een paar voorbeelden te noemen van de gemiddelde prijzen in restaurants en op het terras: Koffie CHF 4.
De meest typische Zwitserse alcoholen zijn eau-de-vies zoals kirsch, williamine, abricotine ... Er is ook génépi. Sommige distilleerderijen maken whisky in de Schotse traditie, het smaakt goed maar ik vond het echt duur en het product was de prijs niet waard.
Er is geen standaard gin & tonic. Afhankelijk van de gin betaal je meestal tussen de CHF 18 en 24 (incl. Tonic Water).
Ovomaltine : een moutige drank
Dit poeder op basis van mout wordt gemengd met koude of warme melk en is een populaire manier voor veel Zwitsers om hun dag te beginnen. Ovomaltine is verkrijgbaar in de klassieke poedervorm, net als meer dan 110 jaar geleden. Tegenwoordig vind je het ook in kant-en-klare versies.
Een goede Schnaps is als een goede wijn: je ruikt, je nipt, je laat het over je tong gaan, laat er wat lucht bij komen en je proeft de sensatie van de vele smaken.Vervolgens drink je de Schnaps met kleine slokjes op en geniet je ervan.
Enkele van de bekendste bieren: Feldschlösschen Original, het populairste bier van Zwitserland. Feldschlösschen Hopfenperle. Calanda.
In Zwitserland drink je absint
Het sterke drankje is een eeuw lang verboden geweest omdat je er hallucinaties van zou kunnen krijgen. Inmiddels mag het gewoon weer gedronken worden.
Lokaal vervaardigde, complexe bitter die verschillende botanicals en kruiden combineert om een geweldig digestief te produceren. Geniet ervan puur of met ijs , hoewel het veelzijdig genoeg is voor cocktails of mixdrankjes.
Royal Unibrew is sinds 29 september de eigenaar van frisdrankproducent Vrumona, bekend van merken zoals Royal Club, Crystal Clear, Sourcy, Pepsi, 7up, Rockstar en Rivella. De aandelen zijn daarmee overgegaan van Heineken naar Royal Unibrew.
Gezondheid
Frisdrank zoals Rivella is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Rivella kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
De smaak is moeilijk te beschrijven voor degenen die het nog nooit hebben geprobeerd, maar het wordt vaak beschreven als kruidig en gemberachtig met een verfrissende en onnavolgbare smaak . Het is niet overdreven zoet zoals veel andere frisdranken en bevat een uniek melkserum afgeleid van wei dat het zijn kenmerkende smaak geeft.
De lunch wordt in Zwitserland tussen 11 en 14 uur geserveerd, het avondeten tussen 18 en 22 uur. Daartussen zijn vele keukens gesloten. Op de meeste toeristische uitkijkpunten of hotspots bevinden zich restaurants of hotels.
Wat eten en drinken mensen: In Zwitserland bestaat het ontbijt meestal uit brood, boter of margarine, marmelade of honing, misschien wat kaas of ontbijtgranen, plus melk, koude of warme chocolademelk, thee of koffie . De lunch kan zo simpel zijn als een sandwich of een birchermüesli of het kan een complete maaltijd zijn.
Een relatief duur land
Alleen als wij dan op vakantie gaan in het land, is het voor ons allemaal wel wat duurder. Qua eten kunt u ervoor kiezen uiteten te gaan, maar dan betaalt u voor een hoofdgerecht al tussen de 20 en 50 Zwitserse Franken. Dit komt neer op tussen de €19 en €46.